Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grzeje się koło :(

Featured Replies

Napisano

Witka

Panowie grzeje mi się koło lewe przednie w kropku frown.gif , wymieniałem oczywiście klocki bo stare w tym kole były zjechane prawie do zera , tłoczek nie chciał sie wsunąc z powrotem , ale dkręcenie odpowietrznika pomogło , wyciekło trochę płynu ale daliśmy radę .

Wymieniłem klocki , myślałem że tu chodzi o wymiankę na nowe i będzie ok

Okazuje sie że koło nadal sie grzeje frown.gif co obstawiacie , cos z zaciskiem czy może wężyk do wymiany ?

pozdrawiam i czekam na pomoc Fatal , acha kolega twierdzi że nowe klocki muszą sie dotrzec i dla tego sie grzeje kolo , ale dzisiaj sobie pomyślałem że grzało by się tekże drugie koło , wydaje mi sie że gada pierdoły

Nie wymianiałem tarcz ponieważ robiłem to dwa lata temu i od tamtej pory zrobiłem może 20 tys czyli nic frown.gif

Napisano

skoro tłoczek nie chcial sie wsunąc to pewnie jest zardzewiały - sprawdzałeś go? zdejm zacisk i lekko podpompuj hamulec żeby tłoczek sie wysunąl - ma być błyszczący i bez wżerów.

Napisano

Kup reperaturkę zacisku ( ~30 lub mnie zł )

- rozbierz

- wymień

- sprawdź tłoczek i jak pordzewiały to też wymień

- złóż

- odpowietrz

- jeździj dalej

Celem ustalenia adresu przysłania browara za poradę priv grinser006.gif

Przerabiane zimą 3 lata temu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> skoro tłoczek nie chcial sie wsunąc to pewnie jest zardzewiały - sprawdzałeś go? zdejm zacisk i

> lekko podpompuj hamulec żeby tłoczek sie wysunąl - ma być błyszczący i bez wżerów.

wydaje mi sie iz długo był wysynięt na max i pewnie się syfu napchalo ale zanim wcisneliśmy go na max to potrzyłem dokładnie i wszystko wskazywało że jest ok frown.gif

Napisano
  • Autor

> Kup reperaturkę zacisku ( ~30 lub mnie zł )

> - rozbierz

> - wymień

> - sprawdź tłoczek i jak pordzewiały to też wymień

> - złóż

> - odpowietrz

> - jeździj dalej

> Celem ustalenia adresu przysłania browara za poradę priv

> Przerabiane zimą 3 lata temu

Kupiłem własnie taką reperaturkę na dwa koła tylko Pani nie miała do punto tylko uno sądzisz że będzie pasic ? , a z tym adresem ostre grinser006.gif

Napisano

Sprawdź czy pod uszczelką przy wysunietym tłoczku nie ma na nim wżerów. Prowadnice czysciłeś i składałeś na smar najlepiej przeznaczony tylko do tego celu np. TRW? Może przewód elastyczny do wymiany. Ja miałem to samo w Ducacie ale tam zaciski są dwu-tłoczkowe i jeden ciężko chodził. Cena regeneracji przewyższyła trzykrotnie zakup sprawnego używanego na szrocie. Udało mi się akurat kupić kompletne zaciski na przód po przebiegu 10kkm. Zmieniłem prawą i lewą stronę i mam spokój. Pozdrawiam wink.gif

Napisano

Wymień przewód elastyczny i będzie gucio. Skoro nie mogłeś cofnąć tłoka i pomogło odkręcenie odpowietrznika to na bank przewód elastyczny do wymiany.

Napisano

kiedyś sie męczyłem z wsunięciem tłoka od hamulca w mkII a przyczyna była śmieszna aż wstyd pisać .Po wymianie klocków i tarczy z jednej strony poziom płynu w zbiorniczku tak się podniósł że jak próbowałem wcisnąć tłok z drugiego hamulca to płyn w zbiorniku oparł się już korek wlewu , a ja męczyłem si e dobre 5 min zanim zajrzałem pod maskę smile.gif

Napisano

> Kupiłem własnie taką reperaturkę na dwa koła tylko Pani nie miała do punto tylko uno sądzisz że

> będzie pasic ? , a z tym adresem ostre

A nie wiem, pooglądaj na allegro czy to to samo smile.gif

Napisano

> Wymień przewód elastyczny i będzie gucio. Skoro nie mogłeś cofnąć tłoka i pomogło odkręcenie

> odpowietrznika to na bank przewód elastyczny do wymiany.

U mnie nie wymieniałem p. elastycznych, powodem była sfatygowana guma a w związku z tym pordzewiały tłoczek.

Napisano
  • Autor

Jak na dzień dzisiejszy zamówiłem reperaturki , zobaczymy będziemy robic temat , mam nadzieje że to pomoże bo dzisiaj śmigalem po mieście i delikatne hamowanie i tłoczek ładnie chodził , nic się nie działo , koło było zimne , zobacze jutro bardziej pocisne na pedał poniewaz dzisiaj dolałem do zbiorniczka płynu hamulcowego więc może to pomoglo smile.gif zobacze jak nie to męcze sie dalej frown.gif dzięki za odpowiedzi dam Wam znac co pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

A więc tak , niby zrobił psełdo mechanik te wszystkie gumki - powymieniał i nawet nie zdązyłem sprawdzic czy jest ok , bo chcąc odjechac z pracy do domu okazalo się iż mocniej przychamowałem aby sprwadzic czy jest ok i okazała sie klapa frown.gif , poniewaz teraz drugie koło złapało i za cholere nie chce puścic , co to może byc ? i cały czas je trzyma , nie pokręciło się ani troche jak wpuchałem z kumplem na parking , dobrze że spadł śniego to troche ślisko było , dalismy rade go odstawic , dzisiaj go ( mechanika ) nie pilnowałem wiec zakładam dwie mozliwości albo zapowietrzył układ albo cos z weżykiem frown.gif jak myslicie czemu taki objaw ? wiem nie jestem mechanikiem ale jak sobie czegoś sam nie zrobie z waszą pomoca to jest zjeb...... frown.gif tragednia prosze o pomoc co radzicie zrobic bo to że zmienic fachmana to wiem ale z tymi hamulacami , wymieniałem dwa lata temu tarcze i klocki , nie maiłem rzadnych problemu zabral sie za to fachowiec i mam lipe frown.gif jutro będę go nękał niech robi , a prosze was o podpowiedz co mógł zrobic nie tak dzieki i mam nadzieje że temat załatwie bo jestem bardzo wkurzony frown.gif pozdrówka

Napisano

Weź sam to zrób, weekend będzie. Robota nie jest skomplikowana, ale wymaga trochę dokładności. Jak zrobione na odwal się to może jakiś syf blokuje tłoczek...

Napisano
  • Autor

> Weź sam to zrób, weekend będzie. Robota nie jest skomplikowana, ale wymaga trochę dokładności. Jak

> zrobione na odwal się to może jakiś syf blokuje tłoczek...

tylko zablokowane jest drugie koło , szlak mnie trafia , niech doprowadzi do stanu abym dojechał do serwisu i chyba wymienie przewody i nowe zaciski frown.gif skrobnnie mnie pewnie z 500 zł raze z częsciami ale juz sam nie wiem co robic bo tyle kasy w stary złom pakowac frown.gif

Napisano

Witam.

Trafiłeś na super mechaniora, jakich wielu, obstawiam 95% zlosnik.gif

Mój "Góru" nadzorujący mnie przy naprawach "parcha" ( nie jestem mechanikiem z wykształcenia), przy zmianie hamulców, regeneracji zacisków dokładnie pokazał, że tłoczki muszą być czyste, gładkie, bez wżerów na całej długości. PO wyczyszczeniu zacisku, wszystkie pracujące elementy wysmarować smarem do tłoczków, dodawanym do reperaturek. Sprawdzić "na sucho" czy tłoczek w miarę lekko pracuje, dopiero wtedy zakładać na auto.

Nawet przy zwykłych wymianach tarcz, klocków, dokładnie ogląda z czym ma doczynienia, co by nie było takich "klocków" jak u Ciebie.

Proponowałbym wyjęcie zacisków z auta.

Dokładne oczyszczenie przed wyminą gumek itd, wymiana, nasmarowanie, złożenie, sprawdzenie na sucho, założenie do auta, zalanie świeżym płynem, test jeszcze bez kół, czy wszystko OK, tłoczek puszcza itd. Sprawdzenie czy tłoczek wsuwa się głębiej po dociśnięciu klocków.

Jeżeli nie będzie chciał, wtedy masz przewód elastyczny do wymiany na 100%.

Jak i tu nic się nie poprawi, trza będzie sprawdzić pompę hamulcową.

Napisano
  • Autor

Panowie, a to będzie ok

http://allegro.pl/zacisk-hamulcowy-seicento-punto-panda-oryg-i2106355779.html

bo może by zakupił nowe załozył i śmigał , oczywiście wymienic tez wężyki elastyczne , bo hamulce muszą działac w 100% a nie w 99.9% to miślicie o taki założeniu aby zakupic te zaciski i nowe przewody ?

pozdrawiam

Napisano

To nie inwestycja w złoma, ale w dupowatego mechanika. Zacisków nie ma co wymieniać, to jest tylko odlew.

Ja Ci radzę - zrób to sam. Wyjmij zacisk z auta i nawet w domu sobie rozebierzesz i wyczyścisz, posprawdzasz...

W punto siory hamulce nie widziały mechanika a działają bdb - wszystko robiłem sam. Regeneracja 2 zacisków dla osób ze średnim zacięciem technicznym + czas na browara i obiad to jeden spokojny dzień, ale to i tak pesymistycznie. Drugi zacisk robisz już dużo szybciej.

Napisano

Szkoda kasy.

Jak już Ci radzono.... wyjmij z auta hamulce (zacisk + jarzmo), pamiętając, że warto w jakiś sposób zabezpieczyć przewody hamulcowe przed zapowietrzeniem i nadmierną stratą płynu, więc można za 10zł kupić zacisk "plastikowy" do przewodów.

Wyczyść wszystko, rozbierz, wyczyść resztę, sprawdź gumki, uszczelki, stan tłoczka, wyczyść, nasmaruj, złóż. I już masz jak nowe zaciski.

Nie zadziała -> nowy przewód + nowy płyn w całym układzie

Nie zadziała -> pompa.

Napisano
  • Autor

Zakupiłem nowe wężyki i nowe reperaturki smile.gif czy jak to sie zwie , będę męczył się w niedziele zobaczymy jak wyjdzie , proszę powiedzcie mi jak odpowietrzyć cały układ zaczynam od tylnego koło od strony pasażera i na krzyż smile.gif ? tak , jak coś proszę o naprowadzenie na właściwy tor dzięki

Będę robił SAM grinser006.gif jak coś będę Was nękał smile.gif

Napisano

SAM.... no niby się da, ale we dwoje dużo prościej.

Odpowietrzamy na krzyż, zaczynając od koła znajdującego się najdalej względem zbiorniczka/pompy.

ps. jak już się uparłeś samemu, przygotuj sobie wężyk, który założysz na odpowietrznik, a jego drugi koniec do słoika z wodą ok.gif

ps2: nie żałuj smaru, który powinieneś dostać z reperaturkami

ps3. posmaruj nim także gumki i prowadnice zacisków

ps4. prowadnice klocków też możesz tym "smarem" po dokładnym oczyszczeniu oszczędnie posmarować

ps5. Pierwsze próby "ostrzejszego" hamowania zrób po "kilkunastu kopnięciach" w pedał hamulca.

ps6. zanim zaczniesz, dzisiaj popsikaj wd40, czy innym wynalazkiem "odpowietrzniki", czasami ciężko je odkręcić. Dobrze mieć w zapasie z dwie sztuki ok.gif

Napisano
  • Autor

> SAM.... no niby się da, ale we dwoje dużo prościej.

> Odpowietrzamy na krzyż, zaczynając od koła znajdującego się najdalej względem zbiorniczka/pompy.

> ps. jak już się uparłeś samemu, przygotuj sobie wężyk, który założysz na odpowietrznik, a jego

> drugi koniec do słoika z wodą

> ps2: nie żałuj smaru, który powinieneś dostać z reperaturkami

> ps3. posmaruj nim także gumki i prowadnice zacisków

> ps4. prowadnice klocków też możesz tym "smarem" po dokładnym oczyszczeniu oszczędnie posmarować

> ps5. Pierwsze próby "ostrzejszego" hamowania zrób po "kilkunastu kopnięciach" w pedał hamulca.

> ps6. zanim zaczniesz, dzisiaj popsikaj wd40, czy innym wynalazkiem "odpowietrzniki", czasami ciężko

> je odkręcić. Dobrze mieć w zapasie z dwie sztuki

Dzięki wielkie za podpowiedzi , no szwagier ma mi pomóc pompować smile.gif , a słoiczek z wodą po co ? aby płyn cały nie zszedł ? czy jak smile.gif OK JUŻ WIEM

będę musiał uważac poniewaz nie mam dodatkowych odpowietrzników

mam odpowietrzać tak jak w tym oplu ? TAK

http://forum.samnaprawiam.com/podwozie-odpowietrzanie-hamulcow-vt45.htm

Napisano

Dokup jeszcze odpowietrzniki - ja stare w imadle odkręcałem grinser006.gif

Koszt 2 - 3 zł a komfort dużo lepszy smile.gif

Możesz robić sam, ale do odpowietrzenia weź kogoś ( może być kobieta oink.gif ), co Ci będzie na pedał naciskać smile.gif

Ja bym od razu cały płyn spuścił i zmienił smile.gif

Napisano

słoik po to, by nie leciał Ci płyn na glebę smile.gif

Tak, ta relacja jest OK smile.gifTylko pamiętaj - dopóki nie zakręcisz odpowietrznika szwagier musi trzymać pedał wciśnięty.

Napisano

> http://forum.samnaprawiam.com/podwozie-odpowietrzanie-hamulcow-vt45.htm

Mniej / więcej tak. Słoik z wodą jest potrzebny,z dwóch przyczyn:

- do zbierania płynu

- jeżeli robisz sam, układ nie powinien zassać powietrza, jeżeli koniec rurki jest na dnie słoika/butelki, wypełnionej do 3/4 wodą zlosnik.gif

Procedura, ja tak robiłem, 10 razy pompuje pedał, trzymam pedał wciśnięty, druga osoba odkręca odpowietrznik. Znowu 10 razy itd.

U mnie po 5 razy na przednie koła, 10 razy na tylne. Miałem 1l płynu i sporooooooo mi zostało.

Napisano
  • Autor

ok idziemy działac Panowie smile.gif trzymac kciuki smile.gif pozdrówka i dzięki za info smile.gif

Napisano

> ok idziemy działac Panowie trzymac kciuki

niedzielna praca w ..... się obraca

Napisano
  • Autor

> niedzielna praca w ..... się obraca

Ok Panowie przewody wymienione , gumki które trzeba było wymienione , układ odpowietrzony i nowy płyn zalany i wszystko pieknie smiga jak na dzień dzisiejszy smile.gif , bardzo dziekuje za pomoc , został do wymiany alternator - obudowa pęknieta , ale to zrobie w nastepna niedzielę ( bo wtedy mam czas ) , poniewaz wtedy nie robie remontu w mieszkaniu smile.gif pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.