Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mnoznik 2 razy za duży

Featured Replies

Napisano

Instalacja sekwencyjna.Czasy wtrysku LPG większe 2 razy od Pb.Ciśnienie gazu prawidłowe na listwie .

Co może być przyczyną - listwa wtryskowa czy sterownik? Co sprawdzić i jak ?

Napisano

> Instalacja sekwencyjna.Czasy wtrysku LPG większe 2 razy od Pb.Ciśnienie gazu prawidłowe na listwie

> .

> Co może być przyczyną - listwa wtryskowa czy sterownik? Co sprawdzić i jak ?

jaki to sterownik bo jesli stag to moze byc wlaczona funkcja "podwajanie"

Napisano
  • Autor

> jaki to sterownik bo jesli stag to moze byc wlaczona funkcja "podwajanie"

Gas Tech buu.gif

Napisano

> Gas Tech

czyli dt gas system?:)

jesli mnoznik jest ustawiony na 2 to tak to bedzie dzialalo.

kwestia czy ktos to z premedytacja ustawil

Napisano
  • Autor

> czyli dt gas system?:)

Tak.

> jesli mnoznik jest ustawiony na 2 to tak to bedzie dzialalo.

> kwestia czy ktos to z premedytacja ustawil

A jaśniej gdzie to jest ustawane w tym programie ?-jak możesz powiedzieć?

Napisano

> Tak.

> A jaśniej gdzie to jest ustawane w tym programie ?-jak możesz powiedzieć?

generalnie jesli reduktor ma dobre cisnienie

wtryskwacze dzialaja poprawnie

to w storewoniku powinna byc wybrana poprawie opcja "mapsensor podpiety do atmosfery" lub do kolektora

bo czasem map nie jest podpiety fizycznie a sofcie jest wybrana opcja ze jest podpiety

pozniej trzeba dzialac z autokalibracja

na koniec sprawdzamy czasy wtrsyku pb na pb i na lpg na wolnych obrotach

i korygujemy wartoscia w okienku "wartosc poprawki"

to tak w duzym skrocie.

generalnie dt gas z moich doswiadczen da sie ustawic jakos sensownie ale czasem jest to droga przez meke

Napisano
  • Autor

> bo czasem map nie jest podpiety fizycznie a sofcie jest wybrana opcja ze jest podpiety

Sprawdzę.

> i korygujemy wartoscia w okienku "wartosc poprawki"

Każda zmiana na plus lub minus pogarsza pracę silnika ,albo go dławi albo szarpie podczas przyspieszania i jazdy.

> generalnie dt gas z moich doswiadczen da sie ustawic jakos sensownie

Było bez regulacji 5 lat dobrze. buu.gif

Napisano

> Sprawdzę.

> Każda zmiana na plus lub minus pogarsza pracę silnika ,albo go dławi albo szarpie podczas

> przyspieszania i jazdy.

> Było bez regulacji 5 lat dobrze.

to moze wciaz jest dobrze i bylo tak od poczatku?

kwestia czy przy wyzszych obrotach nie petli wtryskiwaczy i co pokazuje sonda

a na wolnych moze masz krotkie czasy a wtryskiwacze wolne stad ktos zrobil tak jak jest

Napisano
  • Autor

> to moze wciaz jest dobrze i bylo tak od poczatku?

Nie jest dobrze a było.

> kwestia czy przy wyzszych obrotach nie petli wtryskiwaczy i co pokazuje sonda

Sonda pokazuje prawidłowo ale było zwarcie w sterowniku LPG sonda stała na ubogo i zalewało silnik zarówno na Pb jak i na LPG.Po odcieciu przewodu sondy od sterownika LPG na Pb jest OK a na LPG jak wyżej.

> a na wolnych moze masz krotkie czasy a wtryskiwacze wolne stad ktos zrobil tak jak jest

Nubira 1,6 czasy wtrysku ok 2.3 ms i tak było LPG działał poprawnie. Listwa to Pegas

Napisano

> Nie jest dobrze a było.

> Sonda pokazuje prawidłowo ale było zwarcie w sterowniku LPG sonda stała na ubogo i zalewało silnik

> zarówno na Pb jak i na LPG.Po odcieciu przewodu sondy od sterownika LPG na Pb jest OK a na LPG

> jak wyżej.

> Nubira 1,6 czasy wtrysku ok 2.3 ms i tak było LPG działał poprawnie. Listwa to Pegas

listwa nie jest super szybka, dlatego pewnie bylo to tak zrobione, 2x2.3 na wolnych zapewnialo sensowna prace.

tylko kwestia czemu teraz nie dziala. moze to jz koniec listwy

Napisano
  • Autor

> listwa nie jest super szybka, dlatego pewnie bylo to tak zrobione, 2x2.3 na wolnych zapewnialo

> sensowna prace.

> tylko kwestia czemu teraz nie dziala. moze to jz koniec listwy

Listwa ''szybka'' bo był mnoznik1,1 - 1,2 do tej pory.

Może pada listwa albo sterownik i jak to sprawdzic pytałem.

Napisano

> Listwa ''szybka'' bo był mnoznik1,1 - 1,2 do tej pory.

> Może pada listwa albo sterownik i jak to sprawdzic pytałem.

no ale jak ci sie mnoznik przestawil? chyba ze robiles autokalibracje i tyle wyliczyl sterownik

jesli tak bylo to kwestia taka czy podczas autokalibracji sterownik patrzy na lambde

jesli tak a ty ja odpiales stad mogl sie wziac mnoznik 2x

Napisano
  • Autor

> no ale jak ci sie mnoznik przestawil? chyba ze robiles autokalibracje i tyle wyliczyl sterownik

Była autokalibracja po odpieciu sondy od sterownika LPG.

> jesli tak bylo to kwestia taka czy podczas autokalibracji sterownik patrzy na lambde

> jesli tak a ty ja odpiales stad mogl sie wziac mnoznik 2x

O i to informacja - sprawdzę bo sam tego nie robiłem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> O i to informacja - sprawdzę bo sam tego nie robiłem.

No i padła listwa ''Pegas'' stary typ podgrzewana .

Co lepsze listwa TAURUS 01 typ Matrix (Pegas) czy jakiś Valtek ?

Napisano

> No i padła listwa ''Pegas'' stary typ podgrzewana .

> Co lepsze listwa TAURUS 01 typ Matrix (Pegas) czy jakiś Valtek ?

Jeżeli korzystasz z podgrzewania elektrycznego wtryskiwaczy to matrixy i listwy matrixo podobne odpuść ...

Jeżeli zastanawiasz się nad Valtekiem, to lepiej już kup REG - cena podobna, a kalibracja samej listwy nie jest wymagana.

Jeżeli chcesz mieć spokój, to chyba hana, ale tutaj 400-450 zł trzeba wydać. W przypadku wtrysków hana zobacz dokładnie jak masz podłączone wtryskiwacze, bo może warto kupić pojedyncze i znacznie skrócić przewody między wtryskiwaczami i kolektorem dolotowym.

Wczoraj u znajomego robiliśmy zamianę matrix na hana i jakby kupił pojedyncze, to skrócilibyśmy przewody do 2-3 cm, a wtryski stałyby pionowo, a tak - listwa leży, a przewody mają 12cm ...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli korzystasz z podgrzewania elektrycznego wtryskiwaczy to matrixy i listwy matrixo podobne

> odpuść ...

Listwa ''stara'' Pegas była ogrzewana wodą z układu chłodzenia.

Taurus był by podłączony bez przeróbek natomiast Valtek wymaga przeprogramowania sterownika i jakiejś przelotki -instalacja to Gas Tech 504S.

Dlatego pytam o porównaie tych dwu , bo prawdopodobnie pozostałe wymienione też chyba bedą wymagały głebszej ingerencji w instalację lub będzie to niemożliwe.

Napisano

> Listwa ''stara'' Pegas była ogrzewana wodą z układu chłodzenia.

Ale czy jesteś w stanie podłączyć nowego "matrixa" też pod to ogrzewanie wodne? Bo jeżeli nie to niestety z listwami typu mmatrix są problemy jak listwa nie jest dobrze nagrzana ...

> Taurus był by podłączony bez przeróbek natomiast Valtek wymaga przeprogramowania sterownika i jakiejś przelotki -instalacja to Gas Tech 504S.

> Dlatego pytam o porównanie tych dwu , bo prawdopodobnie pozostałe wymienione też chyba bedą wymagały głebszej ingerencji w instalację lub będzie to niemożliwe.

Przy każdej innej niż matrix wymagana jest przelotka i aktualizacja ustawień w kompie gazowym. Jednak żebyś nie miał tak jak znajomy, który zmienił podgrzewanego wodą matrixa na nie podgrzewanego i po kilku tys. km ma problemy z przełączaniem na lpg poniżej temp. 60-70°C ...

Napisano
  • Autor

> Ale czy jesteś w stanie podłączyć nowego "matrixa" też pod to ogrzewanie wodne? Bo jeżeli nie to

> niestety z listwami typu mmatrix są problemy jak listwa nie jest dobrze nagrzana ...

Niestety nie ma takiej możliwości - nowa wersja nie ma już podgrzewania wodą z układu chłodzenia.

> Przy każdej innej niż matrix wymagana jest przelotka i aktualizacja ustawień w kompie gazowym.

OK!

Reasumując - nie Taurus i nie Valtek tak?

Napisano

> Niestety nie ma takiej możliwości - nowa wersja nie ma już podgrzewania wodą z układu chłodzenia.

> OK!

> Reasumując - nie Taurus i nie Valtek tak?

Tak bym sugerował - także po ostatnich doświadczeniach z matrixami - padające cewki co 50 tys. km (koszt 270-300zł) ...

Jeżeli zastanawiasz się nad listwą za 300zł, to może warto dołożyć do hana za 400 ...

REG to według mnie najtańsze akceptowalne rozwiązanie. Założyłem 2 lata temu, prawie 20tys.km i jeżdżą cały czas ...

Wiele komputerów lpg miało oryginalnie wyjście na valteka, a motażyści dokładali przejściówkę np. na matrixa.

Jak będzie zmieniał, to najpierw sprawdź, czy przypadkiem nie masz założonej przejściówki z valteka na matrixa, bo wtedy do REGów nie potrzebowałbyś niczego dokupować ...

Napisano

> Jeżeli zastanawiasz się nad listwą za 300zł, to może warto dołożyć do hana za 400 ...

Ok, tylko czy ten kontroler jest w stanie obskoczyć podane wtryski?

Napisano
  • Autor

> Ok, tylko czy ten kontroler jest w stanie obskoczyć podane wtryski?

No własnie? Pozostaje mi tylko wizyta u producenta w Lublinie lub wywiad telefoniczny.Co w zamian za Pegasa by sterownik obskoczył.

Napisano
  • Autor

> Ale czy jesteś w stanie podłączyć nowego "matrixa" też pod to ogrzewanie wodne?

A jakby tak złożyć je razem niech się grzeją nawzajem? zlosnik.gif

Napisano

> A jakby tak złożyć je razem niech się grzeją nawzajem?

To też jest jakieś rozwiązanie smile.gif

Napisano

> Ok, tylko czy ten kontroler jest w stanie obskoczyć podane wtryski?

To chyba kwestia rezystancji cewek - hana ma coś chyba ok. 2 omów więc można by wybrać np. valteki 2 omowe ...

Wiem że w stagu300 plus/isa2 są różne hany, ale nie wiem jak taki wybór interpretuje komputer lpg i co zmienia w zależności czy jest to hana czerwona, zielona czy różowa smile.gif

Napisano

Generalnie w tych opcjach dla Staga chodzi o różnice w parametrach sterowania typu peak&hold, co jest konieczne przy wtryskiwaczach niskoomowych.

Napisano

> Generalnie w tych opcjach dla Staga chodzi o różnice w parametrach sterowania typu peak&hold, co jest konieczne przy wtryskiwaczach niskoomowych.

Ok - już łapię.

Ale czy to nie jest zależne tylko i wyłącznie od rezystancji cewek? Bo jeżeli tak, to wystarczy wybrać listwę w której cewki mają możliwie najbardziej zbliżoną rezystancję ... A skoro tak, to po rozróżnienie na kolory ... Może to kwestia instalatorów, którzy jak nie zobaczą napisu i właściwego koloru to nie będą wiedzieli co wybrać ...

Napisano

> Ok - już łapię.

> Ale czy to nie jest zależne tylko i wyłącznie od rezystancji cewek? Bo jeżeli tak, to wystarczy

> wybrać listwę w której cewki mają możliwie najbardziej zbliżoną rezystancję ... A skoro tak,

> to po rozróżnienie na kolory ... Może to kwestia instalatorów, którzy jak nie zobaczą napisu i

> właściwego koloru to nie będą wiedzieli co wybrać ...

Oprócz rezystancji jest jeszcze np. indukcyjność.

Rozmawiałem kiedyś z pomocą techniczą w AC i mówili, że robią testy, jak dany typ wtryskiwacza pracuje na konkretnych ustawieniach, więc pewnie jakieś różnice pomiędzy konkretnymi ustawieniami w programie też są, ale oczywiście może się też zdarzyć, że na dwóch różnych nazwach będzie to samo z podanych przez Ciebie względów. smile.gif

Co do DT, to znalazłem w programie opcję Keihin, więc na tym pewnie Hana pójdzie (około 1,3 Ohm).

Napisano
  • Autor

> To też jest jakieś rozwiązanie

No i został zamontowany TAURUS za łączną cenę 300pln.

Po '' znajomości''na preferencyjnych warunkach.

Dodatkowo mam gwarancję na uszkodzenia cewek czego nie daje producent!!!!! Gwarancja 2 lata lub 50 tys km. Nie to auto.

Napisano
  • Autor

> Co do DT, to znalazłem w programie opcję Keihin, więc na tym pewnie Hana pójdzie (około 1,3 Ohm).

Wersja sterownika którą posiadam może obsługiwać tylko.

Pegas

Martix

Green Tech

Blue Tech

Valtek 1ohm

Valtek 3ohm

Keihin

Magic

W nowych wersjach coś dodali ale twierdzi Gas Tech ze to wymaga już wymiany sterownika

Napisano

> ... Gwarancja 2 lata lub 50 tys km. Nie to auto.

No i właśnie zaraz po takim czasie szwagrowi (2x) i znajomemu leciały cewki ...

Napisano
  • Autor

> No i właśnie zaraz po takim czasie szwagrowi (2x) i znajomemu leciały cewki ...

Pocieszyłeś mnie . buu.gif

Pegas wytrzymał 50 tys i 5lat może TO wytrzyma. hmm.gif

Napisano

> Pocieszyłeś mnie .

> Pegas wytrzymał 50 tys i 5lat może TO wytrzyma.

Ale każdemu z nich wytrzymały conajmniej 50 tys. km, więc na tyle masz spokój smile.gif

Napisano

> Pocieszyłeś mnie .

> Pegas wytrzymał 50 tys i 5lat może TO wytrzyma.

dawno nie bylem temat sie rozwinal dobrze ze naprawione

tez bym ci powiedzial zebys taurusy montowal

Napisano
  • Autor

> tez bym ci powiedzial zebys taurusy montowal

No to jeszcze jedno pytanie. Ma Ktoś zamontowany pogrzewacz elektryczny listew tego typu , pomaga ?

Przy przechodzeniu na LPG po nocy wystepuje szarpnięcie - nie było tego przy Pegasie podgrzewanym.

Takie coś

285676952-lpg.jpg

post-104082-14352515222552_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No to jeszcze jedno pytanie.

I odpowiedz na nie moja. zlosnik.gif

Zrobiłem podgrzewanie z płaskownika 100x40x12 - przepływ wody tak jak w Pegasie.

Wpisywac kondolencje.

Napisano

> ... Zrobiłem podgrzewanie z płaskownika 100x40x12 - przepływ wody tak jak w Pegasie.

> Wpisywac kondolencje.

Gratuluję - daj jakąś fotkę ...

Napisano
  • Autor

> Gratuluję - daj jakąś fotkę ...

Z foto to nic nie zobaczysz.

Jest to kostka aluminiowa o wymiarach jak wyżej, przewiercona na długosci /100mm/ - otwór fi 8,376 pod gwint M10 . nagwintowana z 2 stron M10 , wkręcone króćce /z Pegasa/ i podpiete do ogrzewania .Całość jest przykręcona do listwy LPG od ''dołu'' w orginalnych otworach do mocowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.