Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

B1.4 - zapala bez problemu, ale gaśnie po 500 metrach

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od kilku dni trapi mnie pewien problem związany z odpalaniem Bravy. Samochód jest garażowany i rano bez kłopotu odpala (od razu - rozrusznik był w małym remoncie jesienią). Potem jadę jakieś 15 km i stawiam go na parkingu, ciężko pracuję przez 10-12 godzin, po czym idę do auta - z nadzieją, że bezpiecznie dowiezie mnie do domu.

Wsiadam, odpalam i znowu jest OK - pali od pierwszego zakręcenia. Problem pojawia się jednak po przejechaniu 400-500 metrów - auto nagle się dławi i gaśnie. Kiedy potem chcę je odpalić - kręci, ale nie zapala. Muszę powtarzać tę czynność kilka razy i odpala, ale natychmiast gaśnie. Potem jeszcze kilka tych samych cykli i wreszcie zapala. Cała operacja trwa jednak w sumie jakieś 15 minut - na szczęście nie są to godziny szczytu, bo byłbym strasznym zawalidrogą.

Kiedy silnik jest rozgrzany - problem się nie pojawia.

Wiążę te kłopoty z mrozami, ale nie one są temu winne, bo ubiegłej zimy czegoś podobnego nie było...

Co może być zatem przyczyną? Moje obawy wędrują w stronę pompy paliwa - od pewnego czasu wskaźnik poziomu paliwa nie wskazuje dobrze i nie wykluczam, że auto przejechało kilkadziesiąt kilometrów na suchym baku (korzystając rzecz jasna z dobrodziejstw LPG). Jest to wprawdzie mało prawdopodobne, bo starałem się zasilać je benzyną w miarę regularnie, ale człowiek jest istotą omylną.

Benzyna jest (z dobrej stacji, wlałem ostatnio NoPb98), gaz też obecny. Instalacja gazowa BRC.

Napisano
  • Autor

> a gaśnie na Pb czy LPG?

Gaśnie na Pb. Na LPG nawet nie próbuję odpalać.

Napisano

> Gaśnie na Pb. Na LPG nawet nie próbuję odpalać.

jeśli problem jest tylko na mrozie to może jest woda w baku...

Napisano

Odpalasz na benzynie ? Przejezdzasz na niej do lekkiego ogrzania sie silnika ? Termostat sprawny ?

Napisano

> jeśli problem jest tylko na mrozie to może jest woda w baku...

Czesto bywalo ze woda gromadzila sie w filtrze paliwa - warto wymienic

Napisano
  • Autor

> Odpalasz na benzynie ? Przejezdzasz na niej do lekkiego ogrzania sie

> silnika ? Termostat sprawny ?

Odpalam na benzynie i potem próbuję jechać też na benzynie. Kiedy auto stoi na mrozie przez kilka godzin, staram się rozgrzać je przez parę chwil na luzie (ruszenie na ulicę grozi ryzykiem zatrzymania np. na środku skrzyżowania...). Niestety - nic to nie daje.

Dzisiaj rano znowu nie było problemu ani z odpaleniem (w garażu) ani potem z jazdą. Sprawdzę za dwie godziny jak się sprawy mają.

Termostat... Muszę sprawdzić.

Napisano

dolej czegoś do benzyny co by wodę związało i sie zobaczy... 4 zeta za 0,5 l w jakimś markecie

wygląda to ewidentnie na problem z zasilaniem paliwem

Napisano
  • Autor

> dolej czegoś do benzyny co by wodę związało i sie zobaczy... 4 zeta

> za 0,5 l w jakimś markecie

> wygląda to ewidentnie na problem z zasilaniem paliwem

Póki co dolałem płynu chłodniczego - trochę go za mało było. To dziwne, bo sprawdzałem tydzień temu i było OK... Po dwóch godzinach auto odpaliło i nie miało problemu z jazdą. Teraz odczekuję 6 godzin.

Napisano

Cześć mam od niedawna identyczną sytuacje gaśnie mi na środku skrzyzowania albo przed i jest przypał frown.gif

filtr paliwa i powietrza wymieniłem, a gaśnie tzn nagle nie trzyma obrotów zarówno na PB i LPG bez znaczenia na jednym i drugim niema obrotów, by odpalić musze dlugo kręcić i gaz trzymać w podłodze dopiero powolutku zapala pozniej gazuje bo by zgasł, fakt że termostat mam do wymiany ale co on ma do tego...

świece zdają sie ok, filtry nowe...

Napisano

Ja mialem podobnie, u mnie winny okazal sie byc czujnik temp. plynu. Po wymianie wszystko ustapilo. sam na to nie wpadlem, pomogl egzaminer... zlosnik.gif

Napisano

a drogi taki czujnik?? i gdzie on jest, da rade samemu wymienić?

ja łudze sie że jak wymienie termostat to pomoże tongue.gif

> Ja mialem podobnie, u mnie winny okazal sie byc czujnik temp. plynu.

> Po wymianie wszystko ustapilo. sam na to nie wpadlem, pomogl

> egzaminer...

Napisano

> Cześć mam od niedawna identyczną sytuacje gaśnie mi na środku

> skrzyzowania albo przed i jest przypał

> filtr paliwa i powietrza wymieniłem, a gaśnie tzn nagle nie trzyma

> obrotów zarówno na PB i LPG bez znaczenia na jednym i drugim

> niema obrotów, by odpalić musze dlugo kręcić i gaz trzymać w

> podłodze dopiero powolutku zapala pozniej gazuje bo by zgasł,

> fakt że termostat mam do wymiany ale co on ma do tego...

> świece zdają sie ok, filtry nowe...

też od czasu do czasu mam taki problem, gaśnie na wolnych zdiagnozowałem to jako uszkodzenie potencjometru przepustnicy

Napisano

że zgaśnie to jeszcze pół biedy ale zapalić ma bardzo cieżko i obrotów później przez jakiś czas nie trzyma mi.... mad.gif

> też od czasu do czasu mam taki problem, gaśnie na wolnych

> zdiagnozowałem to jako uszkodzenie potencjometru przepustnicy

Napisano

Ten wkrecany w termostat ? Byly widoczne jakies objawy ?

Napisano

> ja łudze sie że jak wymienie termostat to pomoże egzaminer...

Termostat nic Ci nie pomoze przy takich objawach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.