Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmiana silnika z 1,4(60KM) na 1,6(75KM)-pytania do fachowców

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów. Przegrzebalem kilka podobnych forum i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moj problem dlatego chcialbym prosic o pomoc znawców Astry F

Otóz tak posiadam Astre 1,4 60 Km z 95r w której padl mi silnik. moze troszke o tym moim silniku:otóz dzis zauwazylem ze pod korkiem wlewu oleju zrobila sie piana(pomyslalem ze to moga byc objawy niedorzania ale przeceiz mrozów nie ma.wyciagam miarke od oleju a tam olej zrobil sie metny.. tzw maselko-wina prawdopodobnie uszczelki pod glowica, w najgorszym wypadku glowicy albo kadlubu. i teraz pojawia sie pytanie czy warto to wszystko robic czysycic kompletny silnik regenerowac glowice itd.. koszt bedzie pewnie okolo 400-500zł. w podobnej cenie jestem w stanie kupic silnik tez z astry ale 1,6 8v (75KM) pytalem kilku mechaników to stwierdzili ze wszystko pasuje ale nikt do czynienie z tym nie mial.. dlatego pytam kogos doswiadczonego co móglby mi dac kilka wskazówek na ten temat i jakie moga spotkac mnie niespodzianki po drodze..

jesli nie bede zmuszony poszukac drugiego silnika ale 1,4 lub naprawic obecny ktory w wesolej kondycji to tez nie byl z racji tego ze pracuje juz 8 lat na LPG i ma przejecane 250tys km (licznikowe)

PS:

prosze o porade z góry dziekuje i pozdrawiam

zalezy mi tez troche na czasie bo zostalem bez transportu do pracy

wyczytalem ze moge miec problem z aparatem zapłonowym ja mam kopułkę i silnik ktory bym kupowal to tez taki ktory by mial rozdzielacz zapłonu na kopułce. niektórzy twierdza ze calą wiązke instaacji trzeba przekładac wraz ze sterownikiem niektórzy nie wiec nie wiem komu wierzyc.

Napisano

Może nie podejść komputer i wiązka a jeśli kupisz X16SZR to jest jeszcze dodatkowy czujnik na kole pasowym i elektryczny EGR. No i DIS. Skrzynia i sprzęgło wytrzymają?

Zresztą kupując używany silnik nigdy nie wiesz ile i na czym przejechał i zawsze to jest jakaś loteria.

Na początek ja bym zdjął głowicę, obejrzał uszczelkę i blok (gdzieś musiało wydmuchać), dał głowicę do sprawdzenia szczelności i wtedy ewentualnie zainwestował w mechanika aby to poskładał do kupy.

Napisano

> Witam wszystkich forumowiczów.

cześć cool.gif

ja jakis czas temu robiłem przekładkę z c14nz na c16nz

mój przypadek był podobny , w starym silniku padła kompresja i taniej było kupić używkę niż naprawiać stary ....

wszystkie mocowania pasują ....

oprócz tego trzeba wymienić część instalacji w komorze silnika , a dokładnie instalację do aparatu zapłonowego , ten w 1,6 8V jest inny

trzeba też wymienić sterownik ECU bo na sterowniku z 1,4 8V nie będzie prawidłowo pracował

cała reszta pasuje , skrzynia daje radę, ja jezdze na tym zestawie od ponad roku w aucie dostawczym corsa/combo b

przez ten czas zrobione ponad 50tyś kilometrów smile.gif i nadal rośnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> cześć

> ja jakis czas temu robiłem przekładkę z c14nz na c16nz

> mój przypadek był podobny , w starym silniku padła kompresja i taniej było kupić używkę niż

> naprawiać stary ....

> wszystkie mocowania pasują ....

> oprócz tego trzeba wymienić część instalacji w komorze silnika , a dokładnie instalację do

> aparatu zapłonowego , ten w 1,6 8V jest inny

> trzeba też wymienić sterownik ECU bo na sterowniku z 1,4 8V nie będzie prawidłowo pracował

> cała reszta pasuje , skrzynia daje radę, ja jezdze na tym zestawie od ponad roku w aucie

> dostawczym corsa/combo b

> przez ten czas zrobione ponad 50tyś kilometrów i nadal rośnie

o swietnie ze sie trafiła osoba co to robila:) kolego duzo jest przerobek z tą instalacja elektryczną ?? czyli trzeba wymienic sterownik silnika.. i czesc intalacji od aparatu zaplonowego zgadza sie ?? a nie tak jak niektórzy straszyli ze całą wiązka do wymiany itp... kolego a wytlumaczylbys mi dokladniej co i w jaki sposob to przerobic ?? oczywiscie wystarczy naprowadzic mnie na odpowiedni slad bo az takim laikiem to nie jestem:P

czyli okazuje sie ze skrzynia pasuje ale czy wytrzyma przy nieco wiekszym silniku ?? i jak wygląda srawa przełozen ?

Napisano

Co do skrzyni z tego co kojarzę to w silnikach 1,4 i 1,6 były montowane te same skrzynie F13.

PZDR VEN

Napisano

z instalacją nie ma dużo przerobki , najlepiej jak byś miał oryginalna wiazkę z komory silnika z 1,6 wtedy przepinasz tylko kostki ( ja tak zrobiłem) sterownik to już wiesz , cała reszta typu mocowania itp pasuje bez przeróbek , o skrzynie się nie martw wytrzyma spokojnie jak kolega wyżej napisał skrzynka f13 ,co prawda te silniczki to tylko 15koników więcej ale różnicę w "mocy" da się odczuć

dla mojego combo prędkość 170/180 km/h nie sprawia trudności cool.gifzlosnik.gif

abcd0011z.jpg

abcd0003g.jpg

Napisano

Z wiązkami elektrycznymi nie ma w zasadzie większych problemów, potrzebna jest wiazka elektryczka PRAWA (patrząc z pozycji kierowcy) oraz ECU od 1,6. Wiązka elektryczna LEWA jest kompatybilna dla większości wersji silnikowych, gdyż zasila wzbudznie alternatora, czujnik ciśnienia oleju i coś jeszcze, o czym na chwilę obecną nie pamiętam...Reszta układów pozostaje bez zmian.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.