Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[manual] lampy przednie PI

Featured Replies

Napisano

Przeróbka przednich lamp na a'la GT/Sporting w mk I

Witam szanowne zgromadzenie, opiszę co trzeba zrobić żeby mieć bajeranckie lampy (dymione) jak oryginalnie w GT. Myk działa zarówno w lampach H1+H1 jak i w zwykłych H4. Ja opiszę na przykładzie H1+H1. Aha, nie ponoszę żadnej odpowiedzialoności za złe użycie czegokolwiek, jak sobie ktoś coś zniszczy itp. Jak widać ja to spokojnie zrobiłem bez żadnych problemów.

Na początek spis narzędzi i wszystkiego co nam będzie potrzebne:

-Klucz 10 zwykły płaski

-Płaski śrubokręt

-Suszarka do włosów wink.gif ( należy się uśmiechnąć do swojej Pani )

-Zmywacz do paznokci/ benzyna ekstrakcyjna

-Spray czarny mat+ podkład

-Opcjonalnie fabrycznie dymione kierunki ( zalecam ! wink.gif )

Ponadto w wersji 1:

-farba w puszce( ja użyłem podkładu pod klej do szyb WURTH, bo akurat taki miałem pod ręką) czarna

-pędzelki ( średniej wielkości )

Wersja 2:

-farba w Spray'u

-taśma klejąca malarska

A więc zaczynamy od demontażu lamp z naszej Kropeczki, po dwie śruby 10 mm na przednim pasie + jedna schowana pod bocznym kierunkiem

lampasruby.jpg

Analogicznie z drugiej strony. Jak odkręcimy śruby odpinamy wszystkie wiązki ( Główna, silniczka, i w H4 jeszcze postojówki) od lampy I zabieramy ją do ciepłego domku na mody. wink.gif

Jak już siedzimy wygodnie w domu to bierzemy się za rozbieranie lamp. Na początek odpinamy 3 zapinki po obwodzie trzymające szkło:

srubaszklo.jpg

Teraz bierzemy się za klej trzymający klosz. Należy wziąć suszarkę i podgrzać dookoła miejsce klejenia. Po chwili zaczynamy podważać szkło płaskim śrubokrętem( z czuciem, to jest SZKŁO! ) i ciągle podgrzewamy, szkło ładnie nam odchodzi:

lampabezszkla.jpg

Demontujemy plastikową wkładkę dekoracyjną ( delikatnie, łatwo ułamać ):

lampabezplastiuku.jpg

Teraz bierzemy naszą substancję odtłuszczającą i myjemy miejsca malowania( wszystko gdzie nie ma odbłyśnika), jak mamy bardzo brudne odbłyśniki można i je BARDZO delikatnie przemyć wodą destylowaną na waciku higienicznym. Tutaj u mnie już pomalowane:

pomalwoana1.jpg

pomalowana2.jpg

Puryści którzy chcą mieć dokładnie tak jak w GT mogą pomalować obszary zaznaczone przeze mnie na zielono( załamanie przy drogowym i gorę w mijania ), ja nie malowałem bo stwierdziłem, że nie ma potrzeby.

WAŻNE: Nie wolno (poza elementami na zielono) malować nic więcej w odbłyśniku !!!!

Teraz malujemy:

Wersja1: Malujemy zaznaczone obszary pędzelkiem, Ew. jak słabo kryje to druga warstwa i odkładamy w suche i ciepłe miejsce aż wyschnie. Staramy się zrobić to równo, ale mamy ryflowane szkło, które ewentualne niewielkie niedoskonałości przykryje.

Wersja2(Nie polecam) : oklejamy miejsca których nie chcemy pomalować taśmą malarską i malujemy Sprayem. Ja nie użyłem tej metody bo spraye mają taką nie fajną właściwość, że odkurz wchodzi wszędzie gdzie byśmy nie chcieli, a jak pomalujemy odbłyśnik to kaplica frown.gif

Efekt po pomalowaniu widać wyżej, teraz jak już mamy wszystko w fazie schnięcia zajmujemy się plastikiem ozdobnym i szkłem.

Plastik wypadałoby przemyć, odtłuścić i pomalować. Nie ukrywam, że tutaj lepiej będzie to zrobić sprayem bo tutaj już niedoskonałości będą się bardzo rzucać w oczy niestety. Ja zrobiłem jeszcze inaczej, ale nie będę o tym opowiadał ;>

Jak już wszystko nam schnie myjemy szkło bardzo dokładnie ludwikiem, lub czymkolwiek do mycia. Od razu poprawi nam to wygląd lampy i trochę poprawi oświetlenie.

Jak wszystko dobrze wyschnie, składamy w całość( ja zostawiłem to wszystko osobno, żeby dobrze wyschło na 2 dni). Wkładamy plastik w odbłyśnik, nakładamy szkło i podgrzewamy, żeby stary klej zrobił się powrotem plastyczny i skleił nam spowrotem szkło z obudową. Nie zapominamy o 3 zapinkach!!!

U mnie wygląda to tak:

lampakoniec.jpg

A w zimowej aurze Kropas wyglądał z tymi lampami tak:

dsc00395dd.jpg

Cenna opcjonalna uwaga:

Zalecam do tak przerobionych lamp kupić dymione kierunki, żeby to się fajnie prezentowało razem. Jeżeli komuś w podobny sposób uda się przerobić kierunki to chylę czoła( mi się nie udało wink.gif ) Więc jak widać wyżej kropas dostał fabrycznie dymione.

by aquil_ / wo_cams

Napisano

coś mi nie pasuje w tym odbłyśniku, mam foto rozklejonych ori carello GT w domu, zobaczymy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.