Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ALFA 145 1,4 ts pali 18-20 l pb 95 na 100km

Featured Replies

Napisano

Witam!jestem nowym użytkownikiem Alfy. Mój problem polega na tym jak w temacie! Została wymieniona sonda lambda, przepływomierz (wymieniony przez poprzedniego właściciela) z tego co zauważyłem na jakiś zamiennik z datą produkcji 03/2011. rozrząd wymieniony na blokadach, wymienione wszystkie filtry i płyny eksploatacyjne. Co może być powodem tak dużego poboru paliwa?

przepraszam jeżeli zdublowałem temat, szukajka nic mi nie pokazała. A może już ktoś miał taki problem? I może go rozwiązał.

czy może jest ktoś z alfaholików z okolic Świdnicy(dolnośląskie)z interfejsem diagnostycznym który obsługuje ten rodzaj silnika? Byłem na komputerze ostatnio u elektryka i wszystko niby jest w porządku.

proszę o pomoc

pozdrawiam MARCIN

Napisano

Ja niegdys majac podobny problem w mojej 147 1,6TS wymienilem przeplywke i pomoglo. Z tym ze przeplywka byla oridzinal. Wymienilem tez jedna z trzech sond ta ktora idzie za katalizatorem do silnika i bylo ok.

Napisano
  • Autor

z tego co zauważyłem w mojej alfie nie ma katalizatora i nie ma drugiej sondy. odłączę przepływkę i zobacze jak bedzie sie spalanie klarowało

Napisano

> z tego co zauważyłem w mojej alfie nie ma katalizatora i nie ma drugiej sondy. odłączę przepływkę i

> zobacze jak bedzie sie spalanie klarowało

Z którego roku masz tą Alfę ?

Napisano

> z '97

Odepnij więc przepływkę i zobacz co i jak, ale najlepszym rozwiązaniem było by podpięcie pod kompa i sprawdzenie co i jak.

Napisano
  • Autor

po podpieciu kompa wszystko bylo ok, zadnych bledów nie bylo

Napisano

> po podpieciu kompa wszystko bylo ok, zadnych bledów nie bylo

podpiecie do kompa w sensie jazdy z kompem i sprawdzenie parametrow jakie podaje przyplywka chocby nawet

Napisano

> podpiecie do kompa w sensie jazdy z kompem i sprawdzenie parametrow jakie podaje przyplywka chocby

> nawet

Dokładnie o to mi chodziło.

Niektórzy nadal nie rozumieją, że komputer nie naprawia samochodów, tylko mechanik.

Brak błędów nie oznacza, że wszystko jest dobrze. Trzeba sprawdzić parametry i wszystko będzie jasne.

Napisano
  • Autor

no właśnie auto było oddane do elektryka w celu sprawdzenia przepływomierza sondy, stało u tego człowieka 3 dni i stwierdził że każdy parametr jest ok.że wszystko w porządku. a znacie może jakiegoś dobrego speca od alf na dolnymśląsku?

Napisano

> no właśnie auto było oddane do elektryka w celu sprawdzenia przepływomierza sondy, stało u tego

> człowieka 3 dni i stwierdził że każdy parametr jest ok.że wszystko w porządku. a znacie może

> jakiegoś dobrego speca od alf na dolnymśląsku?

kolego kabelek do vagow niebieski , program z neta i sam dzialasz

ja tak przynajmiej naprawilem swoja 156 a kosztowalo to grosze

Napisano
  • Autor

> kolego kabelek do vagow niebieski , program z neta i sam dzialasz

> ja tak przynajmiej naprawilem swoja 156 a kosztowalo to grosze

a ma ktoś pojęcie jak wykonać próby przelewowe w tym silniku?

proszę mi też mi powiedzieć który program zdjagnozuje mój silnik 1.4 TS z 1997 roku? Mój FES ma podświetlony na czerwono ten typ silnika

Napisano

> a ma ktoś pojęcie jak wykonać próby przelewowe w tym silniku?

> proszę mi też mi powiedzieć który program zdjagnozuje mój silnik 1.4 TS z 1997 roku? Mój FES ma

> podświetlony na czerwono ten typ silnika

proby przelewowej dokladnie nie podpowiem, pewnie trzeba przekaznik pompy zblokowac zeby pompowala caly czas

fes2.6 sprawdz czy jest twoj model

Napisano
  • Autor

fes2.6 sprawdz czy jest twoj model

mam fes 3.3 model jest tylko że połączyć sie mogę jedynie z abs i airbag bo ecu zaznaczone jest na czerwono:/

Napisano

> fes2.6 sprawdz czy jest twoj model

> mam fes 3.3 model jest tylko że połączyć sie mogę jedynie z abs i airbag bo ecu zaznaczone jest na

> czerwono:/

czasem nowsze nie znaczy lepsze, z 145 sie nie bawilem , musisz potestowac kilka wersji. albo moze cos uniwersalnego typu ScanXL czy PCMscan

Napisano

> fes2.6 sprawdz czy jest twoj model

> mam fes 3.3 model jest tylko że połączyć sie mogę jedynie z abs i airbag bo ecu zaznaczone jest na

> czerwono:/

Masz niepełną darmową wersję.

Napisano

> Witam!jestem nowym użytkownikiem Alfy. Mój problem polega na tym jak w temacie! Została wymieniona

> sonda lambda,

hmm.gif Nie mam alfy lecz moje 1,4 też tyle paliło nawet pod 30L podchodziło sick.gif powodem była źle oscylująca sonda lambda waytogo.gif ,to że była wymieniona nie znaczy że dobrze działa ok.gif

PS. hamulce nie trzymają hmm.gif

Napisano
  • Autor

we wtorek bedę miał dostęp do fes i alfadiag + kabelek vag na wszystkie piny i bede próbował co i jak. planuje tez sprawdzic przepustnice, hamulce nie trzyaja auto bez problemu stacza sie z gorki i da radę je pchnać po plaskim.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

czy normalne jest syczenie z okolicy przepustnicy?gdzie znajduje sie czujnik temperatury ktory wysyła sygnal na komputer?

Napisano

Masz sondę do wymiany. To, że masz nową nie oznacza, że masz dobrą. U mnie też niby wszystko było ok ale spalanie masakryczne.

Pojeździłem z podpiętym kompem i okazało się, że sonda choć z pozoru dobra to momentami świrowała i dawała zupełnie kosmiczne wartości.

Napisano
  • Autor

> Pojeździłem z podpiętym kompem i okazało się, że sonda choć z pozoru dobra to momentami świrowała i

> dawała zupełnie kosmiczne wartości.

po czym poznać że sonda daje błędne wartości?

druga sprawa ale to raczej do użytkowników alf jaki program nadaje się do diagnostyki ts poniżej 98 roku?

Napisano

> czy normalne jest syczenie z okolicy przepustnicy?gdzie znajduje sie czujnik temperatury ktory

> wysyła sygnal na komputer?

Czujnik temperatury płynu jest w głowicy/termostacie, czujnik temperatury powietrza w dolocie pomiędzy filtrem a przepustnicą.

Przestań kombinować i dokładnie sprawdź sondę. Jeśli masz inną niż BOSCH, to możesz ją wywalić i kupić dedykowaną.

Napisano
  • Autor

sonda jest boscha. spalanie spadło-hamulce trzymały a prawe przednie kolo wymagało wymiany przewodu hamulcowego z powodu blokowania zacisku.ostatnio próbowałem połączyć się z ecu przez fes udało mi sie poprzez ctrl+f10 bo moja Alfa to rok '97 a w programie od '98 był błąd p1555, teraz potrzebuje jakiegoś darmowego programu żeby go potwierdzić, znasz może jakiś taki darmowy żeby pasował pod kabel vagkkl?

Napisano

spalanie spadło-hamulce trzymały a prawe przednie kolo wymagało wymiany przewodu

> hamulcowego z powodu blokowania zacisku.

hehe.gif A mówiłem sprawdź hamulce grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> spalanie spadło-hamulce trzymały a prawe przednie kolo wymagało wymiany przewodu

> A mówiłem sprawdź hamulce

no mówiłeś mówiłeś ale ja pierwszy raz spotkałem się z tym że pęka przewód elastyczny w środku i robi korek dla wracającego płynu hamulcowego:P

Napisano

> no mówiłeś mówiłeś ale ja pierwszy raz spotkałem się z tym że pęka przewód elastyczny w środku i

> robi korek dla wracającego płynu hamulcowego:P

Bardzo często to się dzieje w Fiat ,Alfa,Lancia ok.gif, niewiem.giftylko dlaczego w innych markach bardzo rzadko to się przytrafia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo często to się dzieje w Fiat ,Alfa,Lancia , tylko dlaczego w innych markach bardzo rzadko to

> się przytrafia

kolega mechanik mówił,że we fiacie zapycha do środka a vw audi(bo takie miał) robi sie banka na przewodzie albo całkiem pękaco skutkuje utrata hamulców

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.