Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierówna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,od jakiegoś czasu powoli zaczęła się zmieniać praca silnika.Na początku delikatnie zaczęło się trzęsienie silnikiem,takie jakby jednostajne i zaczęło się nasilać.Najpierw podejrzewałem zapłon ale obroty na obrotomierzu stoją w miejscu czyli nie tędy droga.Chciałbym zapytać czy powodem tego stanu może być któryś z zaworów czy przyczyna leży w wytartym wałku a może cos innego.Zaczęło mnie denerwować to trzęsienie i dlatego mam prośbę,czy któryś z kolegów przypadkim nie miał podobnych objawów i sobie z tym poradził.Proszę o podpowiedź co jest powodem tej nierównej pracy silnika.Chciałbym nadmienić że poziom płynu chłodniczego się nie zmienia.

Napisano

podłącz sie pod kompa, jak nic nie pokaże szukaj dopiero mechaniki

Napisano
  • Autor

> podłącz sie pod kompa, jak nic nie pokaże szukaj dopiero mechaniki

komp nic nie pokazuje już wieiokrotnie był sprawdzany,Auto tak się zachowuje już od dwóch lat,tylko na początku to było bardzo delikatne a terz zaczęło się nasilać i jest to denerwujące.Auto normalnie jeździ tylko na niskich obrotach to jest odczuwalne,takie jednostajne trzęsienie.

Napisano

Wysokość krzywek wałka rozrządu można bez problemu pomierzyć suwmiarką a przy większym zużyciu gołym okiem zobaczysz różnicę.

Możesz też sprawdzić ciśnienie sprężania na cylindrach i wykonać próbę olejową.

Świece, cewki, kable WN na pewno sprawne?

Układ dolotowy szczelny?

Napisano

obroty faluja czy tylko buda lata?

moze to kwestia poduszki lub wydechu wchodzacych w rezonans?

Napisano

Ja mam to samo i walczę z tym już jakieś 3 miesiące.

Wymienione świece, kable.

Czyszczona przepustnica i styki masowe.

Sprawdzony przeczyszczony alternator. Ładowanie OK.

Ki diabeł ? Nie wiem

Dzisiaj zrobiłem adaptację wg porady kogoś z internetu i jakby lepiej. Pojeżdżę i dam znać co dalej

Napisano
  • Autor

> obroty faluja czy tylko buda lata?

> moze to kwestia poduszki lub wydechu wchodzacych w rezonans?

obroty nie falują poprostu silnik trzęsie,dlatego pytam czy zawór może to powodować?

Napisano

Mi też nie falują - przynajmniej tego nie widać na wskazówce

A silnik na luzie właśnie się trzęsie. Najlepiej w takt awaryjnych.

Napisano

U mnie takie trzęsienie się jak opisujesz jest winą popuszczającego pierścienia, więc może zrób mu najpierw pomiar sprężania i próbę olejową i będziemy dalej myśleć wink.gif

Napisano

> U mnie takie trzęsienie się jak opisujesz jest winą popuszczającego pierścienia, więc może zrób mu

> najpierw pomiar sprężania i próbę olejową i będziemy dalej myśleć

Nie to jednak problem elektryczny.

Chodzi dobrze - włączę awaryjne - zaczyna podrygiwać w ich takt.

Tak jakby brakowało prądu. Padnięty układ stabilizacji czy cuś

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie,chciałem zakonczyć wątek,ponieważ pozbyłem się denerwującego problemu.Odkryłem,że jedna ze świec zachowuje się nie poprawnie i zaczyna przerywać.Po wymianie tej świecy problem zniknął(to była pierwsza świeca po stronie cewek) i jestem bardzo zadowolony.Myślałem,że świece boscha są bardziej trwałe.Na tym chciałbym zakończyć ten wątek i podziękować wszystkim co próbowali mi pomóc. Jednocześnie mam pytanie,czy kontrolka oleju powinna się świecić jak jest go niewiele.Ostatnio spadł mi poziom oleju grubo poniżej minimum na miarce a kontrolka się nie świeciła.

Napisano

> Witam ponownie,chciałem zakonczyć wątek,ponieważ pozbyłem się denerwującego problemu.Odkryłem,że

> jedna ze świec zachowuje się nie poprawnie i zaczyna przerywać.Po wymianie tej świecy problem

> zniknął(to była pierwsza świeca po stronie cewek) i jestem bardzo zadowolony.Myślałem,że

> świece boscha są bardziej trwałe.Na tym chciałbym zakończyć ten wątek i podziękować wszystkim

> co próbowali mi pomóc. Jednocześnie mam pytanie,czy kontrolka oleju powinna się świecić jak

> jest go niewiele.Ostatnio spadł mi poziom oleju grubo poniżej minimum na miarce a kontrolka

> się nie świeciła.

Bosch wcale nie sa takie dobre,najlepsze NGK.

Co do kontrolki,jest to kontrolka ciśnienia oleju,a nie jego poziomu,widocznie miałeś jeszcze na tyle oleju że spokojnie zalewało filtr.

Napisano

> ... Ostatnio spadł mi poziom oleju grubo poniżej minimum na miarce a kontrolka się nie świeciła.

Tak jak kolega Pioneer1910 napisał - to jest kontrolka ciśnienia. Mam w BXie wskaźnik poziomu oleju, ale działa on tylko zaraz po uruchomieniu przez ok. 15-20s potem się wyłącza.

Napisano
  • Autor

Dzięki za te informacje ale myślałem ,że niski poziom oleju skutkuje niskim cisnieniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.