Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewóz na potrzeby własne

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od dłuższego czasu, zastanawia mnie temat przewozu na potrzeby własne. W firmie mamy Mercedesa 1874 o DMC 18t którym transportowane są elementy drewniane z zakładu produkcyjnego na plac budowy.

I teraz o ile ustawa mówi następująco:

Quote:

Pojęcie przewozu na potrzeby własne zostało zdefiniowane w art.4 pkt 4 Ustawy o transporcie drogowym (Dz.U. 2007, Nr 125, Poz 874) jako „NIEZAROBKOWY PRZEWÓZ DROGOWY – przewóz na potrzeby własne – każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawziałalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:

a) pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników,

b) przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi,

c) w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego – rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin,

d) nie jest przewozem w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług turystycznych”.

Z powyższego przepisu wynikają następujące kluczowe cechy przewozu na potrzeby własne:

1) przewozem na potrzeby własne jest każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych (z ładunkiem / pasażerami lub bez) nieodpłatny

2) pełni funkcję służebną w stosunku do zasadniczej działalności przedsiębiorstwa, np. dostarczenie na linię produkcyjną półproduktów

3) ma charakter nie zarobkowy, a więc jest świadczony nieodpłatnie. W wyniku czego to przedsiębiorca ponosi koszty przewozu, który jest niezbędny do prowadzenia działalności gospodarczej (innej niż transport drogowy)

4) muszą zachodzić równocześnie 4 przesłanki określone w lit. a-d ww przepisu,
przy czym warunek prowadzenia pojazdu przez pracownika nie oznacza konieczności zatrudnienia go na stanowisku kierowcy, ważne aby osoba prowadząca pojazd legitymowała się wymaganymi uprawnieniami oraz była zatrudniona przez przedsiębiorcę wykonującego nie zarobkowy przewóz drogowy.

proszę o rozwinięcie pogrubionego tekstu, dotyczącego wymaganych uprawnień kierującego pojazdem.

Ponadto auto wyposażone jest w HDS, czy podczas dokonywania przewozu, kierujący musi mieć stosowne uprawnienia na HDS?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

Czyli:

Prawojazdy kat. C

Zaświadczenie o spełnianiu wymagań wydane przez pracodawce.

Powyższe zaświadczenie pracodawca ci wystawi jak przyniesiesz mu badania lekarskie i badania psycho-techniczne.

To wszystko, przynajmniej w moim przypadku tak było. Nie byłem w frmie zatrudniony jako kierowca ale od czasu do czasu trzeba było pojechać i z takimi dokumentami jechałem.

Napisano
  • Autor

> Czyli:

> Prawojazdy kat. C

> Zaświadczenie o spełnianiu wymagań wydane przez pracodawce.

> Powyższe zaświadczenie pracodawca ci wystawi jak przyniesiesz mu badania lekarskie i badania

> psycho-techniczne.

> To wszystko, przynajmniej w moim przypadku tak było. Nie byłem w frmie zatrudniony jako kierowca

> ale od czasu do czasu trzeba było pojechać i z takimi dokumentami jechałem.

A woziłeś ze sobą zaświadczenie o przewozie na potrzeby własne ze starostwa o które ubiegał się pracodawca?

Tacho obowiązuje normalnie?

I jak z wykresówkami?

Napisano

Zaświadczenie zawsze było w samochodach.

Tacho normalnie obowiązuje.

Nie wiem ile teraz trzba przechowywać wykrsówki (tzn. z jakiego okresu musisz musisz je mieć przy sobie) - rok już nie jeżdże więć nie wiem czy coś w tej materii się nie zmieniło.

Napisano

>... Nie wiem ile teraz trzba przechowywać wykrsówki (tzn. z jakiego okresu musisz musisz je mieć przy

> sobie) - rok już nie jeżdże więć nie wiem czy coś w tej materii się nie zmieniło...

W momencie kontroli tarczki/zapisy danych/zaświadczenia dot. ostatnich 28 dni.

Tarczki/zapisy danych w firmie 1 rok (dla ITD) 3 lata (dla PIP)

Napisano
  • Autor

> W momencie kontroli tarczki/zapisy danych/zaświadczenia dot. ostatnich 28 dni.

> Tarczki/zapisy danych w firmie 1 rok (dla ITD) 3 lata (dla PIP)

Dzięki za info.

Może ktoś jeszcze coś wie na temat HDSu na aucie?

Napisano

> Dzięki za info.

> Może ktoś jeszcze coś wie na temat HDSu na aucie?

Podczas przewozu kierujacy nie musi miec uprawnien na HDS, ale HDS musi miec wazny UDT.

Uprawnienia na HDS sa potrzebne do operowania nim.

BTW, czy teraz czasem sie nie zmienilo ze wykonujac przewozy na potrzeby wlasne trzeba miec osobe zarzadzajaca transportem ktora posiada CPC?

Napisano
  • Autor

> Podczas przewozu kierujacy nie musi miec uprawnien na HDS, ale HDS musi miec wazny UDT.

> Uprawnienia na HDS sa potrzebne do operowania nim.

> BTW, czy teraz czasem sie nie zmienilo ze wykonujac przewozy na potrzeby wlasne trzeba miec osobe

> zarzadzajaca transportem ktora posiada CPC?

Co to jest CPC?

Napisano

> BTW, czy teraz czasem sie nie zmienilo ze wykonujac przewozy na potrzeby wlasne trzeba miec osobe

> zarzadzajaca transportem ktora posiada CPC?

Kierowca musi mieć. Wpis w prawie jazdy - rubryka 12 kod 95 z terminem ważności prawa jazdy tak jak tu.

Dotyczy to także kierowcy zatrudnionego przez pracodawcę prowadzącego przewozy na potrzeby własne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.