Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Probem z gazem- raz działa, raz nie

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dziwny problem z instalacją gazową w moim Fiacie Uno (0,9 pojemności). Otóż codziennie pokonuję drogę około 20 km w jedną stronę do pracy. Kiedy rano instalacja przełącza zasilanie na lpg - silnik po chwili gaśnie- natomiast na benzynie chodzi bez problemu. Natomiast gdy już wracam po 8 godzinach- silnik pracuje zarówno na gazie jak i na benzynie. Co może być tego przyczyną?

W czerwcu wymieniłem filtr gazu, w sierpniu filtr powietrza, świece i przewody też są w dobrym stanie, poziom cieczy chłodzącej też jest prawidłowy.

Instalacja jaką posiadam to elpigaz, reduktor cometa.

Napisano

może za wcześnie się przełącza, a silnik jeszcze zimny? po południu jest cieplej niż rano więc silnik szybciej się nagrzewa

Napisano

Najprawdopodobniej któryś z elektrozaworów jest sklejony syfem z gazu. Zacznij od tych pod maską.

Napisano
  • Autor

Ok, sprawdzę elektrozawory.

Nie sądzę, żeby chodziło o temperaturę silnika- nawet po przejechaniu 20 km "nie pali" na gazie.

Napisano

Ja mam podobny problem ale z TIPO, tyle że na gazie mi pali, odpala a na benzynie ... jak mu się zachcę, walczę z tym i każdy Magik ma swoją teorię smirk.gif

Napisano
  • Autor

Wymieniłem filtr gazu, spuściłem osad z parownika, wymieniłem nieszczelne węże układu chłodzenia, zalałem nowy płyn chłodniczy, sprawdziłem przewody i elektrozawory- są ok. Problem dalej pozostał. Macie jakieś propozycje?

Napisano

> Wymieniłem filtr gazu, spuściłem osad z parownika, wymieniłem nieszczelne węże układu chłodzenia,

> zalałem nowy płyn chłodniczy, sprawdziłem przewody i elektrozawory- są ok. Problem dalej

> pozostał. Macie jakieś propozycje?

Tak - sprawdzić elektromagnes a konkretnie 'paluch' ktory jest przez niego sterowany. 'Paluch' ten opada gdy elektromagnes nie ma napiecia -> odciecie gazu.

Napisano
  • Autor

Elektromagnes to jest "to" miedzy parownikiem a silnikiem? Bo jeśli tak, to "na oko" wygląda dobrze- jest czysty w środku. W jaki sposób go sprawdzić?

Napisano

> Elektromagnes to jest "to" miedzy parownikiem a silnikiem? Bo jeśli tak, to "na oko" wygląda

> dobrze- jest czysty w środku. W jaki sposób go sprawdzić?

Czasami jest zintegrowany z parownikiem. Odkreć cewkę i potem pewnie trzeba uzyć klucza oczkowego aby wykręcić 'palucha' ;-)

Napisano
  • Autor

ok, jutro spróbuję- mam jednak pytanie: co będzie świadczyć o tym że coś jest nie tak?

Napisano
  • Autor

Pomogło rozebranie i złożenie elementu- auto na razie pali na gazie. Jeśli problem się powtórzy trzeba będzie wymienić elektrozawór.

Napisano

> Pomogło rozebranie i złożenie elementu- auto na razie pali na gazie. Jeśli problem się powtórzy

> trzeba będzie wymienić elektrozawór.

Przeczyśc dobrze drobnym papierkiem ściernym i/lub benzyną zarówno palucha jak i gniazdo, w którym siedzi. I wymieniaj częściej filtr ! Bo to zanieczyszczenie świadczy o tym, że filtr był za rzadko wymieniany albo gaz jest wyjątkowo zanieczyszczony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.