Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zephyr 550 problem

Featured Replies

Napisano

prblemu ciag dalszy. napisze co bylo robione:

mierzone luzy zaworowe na ssacych, maja po 0,11

wymienione gazniki, odpalony na zaciag, zrobione synchro

wymienione swiece

sprawdzony lancuch rozrzadu, nie ma luzu

wyeliminowane pozeranie pradu przez rozrusznik (przy odpalaniu rozrusznik krecil z innego aku)

wyregulowana przerwa na swiecach

poziom paliwa zgodnie z serwisowka

sprawdzone sprezanie, jest ksiazkowe

sklad mieszanki zgodnie z serwisowka

podmieniony modul zaplonowy i cewki z kablami

sprawdzona szczelnosc kroccy ssacych

teraz objawy.

dzis bylem u mojego machanika, chlopak zajmuje sie wszystkimi sprzetami i robi to z pasji, a nie dla zarobkow. zna sie na tym i ma dobra opinie w okolicy. razem pomeczylismy temat. kupilem inne gazniki, bo na poprzednich mial slabe ssanie, bo przepustnice mialy duzy luz. po wyczyszczeniu nowych i wstepnej regulacji wg ksiazki znow nie odpalil, dopiero na zaciag odpalil. zrobilismy synchro, i poki byl goracy, to palil na strzala bez ssania i bez gazu. przestygl z pol godziny i juz ani ssanie, ani dodanie gazu nie pomagalo. odpuscilismy na dzis temat, ale co sie do cholery dzieje?? wszystko posprawdzane, kombinowane jak sie da i nic nie mozna zdzialac. skonczyly sie pomysly...

czy podniesienie poziomu paliwa cos da?? dla mnie wyglada to tak, ze jak dlugo postoi cieply, to odparuje troche paliwa z gaznikow i juz jest za malo, zeby zassal (swiece suche). z obserwacji moich wyszlo, ze jak postoi tak z 15 minut, to zapali z truden ma pierwszy i drugi cylinder, a za chwile dopiero zalapie reszta. po pol godziny juz nie pali. wyglada to dosc logicznie, ze moze byc za nisko poziom paliwa. tymbardziej, ze czasem jak go wiecej pocisnalem na wysokich obrotach, to w pewnym momencie zgasl w czasie jazdy. jak sie zatzrymalem, zalalem gazniki paliwem, to odpalil od strzala i poszedl dalej...jakies podpowiedzi?? sugestie?? gdzie szukac, co moglo sie zwalic?? dodam, ze zimnego, zeby odpalil trzeba przeciagnac z 300 metrow i odpali ale tylko na pierwszym biegu. na wyzszych nie chce

ma ktos jakis pomysl?? wszystko zaczelo sie juz w sierpniu

Napisano

Taka głupota. Jeśli dobrze doczytałem, to masz tam kranik podciśnieniowy (tak jak w trampku).

U mnie sypnęła się membrana to kupiłem zestaw naprawczy.

Po wymianie mogłem jeździć z prędkościami do 80-90 kmph. Stówka na liczniku i brak paliwa.

Po jakimś czasie rozebrałem ponownie kranik i zorientowałem się, że troszeczkę źle poskładałem - membrana była delikatnie zwinięta na krawędzi co przekładało się na złe działanie podciśnienia.

Może zerknij do kranika na wszelki wypadek?

Napisano
  • Autor

> Taka głupota. Jeśli dobrze doczytałem, to masz tam kranik podciśnieniowy (tak jak w trampku).

> U mnie sypnęła się membrana to kupiłem zestaw naprawczy.

> Po wymianie mogłem jeździć z prędkościami do 80-90 kmph. Stówka na liczniku i brak paliwa.

> Po jakimś czasie rozebrałem ponownie kranik i zorientowałem się, że troszeczkę źle poskładałem -

> membrana była delikatnie zwinięta na krawędzi co przekładało się na złe działanie

> podciśnienia.

> Może zerknij do kranika na wszelki wypadek?

ale z butelki tez nie pali...moze i masz racje, zerkniemy nastepnym razem, bo moto stoi u tego chlopaka

Napisano

> ale z butelki tez nie pali...moze i masz racje, zerkniemy nastepnym razem, bo moto stoi u tego

> chlopaka

To taka sugestia, dużo roboty nie ma a warto sprawdzić.

Jak podpinaliście z butelki to zaraz po podpięciu paliliście czy było czekanie aż benzyna zejdzie do gaźników?

ps. Ostatnio miałem problem z odpaleniem trampiszcza po zdjęciu go z lawety - ale tam to przemroziło silnik i wcale się nie dziwię, jechaliśmy kilka godzin przy dość niskiej temperaturze.

Napisano
  • Autor

> To taka sugestia, dużo roboty nie ma a warto sprawdzić.

> Jak podpinaliście z butelki to zaraz po podpięciu paliliście czy było czekanie aż benzyna zejdzie

> do gaźników?

> ps. Ostatnio miałem problem z odpaleniem trampiszcza po zdjęciu go z lawety - ale tam to

> przemroziło silnik i wcale się nie dziwię, jechaliśmy kilka godzin przy dość niskiej

> temperaturze.

zalane gazniki. ten silnik palil od strzala w cieple dni nawet bez ssania. pozniej cos mu odbilo i z dnia na dzien sie zwalilo...postawilem wieczorem do garazu i po paru dniach juz nie odpalil... :/ to byl srodek lata

Napisano

E, to raczej nie będzie kranik niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> E, to raczej nie będzie kranik

no wlasnie. nie mam juz pomyslow gdzie szukac :/

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> no wlasnie. nie mam juz pomyslow gdzie szukac :/

po dokladnym sprawdzeniu zaworow i ich regulacji moto odpalilo na strzala :D

Napisano

> po dokladnym sprawdzeniu zaworow i ich regulacji moto odpalilo na strzala :D

Fanie! To jak to robiliście poprzednim razem?

Doczytałem, że sprawdzaliście ssące - wydechowych nie regulowaliście?

Toż to wszystko razem się sprawdza.

Napisano

> po dokladnym sprawdzeniu zaworow i ich regulacji moto odpalilo na strzala :D

zajebistego masz mechanika ok.gif

Napisano
  • Autor

> Fanie! To jak to robiliście poprzednim razem?

> Doczytałem, że sprawdzaliście ssące - wydechowych nie regulowaliście?

> Toż to wszystko razem się sprawdza.

on sprawdzal...ale ja kazalem jeszcze raz sprawdzic i sie okazalo, ze sztywno jest... jak moto krecilo rozrusznikiem, to nie domykaly sie zawory i nie palil. ale jak dostal wyzszych obrotow przy ciagnieciu i po odpaleniu to cisnienie w cylindrach musialo domykac zaworki i chodzil. pewnie dlatego jedna plytka zaworowa byla peknieta...

Napisano

> on sprawdzal...ale ja kazalem jeszcze raz sprawdzic i sie okazalo, ze sztywno jest... jak moto

> krecilo rozrusznikiem, to nie domykaly sie zawory i nie palil. ale jak dostal wyzszych obrotow

> przy ciagnieciu i po odpaleniu to cisnienie w cylindrach musialo domykac zaworki i chodzil.

> pewnie dlatego jedna plytka zaworowa byla peknieta...

No ładnie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.