Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić legalność pojazdu?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie - jak sprawdzić legalność samochodu przed jego zakupem? Chodzi mi o fakt czy auto np. nie było kradzione? Czy jak pójdę na posterunek policji i podam numer VIN czy jest szansa że dadzą mi na papierze zaświadczenie o jego stanie?? Znam przypadek, że gość kupił samochód a po jakimś czasie policja zastukała i odebrała mu samochód z racji tego że okazało się że figuruje w bazie aut skradzionych?

Napisano

Najlepiej, jeśli zainteresowany zgłasza się na komendę wraz ze sprzedawcą, który ma przy sobie dowód tożsamości, komplet dokumentów świadczących o historii samochodu oraz legalności jego zakupu. Funkcjonariusz policji nie jest w stanie bez specjalistycznych badań w stu procentach zweryfikować, czy w danym samochodzie nie doszło do poważnych modyfikacji. Może jednak sprawdzić czy dane auto w chwili badania nie figuruje na liście pojazdów utraconych oraz czy nie ma przebitych numerów VIN lub silnika

Marek Konkolewski z Komendy Głównej Policji.

Napisano

Dodać należy, że po takim sprawdzeniu na komendzie wyczepruje się również znamiona ewentualnego nieumyślnego paserstwa smile.gif

Wbrew pozorom to nie jest taki pikuś można trafić na kradzione auto mimo takiej weryfikacji i można być posądzonym o świadomy jego zakup.

Napisano
  • Autor

Ale zaraz zaraz, nawet jak sprawdzę na komendzie że niby auto nie figuruje wśród skradzionych aut to co niby mogę być jeszcze ciągany za to że nieświadomie kupiłem takie coś? Czy Policja daje jakiś papier stwierdzający legalność samochodu?

Napisano

> Ale zaraz zaraz, nawet jak sprawdzę na komendzie że niby auto nie figuruje wśród skradzionych aut

> to co niby mogę być jeszcze ciągany za to że nieświadomie kupiłem takie coś? Czy Policja daje

> jakiś papier stwierdzający legalność samochodu?

Ścigany możesz być tylko sprawdzenie daje Ci swojego rodzaju zabezpieczenie, że zrobiłeś coś żeby go nie kupić. Pomijam cenę zakupu, która jak będzie za niska też może świadczyć o świadomej paserce smile.gif

Kwitu chyba nie dają, ale jest zgłoszenie z Twoimi danymi u nich, więc w przypadku tfu tfu sprawy Sąd sobie takie coś wyciągnie.

Piszę to bo znajomy kiedyś (8 lat temu) kupił auto, które było "kradzione". Ktoś wstawił je do komisu komis sprzedał auto komuś, nie oddał kasy właścicielowi. Nie pamiętam szczegółów wiem, że kolega(kupujący nieświadomie od pewnie słupa) miał sprawę karną i głównie dzięki temu zarzuty oddalono.

Napisano

Jest jeszcze inna kwestia troszke inna, sam właśnie w nią wdepnałem zakupujac samochód. Otóż przy próbie zarejestrowania okazało się że nie moge go przerejestrować bo jest "zajęty" przez komornika !! Nie było żadnego wpisu w dowodzie, ex właściciel tez nie wiedział dlaczego. Ponad miesiac trwało wyjasnianie o co biega. Ale udało sie. A tego nie sprawdzisz raczej nigdzie.

Napisano
  • Autor

A to dobre smile.gif Ciekaw jestem co Cię uratowało? Tzn jak się wytłumaczyłeś? Nawet nie chroni cię umowa kupna sprzedaży gdzie jest zawarty punkt że samochód jest wolny od takich właśnie rzeczy?

Napisano

> A to dobre Ciekaw jestem co Cię uratowało? Tzn jak się wytłumaczyłeś? Nawet nie chroni cię umowa

> kupna sprzedaży gdzie jest zawarty punkt że samochód jest wolny od takich właśnie rzeczy?

Po rozmowie z "prawnikiem" to wydział komunikacji powinien był wpisac w dowód rejestracyjny iż jest zastaw na aucie.(tylko jak mieli to zrobic ?)A właściciel nie powinien był w ogóle takiego auta sprzedać !

Okazało się, ze koleś nie zapłacił rachunku z telefon za kilka miesiecy, 1.5 roku temu była sprawa w sadzie i poszło do komornika. Dług na prawie 2 tyś ! Na szczęście nie rozwalił całej kasy za auto i spłacił go. (zawsze mogł powiedzieć ze nie zapłaci prawda?! ) Sam wysyłałem e-mail z potwierdzeniem wpłaty owej kwoty, bo kase komor wziął ale wpis w WK nadal był. Odblokowali przed wczoraj smile.gif ale 3 tygodnie trwała nerwówka.

I niech mi ktoś powie gdzie w takiej sytuacji sprawdzić auto ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.