Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padły hamulce

Featured Replies

Napisano

Hello smile.gif

Pytanie na szybko (nie szukam w szukajce bo i tak już się do pracy spóźniłem:/), może ktoś z palca umie podać odpowiedź.

Wczoraj Uno eksploatowane normalnie, wszystko ok, heble działały poprawnie tak jak mogą. Dzisiaj wstaję rano, odpalam jadę. Włączam się do ruch, prędkość około 70km/h, czerwone światło przede mną jakieś 300 metrów. Naciskam delikatnie - nic, naciskam w połowę podłogi - nic, naciskam najmocniej jak potrafię - opór w połowie i samochód nawet ledwo, ledwo traci prędkość! Ręczny + hamulec nożny jak tylko można: oponki z tyły piszczą i Uno ledwo zdołało się zatrzymać przed Almerą!

Wysiadam, w zbiorniczku jakiś minimalny ubytek płynu hamulcowego, pompa podciśnienie daje... Padło serwo?

Macie jakieś propozycje?

Teraz tak: jaka pompa i jakie serwo podejdą praktycznie bez zmian tak by samochód stawał dęba? Jak wsiadam do matki Xsary VTS to wydaje mi się, że jakbym miał takie hamulce u siebie to bym przez okno z pasami wypadł. Jak tam serwo i pompa z Palio 1,6 16V? Od czego wziąć najlepiej?

Są już do założenia tarcze na tył więc by się przydało zrobić wszystko za jednym razem...

Dodam, że to tarcze +klocki to 257mm z Palio na dużym tłoczku i chodziły przy serwie i pompie z Fire.

Będę monitorował temat z pracy na komórce więc proszę o podpowiedzi.

Napisano

Moja opinia:

Albo masz gdzieś nieszczelność, nawet minimalna da podobne objawy albo uszczelniacze w pompie padły i pompa przepuszcza płyn tak jakby z powrotem do zbiorniczka.

Tak jak pisałem wcześniej, bardzo fajnie pasuje serwo z pompą od Fiata Bravo. Masz tam pompę 22,22mm o ile dobrze pamiętam więc spokojnie obsłuży 4 tarcze. Jedynie trzeba trzpień od serwa do pedału hamulca skrócić o jakiś 1cm chyba, ale to po prostu ucinasz kawałek i przyspawujesz i tyle. Jedno wejście w pompie zaślepiasz jakimś odpowietrznikiem lub zaspawaną końcówka przewodu.

Szkoda, że nie przejechałeś się moim autem, to byś sobie w praktyce zobaczył jak to działa. Ja po zmianie byłem mega zadowolony. Łukasz jeździł moim autem to może co nieco powiedzieć na temat hamulców, jak działają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.