Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Znacie to powiedzienie mechaników: "Fiat g.... wart a Ford jego brat"? Mam Fiata Uno ale chcem sobie sprawić Forda Mondeo II kombi, bo taki mi w oko wpadł (może wpadnę z deszczu pod rynnę) wink.gif

Napiszcie na co zwrócic uwagę przy jego kupnie i jak ogólnie się sprawują te samochodziki, jakie są w eksploatacji i utrzymaniu?

Jaki silnik benzynowy polececie w tym aucie?

Poproszę bardzo tylko o konkretne i rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam

Aha, czasem też przebąkuje mi sie myśl żeby się nad Nubirą zastanowić, co wy na to? ;-)

Napisano

> Witajcie

> Znacie to powiedzienie mechaników: "Fiat g.... wart a Ford jego

> brat"? Mam Fiata Uno ale chcem sobie sprawić Forda Mondeo II

> kombi, bo taki mi w oko wpadł (może wpadnę z deszczu pod rynnę)

> Napiszcie na co zwrócic uwagę przy jego kupnie i jak ogólnie się

> sprawują te samochodziki, jakie są w eksploatacji i utrzymaniu?

> Jaki silnik benzynowy polececie w tym aucie?

> Poproszę bardzo tylko o konkretne i rzeczowe odpowiedzi.

> Pozdrawiam

> Aha, czasem też przebąkuje mi sie myśl żeby się nad Nubirą

> zastanowić, co wy na to? ;-)

Wolalbym Mondeo niz Nubire. 2 fordami Mondeo zrobilem w sumie okolo 120tys.km chyba. Pierwsze to bylo Mondeo MKI 1.6 16v autko malo palilo fajnie mi sie tym jezdzilo i nie bylo awaryjne. To samo tyczylo sie MKII 2.5 v6.

Zwroc uwage jak w kazdym aucie aby nie bylo zajezdzone i nie bylo rozbite.

Jak kazde auto uzwane mozesz trafic szrota lub cieszyc sie nim dlugie lata.

Ja polecam z benzynowych conajmniej 2.0 a na dieslach nie znam sie zupelnie bo nie odpowiada mi taki silnik wink.gif Ale sasiad ma takiego smierdziela i jest bardzo zadowolony.

Ps. szukaj auta bogato wyposazonego to jest plus tych aut ze za niewielkie pieniazde mozesz miec wygodnie i naprawde fajnie wyposazone auto.

Napisano
  • Autor

Też nie chce diesla. Myślałem o benzyniaku 1.8 i żeby go zagazować albo juz zagazowanego kupić. A jak ze spalaniem jest - dużo pije?

Napisano

> Też nie chce diesla. Myślałem o benzyniaku 1.8 i żeby go zagazować

> albo juz zagazowanego kupić. A jak ze spalaniem jest - dużo

> pije?

Z gazem roznie bywa nigdy sie w to nie bawilem. Ludzie nieraz zrobia na nim duzo kilometrow i sa zadowoleni a niektorzy tylko narzekaja. Jakos nigdy nieciagnelo mnie zeby sprawdzic jak bedzie to wygladalo u mnie.

Mondeo 1.6 palilo mi w trasie jak przyjalem styl bardzo oszczedny non stop 90km/h w nocy (co jest bardzo meczace) spalal kolo 6l/100km. W miescie kolo 8-9l/100km.

Szukaj zadbanego egzemplarza i dobrze wyposazonego. Najlepiej GHIA z automatyczna klimatyzacja, komputerem i wsztystkimi bajerami. Ciezko znalezc ale trafiaja sie i wtedy baedziesz mial duzo frajdy w aucie za rozsadne pieniadze.

Napisano

> Też nie chce diesla. Myślałem o benzyniaku 1.8 i żeby go zagazować

> albo juz zagazowanego kupić. A jak ze spalaniem jest - dużo

> pije?

moj mondek mk I 1.8 spala ok 12L gazu. w lecie 10-max12l (klima)

Napisano

> moj mondek mk I 1.8 spala ok 12L gazu. w lecie 10-max12l (klima)

TRoszke duzo pali. A benzyny ile polyka. Bo jak napiszesz ze 10l/100km to powiem ze masz ciezka noge wink.gif

Napisano

> Też nie chce diesla. Myślałem o benzyniaku 1.8 i żeby go zagazować albo juz zagazowanego kupić. A jak ze spalaniem jest - dużo pije?

Mam MkII kombi z tym silnikiem i LPG.

Jestem z niego zadowolony. Jeżdżę spokojnie. Latem w trasie w 4-5 osób ok 8 litrów gazu, w mieście ok 10 - 11 (bardzo krótkie odcinki), teraz zimą gorzej trasa ok 9 l (czasami nawet 10), miasto ok 12 w porywach do 13 litrów.

Jakbyś kupił bez gazu to spokojnie można zakładać instalację II generacji, pomimo, że kolektor to plastik ale jest niespotykanie wytrzymały, tylko musisz od razu uwzględnić prawdopodobną zmianę przewodów zapłonowych i świec (tylko oryginały Motorcrafta) w pewnym i dobrym slepie w internecie ok 200 zł (chyba, że Mondo po maju 1998 r wtedy droższe mad.gif ).

Napisano

> Witajcie

> Znacie to powiedzienie mechaników: "Fiat g.... wart a Ford jego

> brat"?

Tak znamy ale... FORD gówno wort a Fiat jego brat... tak to brzmi prawidłowo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.