Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powiekszenie kanałów olejowych.

Featured Replies

Napisano

Silniki 1,4 nie ciesza sie najlepsza opinia ze wzgledu na zacierajacie sie wałki spowodowane brakiem smarowania (jak z reszta kolegom wiadomo)

Zaraz po kupnie tego auta zaczalem obserwowac i nasłuchiwac co dzieje sie pod pokrywa.Przez odkrecony korek wlewu oleju przy zapalonym zimnym silniku obserwowałem pierwsza i jedyna krzywke,która widać i czy olej dociera tam gdzie powinien - okazało się, że co prawda z magistrali "sika" ale niezbyt mrawym strumianiem i w dodatku obok, wszystko wracało do normy po zagrzaniu sie silnika.

Wczoraj wieczorem postanowiem dotrzec do calosci rozkrecajac "gore" szczerze mowiac mialem obawy co zobacze...

i oto wałek mamy na wierzchu.

Pozostale kanaly leja prawidłowo, krzywki wiec tez wygladaja poprawnie.Problem z tym pierwszym - jest troche przytarty.

Odkrecilem cala magistrale.

SPoSTRZEZENIA:

magistrala jest mocowana na takich gumowych kapturkach, powyciagalem wszystkie i wyglada na to,ze z czasem zmianiaja one swoja strukture / przy zimnym silniku twardnieja na cieplym miekna/ po czasie po prostu sie wypracowuja. Otworw tym kapturku przez ktory plynie olej do pajaczka nie jest zbyt duzy,przypuszczam,ze przy zimnym silniku te kapturki nie trzymaja i olej zamiast plynac do pajaczka wyplywa bokiem, ciśnienie na samym pajaczku bedzie wiec tez nieco mniejsze/wiec jesli ktos wymiania magistrale konicznie z tymi gumkami/ Z braku nowych gumek po prostu je wyczyscilem i delikatnie powiekszylem otwory.

Magistrala: pajaczek jest wykonany z miekkiego metalu, otwory przez ktore powienien plynac olej moim zdaniem sa smiesznie male.Wystarczy byle zabrudzenie i do widzenia.Calosc przedmuchalem i....tu postawilem wszystko na jedna karte - powiekszylem otwory olejowe - nieznacznie bo nieznacznie ale jednak. calosc poskladalem i ..proba.Silnik odpalilem oczywiscie bez "gory". Wszytskie kanaly sikaja na krzywki szerszym strumieniem - az milo.POWTARZAM zaryzykowalem - bo moglo sie zdarzyc tak,ze jeden kanal bedzie wiekszy od poprzedniego i cisnienie spadnie.Wszystkie kanaly jednak podawaly na wolnych obrotach ladny strumien oleju/przy okazji gdyby nie wczesniej rozlorzone szmaty caly garaz bylby w oleju/ .Calosc poskladalem.Problem "lania obok" krzywki wystepowal głównie przy uruchamianiu zimnego silnika. Auto postalo na mrozie - powtorzylem zabieg na zimnym silniku - leje rowno szerszym strumieniem.Silnik pracuje równo.Jutro wymienie jeszcze uczszczelke pod pokrywa wiec znow sprawdze jak to wyglada.

Rezultat: Jedna krzywka przytarta ale odzyskala pełne smarowanie - nawet na zimnym silniku,poki "przytarcie" nie bedzie sie powiekszac - bede jezdzic. hmm.gif

Napisano

Rozumiem ze rozwierciłeś na większe?? Ciśnienie nie spadło, ja zastanawiałem się zawsze czy otwory nie są różnej średnicy? Same gumki od spodu tez maja małe otworki

Napisano

przydało by sie abyś zmienił te gumki

ciekawe jaki koszt

wiadomo guma olej ciepło/zimno to nic dobrego nie wróży

Napisano

co ciekawe

gdy wymieniałem wałek nierządu , wymieniłem też magistralkę olejową

i tu ciekawostka w sklepie MOTO BRAVO w Łodzi powiedzieli mi ceny samych gumek i całej magistrali z gumkami i wychodziła niewielka różnica icon_eek.gif

wychodzi na to że nie warto wymieniać samych gumek niewiem.gif

Napisano

> Silniki 1,4 nie ciesza sie najlepsza opinia ze wzgledu na

> zacierajacie sie wałki spowodowane brakiem smarowania (jak z

> reszta kolegom wiadomo)

> Zaraz po kupnie tego auta zaczalem obserwowac i nasłuchiwac co

> dzieje sie pod pokrywa.Przez odkrecony korek wlewu oleju przy

> zapalonym zimnym silniku obserwowałem pierwsza i jedyna

> krzywke,która widać i czy olej dociera tam gdzie powinien -

> okazało się, że co prawda z magistrali "sika" ale niezbyt mrawym

> strumianiem i w dodatku obok, wszystko wracało do normy po

> zagrzaniu sie silnika.

> Wczoraj wieczorem postanowiem dotrzec do calosci rozkrecajac "gore"

> szczerze mowiac mialem obawy co zobacze...

> i oto wałek mamy na wierzchu.

> Pozostale kanaly leja prawidłowo, krzywki wiec tez wygladaja

> poprawnie.Problem z tym pierwszym - jest troche przytarty.

> Odkrecilem cala magistrale.

> SPoSTRZEZENIA:

> magistrala jest mocowana na takich gumowych kapturkach, powyciagalem

> wszystkie i wyglada na to,ze z czasem zmianiaja one swoja

> strukture / przy zimnym silniku twardnieja na cieplym miekna/

> po czasie po prostu sie wypracowuja. Otworw tym kapturku przez

> ktory plynie olej do pajaczka nie jest zbyt duzy,przypuszczam,ze

> przy zimnym silniku te kapturki nie trzymaja i olej zamiast

> plynac do pajaczka wyplywa bokiem, ciśnienie na samym pajaczku

> bedzie wiec tez nieco mniejsze/wiec jesli ktos wymiania

> magistrale konicznie z tymi gumkami/ Z braku nowych gumek po

> prostu je wyczyscilem i delikatnie powiekszylem otwory.

> Magistrala: pajaczek jest wykonany z miekkiego metalu, otwory przez

> ktore powienien plynac olej moim zdaniem sa smiesznie

> male.Wystarczy byle zabrudzenie i do widzenia.Calosc

> przedmuchalem i....tu postawilem wszystko na jedna karte -

> powiekszylem otwory olejowe - nieznacznie bo nieznacznie ale

> jednak. calosc poskladalem i ..proba.Silnik odpalilem oczywiscie

> bez "gory". Wszytskie kanaly sikaja na krzywki szerszym

> strumieniem - az milo.POWTARZAM zaryzykowalem - bo moglo sie

> zdarzyc tak,ze jeden kanal bedzie wiekszy od poprzedniego i

> cisnienie spadnie.Wszystkie kanaly jednak podawaly na wolnych

> obrotach ladny strumien oleju/przy okazji gdyby nie wczesniej

> rozlorzone szmaty caly garaz bylby w oleju/ .Calosc

> poskladalem.Problem "lania obok" krzywki wystepowal głównie przy

> uruchamianiu zimnego silnika. Auto postalo na mrozie -

> powtorzylem zabieg na zimnym silniku - leje rowno szerszym

> strumieniem.Silnik pracuje równo.Jutro wymienie jeszcze

> uczszczelke pod pokrywa wiec znow sprawdze jak to wyglada.

> Rezultat: Jedna krzywka przytarta ale odzyskala pełne smarowanie -

> nawet na zimnym silniku,poki "przytarcie" nie bedzie sie

> powiekszac - bede jezdzic.

Bardzo ciekawy experyment co jakiś czas zdawaj relacje czy coś nie dzieje się złego z silnikiem.To może być bardzo przydatne.

gratuluje! waytogo.gif

Napisano

i znowu musimy poprawiać makaroniarzy afe mogliby sie co nieco pouczyć w polsce i po kłopocie a tak rośniemy w siłę i "POLAK POTRAFI" zaleje calom ewrope brawo.gif

Napisano

> Rozumiem ze rozwierciłeś na większe?? Ciśnienie nie spadło, ja

> zastanawiałem się zawsze czy otwory nie są różnej średnicy? Same

> gumki od spodu tez maja małe otworki

Sorki Panowie....ale gdyby to było takie proste to myślicie że konstruktorzy z Fiata nie wymysliliby tego????

Problemem w tym silniku jest zatykanie sie magistrali nagarem olejowym...i uzytkowaniem na złym oleju...zgodze sie że powiekszone otwory mogą zapobiec zacieraniu sie wałka , ale z drugiej strony mogę powodowac spadek ciśnienia w innych newralgicznych punktach...np. smarowanie tłoków albo innych punktów magistrali olejowej. Wszak pompa ma określoną wydajność i wszystkie dziurki sa dobrane tak aby w kazdym miejscu oleju było tyle ile go potrzeba. Wydaje mi się że taka ingerencja poprawi smarowanie wałka ale może niekorzystnie wpłnac na inne częśći smarowane silnika i obym się mylił.

Zdanie moje jest takie...trzeba po 100-120 tyś km wymienić uszczelniacze albo uszczelniacze i cały pająk i jeżdzić dalej na dobrym oleju...

Ale z niecierpliwością poczekam na dalszy rozwój sytuacji...

Pozdrawiam

Napisano

a ja tak sobie mysle hmm.gifczy nie dalo by sie czegos zrobic z pompa olejowa jakos zwiekszyc jej cisnienie i wydajnosc , czy ona nie ma tam jakis zaworów co by mozna zwiekszyc cisnienie,a moze podejdzie jakas inna pompa od innego fiata wydajniejsza .Zastanawia mnie silnik 1.4 16v z bravy w wersji brazylijskiej czy to rozwiniecie 1,4 12v jesli tak to moze ma wydajniejsza pompe

ps .jakby co to sie nie smiejcie ze glupoty pisze zlosnik2.gif

Napisano

> ps .jakby co to sie nie smiejcie ze glupoty pisze

Na logike to mądrze prawisz. Rozwiązanie z brazylijską wersja pompy też światłe - można w nich przebierać na allegro jump.gif

Napisano

> prostu je wyczyscilem i delikatnie powiekszylem otwory.

>

Czy możesz podac jakiej średnicy wiertełkiem to rozwierciłes? Mnie tez chodził po głowie taki pomysł - najbardziej mnie wstrzymywał problem wypłukania opiłków po całej robótce - jak to rozwiązałes?

Napisano

> Czy możesz podac jakiej średnicy wiertełkiem to rozwierciłes? Mnie

> tez chodził po głowie taki pomysł - najbardziej mnie wstrzymywał

> problem wypłukania opiłków po całej robótce - jak to

> rozwiązałes?

Zanim to zrobisz skontaktuj sie z jakimś mechanikiem...powie ci co myslęć o zmianach w hydraulice oleju w układzie silnika....proponuję zastanowić sie mocno nad tym "poprawieniem fabryki".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.