Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błąd ECN 04005A

Featured Replies

Napisano

witam. dziś jadąc do kumpla jak już parkowałem u nie zapaliła się kontrolka chyba tryb awaryjny (auto z kluczem). po około dwóch godzinach jak wracałem już się nie świeciło (dystans około kilometra) i jescze pod domem z 5 min astra chodziła i nic się już nie zapaliło. ale sprawdziłem kody błędów (hamulec i gaz wduszony i przekręcony zapłon) wyskoczyło 04005A. Z tego co patrzyłem po necie to jest to nieprawidłowy sygnał zaworu EGR. Mam pytanie co to dokładnie oznacza? Czy kontrolka auta z kluczem zapali się ponownie czy wystarczy wykasować błąd. No i czy mogę tak wracać do domu, mam jutro jechać dystans to około 100 km.

P.S. Nie wiem czy kontrolka nie zapaliła się po tym jak byłem na miejscu i praktycznie ruszyłem z 2 biegu było poniżej 1000 obrotów i strasznie zadrgał.

A w piątek jak tu jechałem te 100 km to jechałem tak że praktycznie nie przekraczałem 2000 obrotów, z kumplem rozbiliśmy konkurs komu mniej spali, może taka jazda też miała wpływ?

Napisano
  • Autor

> EGR do wyczyszczenia i dpf do wypalenia.

dpf nie mam

Napisano

> dpf nie mam

No to EGRa na warsztat. Wyczyścić dobrze, jak nic nie pomoże to albo zaślepiać (Fiat ma takie zaślepki), albo nowy kupić.

Napisano
  • Autor

> No to EGRa na warsztat. Wyczyścić dobrze, jak nic nie pomoże to albo zaślepiać (Fiat ma takie

> zaślepki), albo nowy kupić.

No więc nastapiła taka zmiana akcji. Dziś jak wracałem do domu (dystans prawie 100 km) auto spalało wiecej i było słabsze (chyba że to efekt wiatru ale wątpię). co 30 km resetowałem kompa i spalał jakby mniej. jak zajechałem do domu sprawdzam błędy ale nic nie wyskakuje (nie wiem jak było przed wyjazdem bo nie sprawdzałem). po południu jazda w teren i autko jakby odzyskało w pełni moc, błędu nadal nie ma jak sprawzdzam. i tu pytanie jechać to sprawdzić czy odpuścić temat narazie. czy to mozliwe że egr się sam wypalił lub naprawił?

Napisano

> czy to mozliwe że egr się sam wypalił lub naprawił?

Oczywiście że możliwe....

..tak samo jak trafienie szóstki w Lotto dwa razy pod rząd przez tą sama osobę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.