Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińszczyzna i Meksyk w Afryce (SUV Gonow, dziury, korki)

Featured Replies

Napisano

Witam. Byłem na święta w Afryce. Raz znajomi moich znajomych przyjechali do nas dwiema maszynami marki GONOW GA 6060. Nie udało mi się po powrocie do Polski namierzyć w sieci dokładnie tego modelu, ale znalazłem podobne...

Więc tak:

Tutaj jest stronka z moją galerią GONOWa z Afryki: http://gonow.webpark.pl/index1.html

Tutaj jest strona firmy: http://www.gonowauto.com/english/index.html

Tutaj jest strona auta najbardziej zbliżonego do tych, co widziałem: http://www.gonowauto.com/english/Coxswain_01.html

Wrażenia na "+":

- "świecidełko" - miliardy lampek, diód itp (folklor, festyn i WT zarazem) (np. oświetlenie nadproży - żółte lampki oświetlają poszycie zewnętrzne drzwi)

- nie najgorzej wyposażony (A/C, el. szyby, coś tam jeszcze)

- przyjemny wygląd (przód i tył)

- wygodna pozycja za kółkiem

Wrażenia na "-":

- tandeta, totalne niedopasowanie

- słaby silnik 4-cylindrowy (coś ok. 2,2 litra)

- "odór" dziwnego plastiku użytego WSZĘDZIE - włącznie ze "skórą" i błotnikami

- brak napędu 4WD co w warunkach afrykańskich czyni to autko zupełnie nieprzydatnym

- niewygodna pozycja na tylnym siedzeniu

- delikatne zawieszenie

- brak przyzwoitej trakcji

PS1: jakim cudem to autko trafiło do moich znajomych?

W Gabonie były w tym roku wybory prezydenckie. Omar Bongo Ondimba został po ... 37 latach urzędowania (sic!) wybrany po raz 7 na 7 kadencję (sic!). Więc z racji na to zaprzyjaźniony rząd ChRL (Chin) przekazał ileś tam takich wozidełek na rzecz kampanii wyborczej. A że autko z przodu jest podobne do najwyżej cenionej w Gabonie Toyoty Land Cruiser Prado - więc jako wóz obklejony napisami "Bongo 2005" był znakomitym autkiem "firmowym" prezydenckiej kampanii wyborczej. Po wyborach Bongo rozdał te autka ludziom zaprzyjaźnionym...

PS2: Widziałem też inne wynalazki w dużych ilościach: "GreatWall 2,9D", Toyota Condor, Honda City (Jazz sedan), Toyota Echo (Yaris i Yaris sedan). Ale NAJLICZNIEJ były reprezentowane Toyoty Corolla, Carina, HiAce, LandCruiser i HiLux. Ostatnie krzyki mody to: Renault Megane, Isuzu D-Max, VW Bora i Golf. Z dostawczaków: Partnery i Kangoo. Widziałem raz Daewoo Tico. Sporo jeździ Chevroletów Lacetti, Evand (jakoś inaczej się tam nazywają). Nie widziałem natomiast tak popularnych w Polsce Fiatów...

PS3: W Polsce śmiem twierdzić, że ... NIE MA korków. Tam to dopiero była jazda. Wiele razy stałem w korku po 3-4 godziny. Korek na długości 9-12 kilometrów spowodowany... nadmiarem taksówek (Zwykle w tej roli występowały Corolle E9 i E10) i porywczością murzyńskiej natury (co chwila ktoś komuś coś "nawrzucał" i zaraz w ruch szły pięści)

PS4: W Polsce też nie ma praktycznie dziur w drogach. Tam byłem przerażony, gdy jadąc Terrano 4WD nie mogłem ominąć wyrwy W ASFALCIE o głębokości i długości ok. 1 metra, ostrych brzegach i niestabilnym dnie. Szukałem desek, podkładów itp. No to była jazda... Istny Czad lub raczej Meksyk

PS5: Całe szczęście, jeśli chodzi o motoryzację - Polska jest mimo wszystko w Europie, a nie w Afryce. Wzruszyłem się po powrocie mogąc jechać do Lublina pustą, gładką, oznakowaną drogą.

Napisano

Jak ja marze, żeby tak podróźować...nic tylko zazdrościć..mój ojciec był w górach Tibesti na Saharze, ja dotarłem tylko do Caulonii Mariny w Kalabrii, w sumie najbliżej z buta do Afryki (no za wyj. okolic Messina).

Ale to nic z Twoimi wrażeniami

Super ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.