Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC 704 gaśnie na niskich obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent CC 704 (94r. gaźnik FOS).

Problem polega na tym, że już po lekkim rozgrzaniu silnika (jak tylko chwile pochodzi) obroty spadają bardzo nisko tak, że samochodem zaczyna trząść, w końcu zaczyna migać kontrolka oleju i auto gaśnie. Wciskanie gazu rzadko pomaga, czasem nawet pogarsza sprawę. Włączenie ssania również powoduje zmniejszenie obrotów zamiast je podwyższyć.

Wszystko zaczęło się od wymiany odmy i przy okazji zorientowałem się, że wężyk od podciśnienia był skruszały, wymieniłem to i od tej pory silnik pracuje na niskich obrotach. Dziś wymieniłem świece i przewody WN bo stare były już zużyte ale to też nie pomogło. Próbowałem lekko podkręcić obroty na gaźniku ale nie chciałem nic mocniej regulować. Auto na zimnym odpala bardzo dobrze, jednak po wyłączeniu i przy następnej próbie długo kręci i z trudem odpala. Dodam, że znacznie wzrosło zużycie paliwa ok (8-9l/100 w trasie, wcześniej palił dużo mniej) i auto zaczęło mocniej "pierdzieć" mad.gif

Ostatnio były wymieniane pompka paliwa (na nową) razem z wężykami i kompletny rozrząd. Oleju nie bierze, płynu chłodniczego również nie ubywa. Nie mam pomysłu co może być przyczyną a samochodem mogę zająć się niestety tylko raz w tygodniu ze względu na studia.

Proszę o pomoc bo tak nie da się jeździć i z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif

Napisano

A co robiłeś z odmą, odłączona?czy masz łapak ciepłego powietrza?wykręcałeś świece jak zaczął gasnąć?Jeśli gaźnik fos to może regulator wolnych obrotów (taka gruszka z wystającym bolcem z lewej strony gaźnika) bolec może się zaciął i nie ma wolnych obrotów.ja tak miałem. po wymianie ustało.

Napisano

przede wszystkim na ciepłym silniku ssania nie wyciągaj bo zalewasz silnik i gaśnie.Jak ci sie rozgrzeje to wyreguluj obroty tą śrubką która jest wkręcona w ruchome cięgno gaźnika (te które odciągasz żeby silnik zwiększał obroty jak stoisz przed autem.Spróbuj ją wykręcić trochę a jak nie da rady to w drugą stronę.powinno pomóc

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi smile.gif

Odma była dziurawa w kilku miejscach ze starości. W moim CC ssanie zawsze podwyższało obroty, nawet na rozgrzanym silniku. Może było to spowodowane tym, że podciśnienie nie dochodziło do gaźnika. Po odłączeniu go silnik pracuje tak jak wcześniej czyli ok, obroty równe i nie gaśnie nawet jak się je skręci nisko.

Śrubka od cięgna czy od regulacji obrotów (czy to jedno i to samo?)

Ze świecami spróbuje w nast. tygodniu.

Niestety nie mam go na miejscu i zbieram informacje żeby posprawdzac wszystko przy najblizszej okazji.

Napisano

ssanie na ciepłym silniku też ci podwyższy obroty...

Napisano

> ssanie na ciepłym silniku też ci podwyższy obroty...

a nie powinno ,,,dajesz więcej mieszanki a co za tym idzie zalewasz go,,,

Napisano
  • Autor

myślałem też, że może poprzedni właściciel regulował gaźnik na tym uszkodzonym wężu od podciśnienia ale nawet jak podkręcę obroty wysoko to i tak po czasie same spadają, a najczęściej dzieje się to na biegu i sprzęgle ale to pewnie zbieg okoliczności.

Na wężu od podciśnienia jest taki okrągły zaworek (gruszka), można to wyjąć i złączyć oba końce wężyka? może tam pies pogrzebany?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.