Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dzwięk, świszczenie przy wciskaniu sprzęgła na zimnym

Featured Replies

Napisano

Pacjent Meganka II 1.4 16V, sprzęgło sterowane nie hydraulicznie, chyba linka.

Kiedy temperatura spada mocniej poniżej 0, np -5, -8 i więcej, po odpaleniu auta i przy wciskaniu sprzęgła słychać świszczenie. Jest do dzwięk jakby świszczącej uszczelki czy jazdy przy niedomkniętej szybie.

Ewidentnie ma to związek ze wciskaniem sprzęgła, kiedy auto juz troche się nagrzeje problem znika. Sprzęgło działa poprawnie, nie ma z nim problemow.

Moje podejrzenie to łożysko oporowe sprzęgła, choc zazwyczaj przy wciśniędciu sprzęgła ono powinno cichnać. Druga opcja to może jakaś wilgoć na tarczy sprzęgła czy coś? Jakies pomysły, spotkał się ktoś z czymś podobnym.

Napisano

Witam,

miałem podobnie w ubiegłym roku w Lagunie II.

Miesiąc temu wymieniłem wysprzęglik oraz sprzęgło. Wysprzęglik się rozpadł (łożysko), sprzęgło było już mocno zużyte.

Oczywiście, nie wiem czy wymiana obu ww. części miała związek ze "świszczeniem" przy wciskaniu sprzęgła (samochodem jeździ na co dzień żona), nie pytałem też o to mechanika, niemniej na krótko przed wymianą, objawy się znowu pojawiły.

Świszczało, gdy temperatura była niska (ok. 0 lub poniżej). Latem - co najwyżej sporadycznie.

Napisano
  • Autor

no tak ale u CIebie sprzęgło jest hydrauliczne, u mnie chyba nie ma żadnego wysprzęglika.

Poza tym wychodze z założenia, że jesli sprzęgło działa to będzie się jezdziło aż przestanie działac albo zacznie wyraźnie hałasować. Teraz chyba nie ma co wymieniać sprzęgła.

Napisano

.

> Moje podejrzenie to łożysko oporowe sprzęgła, choc zazwyczaj przy wciśniędciu sprzęgła ono powinno

> cichnać.

A to dlaczego miałoby cichnąć? Przecież pracuje wtedy pod największym obciążeniem...

Napisano

> .

> A to dlaczego miałoby cichnąć? Przecież pracuje wtedy pod największym obciążeniem...

Bo kasuja sie luzy na lozysku i wtedy sie wycisza.

Napisano

> Bo kasuja sie luzy na lozysku i wtedy sie wycisza.

A przy puszczonym całkowicie pedale w wielu konstrukcjach wcale nie pracuje-więc trudno mówić o wyciszeniu wink.gif

Napisano

> A przy puszczonym całkowicie pedale w wielu konstrukcjach wcale nie pracuje-więc trudno mówić o

> wyciszeniu

A jak jest w tej konstrukcji ciezko ocenic. Chociaz mysle, ze to raczej nie o ten dzwik koledze chodzi. Bo lozysko raczej szumi a to co opisuje kolega Natek to moze jakis dzwiek zwiazany z praca linki w pancerzu.

Ja bym sie nie przejmowal i zobaczyl czy nie ustanie jak mrozy puszcza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.