Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik nierówno chodzi - wpływ migaczy i innych odbiorników

Featured Replies

Napisano

Mam ciekawy problem z punciakiem. Podczas jazdy jest super - wszystko OK

Niestety na wolnych obrotach występuje lekkie "poszarpywanie".

Mają na to wpływ włączone światła mijania i co najciekawsze włączone migacze - mam taki alarm, że włącza

awaryjne przy otwartych drzwiach i włączonym silniku.

Silnik poszarpuje lekko w tak migaczy. Obroty się wyczuwalnie wtedy NIE zmieniają.

Sprawdzony alternator, wymienione świece, kable - zdecydowanie zmniejszyły objawy ale nadal to wyczuwam.

Gdzie szukać ?

ps. przy okazji zapytam - mechanik patałach zgubił mi zaślepkę do bębna hamulcowego

Da się to gdzieś dokupić ?

Napisano

> ... Obroty się wyczuwalnie wtedy NIE zmieniają...

A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

W punto2 wskaźnik obrotów silnika jest czasami blokowany przez body komputer i obroty mogą się zmieniać, a na wskaźniku są stałe ...

Miałem tak ja mi się załączał klima - wskaźnik pokazywał że są ok, a obroty dość mocna spadały ...

Sprawdź przede wszystkim napięcie na akumulatorze podczas pracy kierunkowskazów - jak wachluje, to znaczy, że coś nie tak z alternatorem ...

Napisano
  • Autor

Nie widać na wskaźniku aby obroty się zmieniały.

Zresztą to się dzieje bardzo szybko - tyle ile świeci migacz

Tak jakby poszła jakaś stabilizacja. No nic umówiłem się jutro do

elektryka (u nas podobno najlepszego) który sprawdzał już sam wymontowany alternator. Może on coś wyszuka.

Dam znać

Napisano
  • Autor

No i niestety elektryk rozłożył ręce.

ładowanie OK. Komp nie wykazuje błędów.

Przeczyściłem jeszcze raz przepustnicę ale niewiele pomogło (albo i nic). Czyżby krokowy padał ?

Wygląda to tak jakby krokowy nie zwiększał obrotów przy większym poborze prądu.

Dziwne jednak, że prawidłowo reaguje na gaz.

Na luzie wahań obrotów nie widać frown.gif

Napisano

do firmy co montowała alarm niech sprawdzają

podejrzewam ze coś spaprali w instalacji

czyli prawdopodobnie wzięli zasilanie nie stąd co trzeba

Napisano
  • Autor

Niestety auto z drugiej ręki i papierów na alarm nie mam.

Elektryk mówił, że jest OK

Jak kupiłem tego nie było. Pojawiło się z czasem

Napisano

> Niestety auto z drugiej ręki i papierów na alarm nie mam.

> Elektryk mówił, że jest OK

> Jak kupiłem tego nie było. Pojawiło się z czasem

trzeba przejrzeć instalacje

bo albo alarm już nie domaga albo któryś z przewodów w instalacji się wziął i przegnił np albo powoduje zwarcie do innego można wróżyć

jeszcze powiedz kiedy się to pojawiło w jakich okolicznościach bo teraz to wróżenie z fusów

Napisano
  • Autor

Opiszę jeszcze raz.

Samochód bez dodatkowego obciążenia prądowego chodzi bez drgawek.

Przeglądnięta instalacja, alternator, alarm.

Wyczyszczona już 2 raz przepustnica. Na kompie nie ma żadnych błędów

Objaw jest taki, że przy dodatkowym poborze prądu - wystarczą awaryjne migacze - samochód zaczyna podrygiwać w ich takt.

Doszedłem do wniosku że winny może być silnik krokowy nie zwiększający obrotów przy wyższym poborze prądu - mówimy o pracy na wolnych obrotach.

Proszę o uwagi czy u Was przy włączeniu świateł mijania, ogrzewania szyby itp widać zwiększenie obrotów ?

No może to jest przyczyna, że silnik powinien mieć minimalnie zwiększone obroty a jak tego nie ma to wpada w epilepsję.

Taką podpowiedź dostałem od najlepszego w okolicy gościa od elektryki. Dodam, że wymiana kabli,świec nie dała rezultatu.

Napisano

weź no napisz to normalnie

bo cały czas piszesz ze sytuacja występuje przy załączonych awaryjnych które masz spięte z alarmem co wskazuje na problemy z elektryką

teraz zacząłeś pisać o dodatkowych odbiorach prasadu (i znów piszesz ze wystarczy awaryjne) to w końcu

kiedy ci wariuje silnik

jak włączysz awaryjki czy jak włączysz dowolny odbiór

co do twojego pytania

nie nie podnosił mi obrotów jak załączałem awaryjki, czy inny odbiór

Napisano
  • Autor

Sorki może rzeczywiście zamotałem i źle napisałem. Spróbuje opisać to dokładnie jeszcze raz.

Włączenie świateł, ogrzewania szyby, wentylatora powoduje zakłócenia w pracy silnika oraz wyczuwalne drgawki - tak jakby obroty były zbyt niskie - lekkie dodanie gazu uspokaja silnik

Najbardziej wyczuwalne drgawki powodują migacze, które u mnie włączają się na włączonym zapłonie i otwartych drzwiach (taka opcja)

Silnik ewidentnie zmienia pracę pod ich wpływem.

Tak sobie teraz myślę czy to nie wina silniczka krokowego i/lub zbyt niskich obrotów na wolnym biegu.

Na wolnym obrotomierz wskazuje jednak równo 900obr/min. Nie faluje. Jeżeli NIE są włączone światła,migacze itp to nie ma drgawek silnika.

Na kompie nic nie wyszło. Nie pomogło czyszczenie przepustnicy, wymiana kabli i świec. Ręce mi już opadają buu.gif

Napisano

noto ewidentnie jest problem z elektryką

sprawdź jak ci już radzono wszystkie możliwe punkty masowe w punto jest ich aż 3 jak dobrze pamietam

1. kabina przy drzwiach pasażera

2. przy lewej podłużnicy poniżej aku

3. główna od aku i silnika

przy 900 obrotach biegu jałowego to i tak masz wyższe niż ustawa przewiduje bo nominalnie jest chyba 800 jak dobrze pamiętam

sprawdź tez spadki napięcia jak reaguje aku w takich momentach

Napisano
  • Autor

Dzięki jeszcze dzisiaj sprawdzę te punkty masowe.

Wahań napięcia na aku nie stwierdzono.

Ładowanie tak jak powinno być.

Będę szukał.

ps no i sprawdziłem angryfire.gif

Masa na karoseri pod aku przeczyszczona.

Niestety do masy przy skrzyni się nie dostałem w warunkach parkingowych.

Zrobiłem jednakże dodatkową masę od przepustnicy (jest oryg miejsce) no i dupa zbita.

Nic to nie dało.

Jak mnie ten samochód doprowadza do szału.

3 miesiące staram się to rozwikłać i nic.

Jeszcze skrzynia do wymiany frown.gif

Sam siebie nie posłuchałem - po doświadczeniach z brava kupiłem kolejnego fiata angryfire.gif

Napisano

> Sprawdzony alternator, wymienione świece, kable - zdecydowanie zmniejszyły objawy / ale nadal to

> wyczuwam.

mówisz że zmiana kabli poprawiła nieznacznie pracę silnika ?? W takim razie podmień cewki wysokiego napięcia, może to coś da wink.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam dojścia frown.gif Poszukam jednak.... ale raczej stawiam na krokowca

Na dziś Punciak dostaje nową skrzynię bo w dotychczasowej

rozleciały się IMHO łożyska na wałku sprzęgłowym.

Chyba ostatni moment bo zaczyna puszczać olej.

Napisano

To kup krokowca nie kosztuje majątku w 100 zł powinieneś się zmieścić... Miejmy nadzieje że coś da

Napisano
  • Autor

Nad tym myślę ale krokowiec w 1,2 8V chyba jest niewymienny ?

Na Al.. pełno przepustnic tylko zawsze rodzi się pytanie czy w nie gorszym stanie niż moja ? Musze poszukać takiej z możliwością zwrotu.

Napisano

> Nad tym myślę ale krokowiec w 1,2 8V chyba jest niewymienny ?

> Na Al.. pełno przepustnic tylko zawsze rodzi się pytanie czy w nie gorszym stanie niż moja ? Musze

> poszukać takiej z możliwością zwrotu.

Sugerując się aukcjami na allegro to jest wymienny wink.gif Tu masz przykładową aukcję: KLIK

Ja bym używki nie brał, najpierw wolał bym od kogoś podmienić całą przepustnice i zobaczyć co sie dzieje wink.gif tylko tak jak pisałeś nie masz nikogo w okolicy.... A nie próbowałeś na kąciku regionalnym z kimś się ugadać ??

Napisano
  • Autor

No toś mnie zaskoczył smile.gif

Zasugerowałem się wypowiedziami na forum fiatpunto, że jednak jest niewymienny.

Używanej przepustnicy trochę boję się brać bo duże prawdopodobieństwo, że będzie to samo.

Na regionalnym nie próbowałem bo jakoś czasu nie było.

Spróbuje jednak bo może akurat tym sposobem znajdę rozwiązanie. Dzięki za podpowiedź 20.GIF

Napisano

> Na regionalnym nie próbowałem bo jakoś czasu nie było.

Więc najpierw napraw ę spróbuj zacząć od poszukania kogoś najlepiej jakiegoś autokońcikowicza zapaleńca z Punto II który by ci coś ewentualnie doradził i pomógł podmienić części, mówię ci to na własnym przykładzie, ja doświadczyłem fachowości kilku elektryków i serwisu jak miałem problemy ze swoim Punciakiem i co sie okazało ze swerwis jak i 4/5 majstrów są mocni tylko w gebie co to nie oni jak przychodzi do naprawy dość dziwnej usterki to wymiękają smirk.gif Ja doszedłem co bylo nie tak z Punciakiem za pośrednictwem jednego forum i niewiarygodną banalną odpowiedź dostałem w pierwszym poście..... Ale nie przy pomne sobie nazwy tego forum sciana.gif szukaj coś ogólnie z elektroniką samochodowa (jakies forum) obd forum czy jakoś tak.....

Pozdrawiam i powodzenia wink.gif jak naprawisz usterkę pochwal się

Napisano
  • Autor

Heh zapaleniec byłby najlepszy.

W międzyczasie dogadałem się na innym forum i dostałem instrukcję wymiany krokowca. Spróbuję.

Oczywiście dam znać jakie wyniki operacji.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i problem udało się rozwiązać przynajmniej połowicznie.

Przy okazji wymiany skrzyni mechanik przeczyścił też masę na silniku.

Zdecydowanie się poprawiła praca silnika aczkolwiek całkiem idealnie nie jest. Pojeżdżę trochę i zobaczymy co dalej.

Napisano

> No i problem udało się rozwiązać przynajmniej połowicznie.

> Przy okazji wymiany skrzyni mechanik przeczyścił też masę na silniku.

> Zdecydowanie się poprawiła praca silnika aczkolwiek całkiem idealnie nie jest. Pojeżdżę trochę i

> zobaczymy co dalej.

Przejrzyj dobrze wszystkie przewody masowe te grube,moga mieć już słabą przepuszczalnosć prądu, i zmierzyłbym sobie na Twoim miejscu różnice ładowania na wolnych obrotach i na wyższych.

Jeśli będzie jakaś znaczna zmiana to zmień regulator napięcia w alternatorze. Koszt to ok 40zł za orginał,przynajmniej u mnie w łodzi.

Napisano
  • Autor

Pomierzę bo trop wydaje się właściwy.

Jednakże sprawdzane było przez gościa, który robi alternatory

dla większości mechaników/serwisów w tej części śląska.

Stwierdził, że jest OK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.