Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa rozrusznika.

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu rozrusznik ciężko i z głośnym jękiem wchodzi na obroty,często się wyświetla lost kone..... z ikoną klucza.Ale jak się wkręci to spokojnie odpala.Czy da radę wymontować z góry ,czy lepiej z kanału-z tym problem,starczy przeczyścić czy lepiej kupić zestaw naprawczy-jaki koszt?

Akumulator kupiony jesienią2010,stan elektrolitu sprawdzony,jak stoję dłużej niż 2dni to podłączam boscha c3.W sumie sam jestem winien bo jak paręnaście miesięcy temu kupiłem akumulator to w zeszłoroczne styczniowe mrozy przy -32'C ku zazdrości innych odpalałem auto za 3,czy 5 razem a rozrusznik kręcił jak szalony-mam za swoje.

Napisano

Ja przed mrozami "uratowałem" rozrusznik. Po prostu rozrusznik w Fiatach wymaga szczególnej opieki (tak samo miałem w Palio Weekend). Dla profilaktyki raz w roku demontuje go, rozbieram na części pierwsze, wszystko ładnie czyszczę, smaruje, etc. Przy okazji można wymienić bendiks (jak już słychać chrobotanie) i ewentualnie szczotki (jak już są bardzo zjechane).

Pozdro smile.gif

kubussss

Napisano
  • Autor

Odpinamy akumulator.Wyjęcie rozrusznika jest nie możliwe bez kanału,choć jak ktoś ma dłuższą rekę smile.gif -moja sięgała do dolnej śruby tylko z kanału.Całą resztę można załatwić z góry.Zawór egr,centralka zapłonu (wystarczy odkręcić przewód a reszty nie odpinać i przesunąć na lewo) na przegrodzie na przeciwko zaworu i czarna skrzynka pod zaworem razem z trójnożną podstawą.Teraz dostęp jest całkiem nie zły.Jedna nakrętka na rozruszniku -dwa grubsze przewody w plastikowej obudowie,druga nakrętka w gumowej osłonie -cienki przewód.Wyciągamy do góry.Nie dałem rady rozebrać startera-maluśkie trzy śruby na torx były nie do przejścia.W/g mnie winowajcą był zespół kół zębatych-nawpychałem smaru,od strony kół tych pod bendix też.Szczotki i komutator -ok-jak na 235 tys to bdb.Pierwsze uruchomienie -to było to.Parę kilometrów, nagrzałem silnik -pewnie też smary w rozruszniku,chwilę postał-następne uruchomienie i jest super claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.