Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pedał vs. pompa sprzęgła PII

Featured Replies

Napisano

Całkiem poważne pytanie o układ sprzęgła w PII - jeżeli ktoś byłby w stanie podesłać zdjęcie z okolic mocowania pompy sprzęgła od strony komory silnika i mocowanie tłoka pompy do pedału, to byłbym niezmiernie wdzięczny. 20.GIF

Cała kwestia rozbija się o to, że w PII są dwa rodzaje pomp sprzęgła (krótki i długi siłownik) i czy adekwatnie do tego są również dwa typy pedału sprzęgła - po prostu potrzebna jest konfrontacja.

Ewentualnie, jeśli ktoś ma pompę i pedał sprzęgła do PI (lub palio), to kwestia jest rozwiązana grinser006.gif

Napisano

> Całkiem poważne pytanie o układ sprzęgła w PII - jeżeli ktoś byłby w stanie podesłać zdjęcie z okolic mocowania pompy sprzęgła od strony komory silnika i mocowanie tłoka pompy do pedału, to byłbym niezmiernie wdzięczny.

> Cała kwestia rozbija się o to, że w PII są dwa rodzaje pomp sprzęgła (krótki i długi siłownik) i czy adekwatnie do tego są również dwa typy pedału sprzęgła - po prostu potrzebna jest konfrontacja.

Być może problem tkwi w opisie co rozumiemy pod pojęciem pompy sprzęgła ...

Od strony pedału jest "długi siłownik" a od strony skrzyni biegów "krótki" ...

Nigdy nie widziałem żeby w PII były dwa rodzaje pomp i dwa różne pedały sprzęgła ...

Tutaj masz zdjęcie od strony pedału.

> Ewentualnie, jeśli ktoś ma pompę i pedał sprzęgła do PI (lub palio), to kwestia jest rozwiązana

O ile wiem to w PI nie było pompy i siłownika sprzęgła, tylko linka ...

Napisano
  • Autor

> Być może problem tkwi w opisie co rozumiemy pod pojęciem pompy sprzęgła ...

> Od strony pedału jest "długi siłownik" a od strony skrzyni biegów "krótki" ...

> Nigdy nie widziałem żeby w PII były dwa rodzaje pomp i dwa różne pedały sprzęgła ...

> Tutaj masz zdjęcie od strony pedału.

Pompa sprzęgła - master clutch cylinder - napędzana przez pedał,

Siłownik sprzęgła - slave clutch cylinder - przy skrzyni.

W PII występowały dwa typy:

- pierwszy:

55187210.jpg

- drugi:

285654274-2023163833.jpg

I moja zagwozdka to wygląd pedału dla drugiego typu siłownika...

> O ile wiem to w PI nie było pompy i siłownika sprzęgła, tylko linka ...

Oczywiście, to co przytoczył Rzel ok.gif

Poza tym Barchetta miała hydro sprzęgło (a to ta sama płyta), jak również Palio mkI (ten sam typ siłownika co w PI).

Siłownik sprzęgła w Punto mkI jest metalowy, bardzo podobny do tego drugiego typu z mkII.

Muszę zrobić hydro sprzęgło w punciaku, bo niestety wzmocniony docisk wymusza ogromną siłę wciskania pedału....

post-62928-14352515172625_thumb.jpg

Napisano

> angliki miały na 100%

Pewnie dlatego, że linka musiałby być bardzo długa smile.gif

Różnica jest taka, że w wersji na GB jest oddzielny zbiorniczek na płyn i siłownik przy sprzęgle ciągnie dźwignię, a w PII dźwignia sprzęgła jest pchana.

Napisano

> ... W PII występowały dwa typy:

> - pierwszy:

No to ja mam ten ...

> ... Muszę zrobić hudro sprzęgło w punciaku, bo niestety wzmocniony docisk wymusza ogromną siłe wciskania pedału....

A nie możesz zwiększyć ramienia dźwigni sprzęgła?

Napisano
  • Autor

> No to ja mam ten ...

> A nie możesz zwiększyć ramienia dźwigni sprzęgła?

Z jednego prostego powodu nie - docelowa skrzynia M32 nigdy nie występowała ze sprzęgłem na lince, a zdecydowanie wygodniej wykonać hydrauliczny układ sprzęgła. ok.gif Tym bardziej, że buduję samochód powoli, z dbałością o multum szczegółów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.