Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuka w silniku :/ 1,6

Featured Replies

Napisano

A więc 1,6, zaczęło stukać z okolic rozrządu... W ASO diagnoza - dwa popychacze do wymiany. No ok. Wymienione. Stuka dalej...

Stukanie nie jest ciągłe, stuka przy schodzeniu z obrotów np. Ogólnie jak silnik nie jest obciążony np.

Po powrocie do ASO stwierdzili, że to pewnie jeszcze wałek. Ale wymienić coś za 1200zł, a potem się okaże, że to nie to...

Ma ktoś jakiś pomysł co można jeszcze sprawdzić?

Napisano

Zawierasz z ASO umowę na usunięcie usterki czy na losowe wymienianie kolejnych części?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No tak. Wymienią wałek, będzie stukało dalej, to powiedzą, że stary był też zużyty.

Ogólnie pytam, czy ktoś miał podobne objawy. Jakbym wiedział co jest, może by się bez aso obeszło.

Napisano

Czy ASO wymieniało napinacz paska rozrządu?

Czy było sprawdzane czy osprzęt nie stuka(zdejmujesz paski, odpalasz i słuchasz)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A więc 1,6, zaczęło stukać z okolic rozrządu... W ASO diagnoza - dwa popychacze do wymiany. No ok.

> Wymienione. Stuka dalej...

> Stukanie nie jest ciągłe, stuka przy schodzeniu z obrotów np. Ogólnie jak silnik nie jest obciążony

> np.

> Po powrocie do ASO stwierdzili, że to pewnie jeszcze wałek. Ale wymienić coś za 1200zł, a potem się

> okaże, że to nie to...

> Ma ktoś jakiś pomysł co można jeszcze sprawdzić?

Jesteś w stanie nagrać to stukanie i wrzucić na youtube lub inny portal, celem osłuchania? Może masz jakiś badziewny olej i stukają hydroregulatory?

Napisano
  • Autor

Nagrać mi w sumie ciężko, chyba że znajdę kogoś do pomocy. Narazie w robocie jestem i tak.

A co do oleju to Selenia. Ogólnie to dziwi mnie to, że to tylko stuka przy schodzeniu z obrotów. Tylko jak silnik bez obciązenia leci.

Napisano

w bliźniaczym aucie fiata 1.6 16v z 97r. też stukało; wymieniono popychacze wszystkie, zregenerowano głowicę - nowe wałki itp. i dalej stukało i okazało się że stukało na łączeniu korba-tłok, a odgłos rzeczywiście dochodził z góry i wszyscy obstawiali głowicę, po zrobieniu dołu stukanie ustało i już 40tys. wszystko ok.

Napisano
  • Autor

No fajnie. Ogólnie to chodzi mi o same objawy - czy w tym przypadku stukało TYLKO przy schodzeniu z obrotów?

Napisano

> No fajnie. Ogólnie to chodzi mi o same objawy - czy w tym przypadku stukało TYLKO przy schodzeniu z

> obrotów?

nie, stukał sobie równo na jałowym niezależnie od obrotów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.