Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z legalizacją butli

Featured Replies

Napisano

Witam, auto sprowadzone z Niemiec z zamontowaną instalacją LPG. Butla Polska, firmy Bormech, z ważnością do 2017 roku. Na butli są wybite jej wszystkie dane, łącznie z numerem homologacji oraz znaczkiem TDT580-czyli butla przeszła badania i została dopuszczona do użytku przez Transportowy Dozór Techniczny. Problem polega na tym: numer butli który jest na niej wybity to 0803, natomiast na dokumencie który dostałem przy zakupie auta jest to numer 0806, jest to dokument o nazwie: Świadectwo jakości i gwarancji na zbiornik. Wszystkie dane wypisane na tym dokumencie zgadzają się ze wszystkimi danymi wybitymi na butli oprócz tego numeru butli. wysłałem wniosek do TDT o wystawienie duplikatów atestu na butlę, odpowiedzieli mi że butla o numerze 0803(tak jak mam wybite na butli) nie znajduje się w ich bazie danych. Dzwonię do producenta butli, podaję numer wybity na butli i oni mi mówią że butla o takim numerze była butlą "eksportową" i jest bezodbiorowa. Co o tym sądzicie? jak może być butla bez odbioru skoro posiada wybity znaczek TDT? Podejrzewam że ktoś się pomyliłem w całej tej procedurze i zamiast wszystkie papiery zrobić z numerem 0803 (bo taki jest na butli) to zrobili z numerem 0806. Pytania jest takie: czy ten wybity znaczek TDT oznacza w 100% że moja butla przeszła badania, posiada atest i jest dopuszczona do użytku przez TDT? Czy może po prostu ten znaczek TDT posiada każda butla wyprodukowana w Polsce, bez względu na to czy jest przeznaczona na nasz rynek czy innego kraju? Sorki że tak może trochę ciężkim językiem piszę, ale starałem się to jak najdokłądniej wytłumaczyć. TDT w gdańsku kazał robić mi całościowy przegląd butli za ok. 350zł, natomiast ja uważam że skoro jest wybity znaczek TDT, to już kiedyś ta butla przeszła badania, została dopuszczona do użytku i teraz powinni oni wystawić mi tylko duplikaty dokumentów-tylko że z tym może być oczywiście problem, bo taki numer butli niby i nich nie figuruje. Co uważacie o całej tej sytuacji z moją butlą?

Napisano

jaki jest problem hmm.gif

Auto jest zarejestrowane hmm.gif

Przegląd co roczny na SKP chcesz zrobić hmm.gif - jeśli tak to jedź na SKP przedstaw papiery na butlę i ciesz się pieczątką ok.gif Nikt na SKP Ci nie będzie weryfikował papierów z tabliczką na butli ok.gif

Napisano
  • Autor

auto dopiero co sprowadziłem z Niemiec, musze zrobić pierwszy przegląd aby móc go zarejestrować w kraju, a do tego potrzebny jest jakiś papier na butlę. Posiadam tylko te świadectwo jakości i gwarancji na zbiornik, z tym że jest tam inny numer fabryczny butli niż wybity na mojej butli. Interesuje mnie jednak ten wybity na butli znaczek TDT - oznacza on że butla przeszła kiedyś przegląd i została dopuszczona do użytku? Jeśli tak, to TDT powinno mi wydać duplikaty dokumentów do butli prawda? Tylko że oni twierdzą że figuruje u nich w bazie taki numer butli jak im podałem...

Napisano

> auto dopiero co sprowadziłem z Niemiec, musze zrobić pierwszy przegląd aby móc go zarejestrować w

ok.gif

> kraju, a do tego potrzebny jest jakiś papier na butlę. Posiadam tylko te świadectwo jakości i

> gwarancji na zbiornik, z tym że jest tam inny numer fabryczny butli niż wybity na mojej butli.

> Interesuje mnie jednak ten wybity na butli znaczek TDT - oznacza on że butla przeszła kiedyś

> przegląd i została dopuszczona do użytku? Jeśli tak, to TDT powinno mi wydać duplikaty

> dokumentów do butli prawda? Tylko że oni twierdzą że figuruje u nich w bazie taki numer butli

> jak im podałem...

podjedź do jakiegoś gazownika w okolicy i poproś o poradę zlosnik.gif , może wystawią Ci za jakieś 100 zł papiery o montażu podzespołów pod to na co masz papiery, a o duplikat zawsze możesz wystąpić jeśli go nie masz ( u mnie w Urzędzie Komunikacji nie wymagali przy rejestracji, przy przeglądzie natomiast już tak )

Napisano
  • Autor

dzwoniłem do kilkunastu miejsc, do zakładów które posiadają uprawnienia TDT oraz do różnych oddziałów TDT - każdy mówi co innego. jedni mówią że zrobią ten przegląd za 200zł i będzie ok, inni że muszę zrobić pełny przegląd za ok 350zł. Może i udałoby się jednak coś załatwić u gazownika, jednak bardzo w to wątpią żeby to przeszło na przeglądzie, ponieważ diagnosta powiedział że on potrzebuje dokument od TDT. pod uwagę brałem już nawet wymianę butli na nową, bo tak byłoby najłątwiej i najszybciej, ale to jest koszt 450zł. Pytanie moje jest takie: czy wybity na butli znaczek TDT580 w 100% oznacza że butla została dopuszczona do użytku? Jesli tak, to TDT powinno mi raczej wystawić na to jakieś papier bez dodatkowych badań, bo butla jeszcze jest ważna na parę lat. Czy mam rację?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.