Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawieszenie tylne - sprężyny

Featured Replies

Napisano

Witam,

chciałem zadać pytanie o tylne sprężyny do PII 1.2 8V. Swego czasu ( chyba 2 lata temu) założyłem polecane na forum sprężyny z fiata Palio, obciąłem te 1 czy 2 zwoje bo już nie pamiętam ile. Wszystko byłoby OK gdyby nie to, że tył przy każdej pacy zawieszenia trzeszczy, podejrzewam, że ta obcięta część sprężyny nie może dopasować się w gumowym górnym gnieździe bo jest za twarda a obcięcie sprężyn spowodowało że utracona została właśnie ta wyprofilowana część sprężyny która była dopasowana do tej gumy. Chciałem zapytać czy ktoś kto jeździ z takim „wynalazkiem” i też ma podobne odczucia do moich? A może są dostępne jakieś oryginalne mocniejsze od seryjnych sprężyny?

Pozdrawiam

Napisano

Mam sprężyny paliowe i nie zaobserwowałem tego, po 150kkm wymieniłem amorki z tyłu, bo ucha, przez które przechodzą śruby mocujące do budy się troszkę "powiększyły" wink.gif

Napisano
  • Autor

Amorki w tyle też nie dawno wymieniłem. Można powiedzieć że z tymi sprężynami jest wszytko OK oprócz tego trzeszczenia. Może spróbuje jeszcze wymienić te gumy.

Napisano

> Amorki w tyle też nie dawno wymieniłem. Można powiedzieć że z tymi sprężynami jest wszytko OK

> oprócz tego trzeszczenia. Może spróbuje jeszcze wymienić te gumy.

Obstawiam źle ucięte sprężyny, u mnie poza amorkami reszta ma przelatane 160kkm i nic się nie dzieje, nic nie trzeszczy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

A może być dobrze ucięte czy źle? Mnie się wydaje że się ucina i tyle. Chyba że jest tu jakiś haczyk?

Napisano

A przesmaruj olejem gumowe części tylnego zawieszenia, bo to czasem guma tak okrutnie hałasuje.

Napisano

> A może być dobrze ucięte czy źle? Mnie się wydaje że się ucina i tyle. Chyba że jest tu jakiś

> haczyk?

5-10mm nie w tę stronę i będą jaja właśnie na poduszkach tylnych sick.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź, tez myślałem żeby założyć jakieś mocniejsze sprężyny dedykowane do Punto II. Na allegro widziałem jakieś JAMEXy ale nie znalazłem dobrych opinii o nich, więc szukam dalej.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.