Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie są procedury w przypadku zgubienia kompletu kluczyków?

Featured Replies

Napisano

Witam,

na szczęście jest to sytuacja hipotetyczna, ale mogła stać się w rzeczywistości i dlatego natchniony wczorajszym zgubieniem kluczyka chciałbym zapytać..

Poprzedni użytkownik auta (kolega z pracy - auto służbowe), zgubił swój kluczyk (czego dowiedziałem się w trakcie poszukiwań) i został tylko jeden. Ja przeżyłem wczoraj chwile..nawet taką dłuższą...ok 30minut grozy w poszukiwaniu kluczyka, ale na szczęście się znalazł. Ale zastanowiło mnie co w przypadku, gdybym go nie odnalazł?

Oczywiście zgłosiłem do szefa by dorobić nowy ok.gif

Napisano

są majstry co dorobią Ci kluczyk do zamka - najpierw awaryjne otwieranie auta, potem wymontowuje wkładkę stacyjki, dorabia do niej kluczyk, koduje i masz nowy smile.gif

Napisano

> są majstry co dorobią Ci kluczyk do zamka - najpierw awaryjne otwieranie auta, potem wymontowuje

> wkładkę stacyjki, dorabia do niej kluczyk, koduje i masz nowy

Bardziej chyba chodzi o sprawy ubezpieczeniowe.

Pewnie trzeba zgłosić do TU fakt zgubienia/dorobienia nowych. ok.gif

Napisano

> Bardziej chyba chodzi o sprawy ubezpieczeniowe.

> Pewnie trzeba zgłosić do TU fakt zgubienia/dorobienia nowych.

Trzeba koniecznie powiedzieć że masz nieoryginalne kluczyki, bo w razie kradzieży jak dasz ubezpieczycielowi nie ori kluczyki to ci nie wypłaci smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bardziej chyba chodzi o sprawy ubezpieczeniowe.

> Pewnie trzeba zgłosić do TU fakt zgubienia/dorobienia nowych.

No właśnie. Czuję, że miałbym ciepło u szefa. Wszystko musiało by pójść formalną drogą, a samochód stałby niejeżdżony pewnie przez dłuższy czas.

Napisano

> zastanowiło mnie co w przypadku, gdybym go nie odnalazł?

PZU dla zachowania ubezpieczenia wymaga wymiany kluczyków i wkładek.

Wymianę tą możesz zrobić z AC.

Napisano

> Witam,

> na szczęście jest to sytuacja hipotetyczna, ale mogła stać się w rzeczywistości i dlatego

> natchniony wczorajszym zgubieniem kluczyka chciałbym zapytać..

> Poprzedni użytkownik auta (kolega z pracy - auto służbowe), zgubił swój kluczyk (czego dowiedziałem

> się w trakcie poszukiwań) i został tylko jeden. Ja przeżyłem wczoraj chwile..nawet taką

> dłuższą...ok 30minut grozy w poszukiwaniu kluczyka, ale na szczęście się znalazł. Ale

> zastanowiło mnie co w przypadku, gdybym go nie odnalazł?

> Oczywiście zgłosiłem do szefa by dorobić nowy

Jeżeli to Ty odpowiadasz za samochód, to zgłoś fakt braku drugiego klucza w swoim dziale floty - gdyby w obecnej chwili ktoś "przytulił" samochód, to byłbyś w baaardzo czarnej dooopie.

ATSD - takie "zgubiłem-i-zapomniałem" to powód, "dzięki" któremu ja trzymam drugie klucze w sejfie...

Co do kwestii ubezpieczyciela - wszystko mocno zależy od konstrukcji pojazdu, oraz konstrukcji umowy ubezpieczenia KR.

Są umowy, które wypłacą odszkodowanie KR również w przypadku utraty klucza (nie mówię ofc o kradzieży/rozboju, bo tu default się należy jak psu buty).

ALE - co do zasady minimum to dorobienie klucza i przekodowanie alarmu/immobilisera + powiadomienie ubezpieczyciela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.