Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1,7cdti 110km

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar kupić astrę 1,7cdti z silnikiem 110km + sport rok 2009 jakie są wasze opinie na temt tego motoru ?

Jaździłem do tej pory astrą h 1,7 100km z 2005r więc postanowiłem zmienić

co sądzicie o podwyższonej mocy tego motoru ?

Jakieś problemy

Jakie jest spalanie zobaczcie tu to mnie przeraża

http://www.autocentrum.pl/spalanie/opel/astra/h/silnik-diesla-1.7-cdti-ecotec-110km-2004-2012/

max. spalanie 10l/100km

Napisano

nowe awaryjne, nieregenerowane wtryski chyba denso... DPF - czyli upierdliwy ciągle powracajacy problem... itd... itd...

ps. Zostań przy tym 100KM i zadaj mu czipa na 130KM.

Napisano

> Witam

> Mam zamiar kupić astrę 1,7cdti z silnikiem 110km

Motor o kodowej nazwie z17dtj identyczny konstrukcyjnie z z17dtr (być może z a17dtj/dtr też), z tą różnicą że z17dtr ma 125km.

W dalszym ciągu produkowany i rozwijany w Astrze J (130km).

Powtarzająca się usterka to zawój SCV na pompie, którego awaria objawia się falowaniem obrotów biegu jałowego, skokami ciśnienia n CR i - czasami - gaśnięciem na wolnych obrotach.

Jeżdżę oboma (z17dtj i z17dtr): z17dtj zbiera się lepiej z niskich obrotów (nie ma lag'a), za to z17dtr jak już złapie oddech to prawie katapultuje samochód.

W tych jednostkach jest inny, mniejszy DPF który a) szybciej się zapełnia (w warunkach miejskich i krótkich trasach na niedogrzanym silniku nawet co 200km) b) przez małą pojemność szybko łapie tem. roboczą i krótko się wypala (5min).

Generalnie po ponad roku eksploatacji z17dtr (produkcja 11.2007) i roku eksploatacji z17dtj (produkcja 01.2008) mogę śmiało je polecić; palą ok. 6 litrów w mieście przy trasach 15-17km i 7 litrów przy trasach 5-6km. Na trasie wynik realny bez przekraczania 120km/h to 5/100. Z boxem na dachu i 120 - 130km/h na tempomacie z17dtj spalił 6,1/100 na dystansie 4000km (w tym Polska ok 900km).

Napisano
  • Autor

A co powiecie o motorku 1,9 np 120km może 150 km czy są bez PDF -a?

jego spalanie

Napisano

> A co powiecie o motorku 1,9 np 120km może 150 km czy są bez PDF -a?

> jego spalanie

Są. Na naklejce z VINem na prawym słupku szukaj kwadracika i sprawdź liczbę która w nim jest. To jakaś norma zadymienia. Jeśli będzie 0,5 to jest DPF. Jeśli 1,2 albo wiecej to nie ma.

Spalanie ok 8,5 / 100 gdzie 80% to jazda żabką w poranno -popoludniowych korkach. 1.7 jest zdecydowanie oszczędniejszy.

1.7 DTR 125KM w trasie jedzie tak samo jak 1.9 120 KM. Kiedyś z nad morza wracałem za taką Astrą i przez kilkadziesiąt kilometrów jeden drugiemu nie odjechał mimo szczerych chęci smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.