Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MZ ETZ na zabytek??

Featured Replies

Napisano

Poszukuję kogoś, kto ma zarejestrowany motocykl ETZ na żółte papiery!! czy ktoś tu jest??

Napisano

> Poszukuję kogoś, kto ma zarejestrowany motocykl ETZ na żółte papiery!! czy ktoś tu jest??

Ma ponad 25lat? Wydaje mi się że ETZ to jeszcze nie jest taki zabytek. Teoretycznie można ETZ zarejestrować na zabytka, ale nie wiem czy to ma sens, no chyba że była wyrejestrowana i innej możliwości nie ma. Sama rejestracja na zabytek przekroczy wartość motocykla.

Napisano
  • Autor

> Ma ponad 25lat? Wydaje mi się że ETZ to jeszcze nie jest taki zabytek. Teoretycznie można ETZ

> zarejestrować na zabytka, ale nie wiem czy to ma sens, no chyba że była wyrejestrowana i innej

> możliwości nie ma. Sama rejestracja na zabytek przekroczy wartość motocykla.

Tak, ma 28lat. Czemu przekroczy wartość?? przecież to już jest wiele więcej warte. Ile ETZ teraz chodzą?? tylko nie na allegro. Chodzi mi o ceny rynkowe. Chcę ten konkretny egzemplarz zachować. A na żółtych kwitach ona zostanie już...nie skończy na złomie smile.gif

Napisano

> Tak, ma 28lat. Czemu przekroczy wartość?? przecież to już jest wiele więcej warte. Ile ETZ teraz

> chodzą?? tylko nie na allegro. Chodzi mi o ceny rynkowe. Chcę ten konkretny egzemplarz

> zachować. A na żółtych kwitach ona zostanie już...nie skończy na złomie

Ja teraz bawię się Jawą 250 z 58r i siedzę w temacie. Wszyscy którzy tylko mają możliwość to rejestrują takie pojazdy na normalne białe blachy. Rejestracja na zabytka kosztuje ok. 1500zł. Cokolwie robisz ze sprzętem to musisz zgłaszać do konserwatora. Jedynym plusem jest to, że można ubezpieczyć np. na miesiąc. Nawet na piwko za granice nie możesz wyskoczyć:)

Napisano
  • Autor

przy 10motocyklach, to jest jednak oszczędność smile.gif

To dlaczego jednak jest dość duże grono ludzi które jednak chce mieć "żółte kwity". głupcy czy jak??

A jeśli chodzi o wyjazd za granicę, to zgłaszasz do konserwatora zabytków o zgodę...i już wyjeżdzasz.

Napisano

> przy 10motocyklach, to jest jednak oszczędność

> To dlaczego jednak jest dość duże grono ludzi które jednak chce mieć "żółte kwity". głupcy czy

> jak??

> A jeśli chodzi o wyjazd za granicę, to zgłaszasz do konserwatora zabytków o zgodę...i już

> wyjeżdzasz.

Nie lubie jak ktoś ma decydować co robię z moimi rzeczami:) Źle mnie zrozumiełeś. Nawet jak zarejestrujesz ETZ na zabytek to nie powiem że jesteś głupcem. Jestem zwolennikiem odrestaurowywania sprzętów i każdemu który to robi należy się szacunek. Jednak wydaje mi się że ETZ nie jest jeszcze zabytkiem. Chyba że odnowisz ją tak że będzie wyglądała jak salonowa sztuka to co innego. ETZ wydaje się być takim pospolitym sprzętem który jeszcze może być normalnie użytkowany a nie do stania na półce i podziwiania. Może mam złe podejście do tego, ale jeszcze 2 lata temu miałem ETZ 251, która była motocyklem do nauki jazdy i zabawy, nie polerowałem jej po każdej jeździe i dlatego nie traktuję jej jako zabytka.

Jeśli masz 10 motocykli to faktycznie duża oszczędność z ubezpieczeniami będzie.

Napisano

>Nawet na piwko za granice nie możesz wyskoczyć:)

podobno już można

Napisano

z tym pospolity ... to troszkę przesadziłeś ...

mz'ty nie widziałem już ... dobrych pare lat w ruchu ulicznym ...

jakąś jawe ts chyba w tamtym roku ... może z jedną ETZ251 ...

wieśka ostatnia to był handlarz zieleniną z wózeczkiem ... z 5 lat temu ...

zdezelowanych kondonów z oczywistych względów nie liczę ( na wsi się zdarzają ...ale chińskie skuty je skutecznie wyparły )

Napisano

> z tym pospolity ... to troszkę przesadziłeś ...

> mz'ty nie widziałem już ... dobrych pare lat w ruchu ulicznym ...

Widziałem 2 tygodnie temu pod Warszawą ok.gif

Napisano
  • Autor

> z tym pospolity ... to troszkę przesadziłeś ...

> mz'ty nie widziałem już ... dobrych pare lat w ruchu ulicznym ...

Ja w normalnym ruchu na drodze nie widuje...na zlotach jedynie ładnie zrobione ETZ

> jakąś jawe ts chyba w tamtym roku ... może z jedną ETZ251 ...

> wieśka ostatnia to był handlarz zieleniną z wózeczkiem ... z 5 lat temu ...

2sówy z PRL już są dość rzadko spotykane...chyba że zdezelowany trupy...crossy i inne wydumki...ale to też już nie częsty widok.

> zdezelowanych kondonów z oczywistych względów nie liczę ( na wsi się zdarzają ...ale chińskie skuty

> je skutecznie wyparły )

Dokładnie!!

A moja jest wygłaskana..ładniutka i jeżdżona okazjonalnie...i właśnie dlatego też żółty papier jej się należy. Bo ładnie zachowanych/odnowionych w PL raczej nie zobaczysz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.