Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bardzo prosze

Featured Replies

Napisano

Prosze was powiedzcie czy warto? Szczegolnie jesli chodzi o silnik Nie chcialbym wtopic oszczednosci paru lat grinser006.gif

Czy to prawda ze nie nadaje sie do LPG frown.gif

Prosze o odpowiedz hmm.gif

astra -

Napisano

Po pierwsze zmień tytuł, gdyż nie wiem o co dokładnie chodzi czytając tytuł - już chciałem wsiadać w auto i jechać z pomocą.

Po drugie użyj szukajki było milion razy.

Po trzecie, nasz strona: KLIK

Poczytaj sobie.

Po czwarte, żeby nie było, że ze mnie świnia to powiem Ci na co zwrócić uwagę:

Quote:

silnik nie posiada hydraulicznej kompensacji luzu zaworowego. Jest to robione przy pomocy szklankowych popychaczy o odpowiednio dobranej grubości denka.

Ale to nie dyskwalifikuje LPG jedynie co trza kumatego gazownika i rozumne eksploatowanie auta.

PZDR VEN

Napisano

> Prosze was powiedzcie czy warto? Szczegolnie jesli chodzi o silnik

mam astrę z tym dokładnie silnikiem - Z16XEP. Jest calkiem dynamiczny i, co najwazniejsze, nie pali zbyt dużo. Na trasie wakacyjnej, solidnei załadowany (mam kombi) z włączoną klimą - 6,5l.

Przejechałem prawie 170tys km i poza kilkukrotnym czyszczeniem przepustnicy, wymianą rozrządu (co 150 tys książkowo, wymienilem po 130tys profilaktycznie) i wymianą świec - nei robiłem przy silniku nic. EGR raczej się nie zapieka tak szybko. Lubią sie podobno klapy zacierać ale jeszcze u mnie jest spokój (ale to droga zabawa). Minusem są niestety te szklanki. Z ich własnie powodu bywają podobno jaja z LPG. Piszę podobno bo sam gazu nie mam natomiast slyszalem rozne opowiesci kolegów z pracy ktorzy wsadzili lpg..i teraz płaczą. Ale moze faktycznie to wina garazowego gazownika nie ogarniającego tematu.

Same szkalnki tez wymagają regulacji po 150tys. Ja jeszcze tego nie robilem bo mnie trochę koszty odstraszyły. Zwlekam z tym bo mam nadzieje zmienic auto wiosną. Fakt, żadnych objawów poki co nie mam.

Fabryka zaleca wymianę oleju co 30tys km. Od samego poczatku wymienialem co 10tys - lalem syntetyka lotosa ale czesciej go wymieniam.

Generalnie zaluję jednak ze nie kupilem 1.4 twinport. Silnik moze troche slabszy ale na lancuchu, bez szklanek..i pewnie trwalszy.

Moja rada - szukaj astry z innym silnikiem. Tutaj tez przebieg WYDAJE sie byc jakiś srednio wiarygodny - nei znamy powodu sprzedazy.

Napisano

> Tutaj tez przebieg WYDAJE sie byc jakiś srednio wiarygodny - nei znamy powodu sprzedazy.

Dlaczego? Moja z tego samego okresu ma dokładnie tyle przebiegu, fakt takich się nie sprzedaje i chyba nie za taką kasę. :D W każdym razie swoją za taką kasę brałbym z zamkniętymi oczami. :D A to bida wersja w porównaniu do tej z oferty. :D

EDIT:

Eeee, pomyliło mi się, źle popatrzyłem na datę produkcji. :D Cofam powyższe. :D

Napisano

> Dlaczego?

napisalem WYDAJE SIE duzymi literami co oznacza że nie twierdzę tego na 100% ale warto sie temu dokladnie przyjrzeć. Wiem, jedni , jak ja, mają owsiki, nie usiedzą na miejscu i robią w 5 lat 170tys w celach prywatnych a inni, amatorzy spedzania czasu przed TV z piwem, zrobią w 8 lat 60tys...ale w kraju powszechnego krecenia wałków trzeba zwracac uwage na wszystko i wszedzie.

Napisano

Silnik jak mój, auto z tego samego rocznika. Zalety - ekonomia spalania i cicha praca tego silnika(Z14XEP jest głośniejszy). Wady - słaby w dole mocny w górze czyli piła. LPG można założyć ale trzeba dwa razy częściej kontrolować luz zaworowy (brak kompensatorów). Jak się luz skasuje to wymiana szklanek (droga choć już podobno obecnie nie jest tak źle) lub metoda ekonomiczna stosowana także w innych silnikach bez hydrokompensacji, czyli regulacja przez podszlifowanie szklanek. Trzeba jednak znaleźć warsztat który umie i ma narzędzie żeby to zrobić. jakiś tekst

Z16XEP kładzione w końcówce produkcji astry G a potem weszły do H.

Przebieg jest podejrzanie niski ale z drugiej strony patrząc na kierownicę, pedały, siedzenie kierowcy i lewarek nie wygląda na auto zajeżdżone. Moja ma 145tys ale u mnie na wspomnianych elementach to już widać (zwłaszcza lewar i lewa strona siedziska wytarta).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.