Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece żarowe jak wykręcić

Featured Replies

Napisano

Witam

Chyba mnie to czeka[zimny b. ciężko zapala ,ciepły pali na dyg]

robota będzie dopiero na cieple, więc chce zebrać info co robić jak i gdzie.Wieki dzięk.

Szukajka confused.gif[probowałem]

Napisano

hmm.gif, ale chodzi o coś konkretnego?

Zdejmujesz kabelki ze świec i wykręcasz.

Napisano
  • Autor

> , ale chodzi o coś konkretnego?

> Zdejmujesz kabelki ze świec i wykręc

żarowe.

Napisano
  • Autor

> żarowe.

W

DTLu się bardzo lubią urywać[jak się tego ustrzec]

Napisano

musisz spróbować je ruszyć... żeby nie ukręcić max siła 20Nm. Przydałby się klucz dynamometryczny. Jeśli nie drgną - zalej gwint świecy naftą lub innym penetratorem. Odczekaj kilka godzin i ponownie próbuj. Niekiedy skuteczne jest rozgrzanie głowicy. Więc możesz próbować na zimno i ciepło aż do skutku... Pospiech nie jest wskazany i pamiętaj - 20Nm max.

Nowe świeczki dokręcasz na specjalną pastę wysokotemperaturową do świec żarowych. Niestety droga ok. 30-40 zł. Max siła przy dokręcaniu 10-12 Nm.

Napisano

Fabryka nakazuje dokręcać 20Nm (NGK nawet 23Nm), więc osobiście wykręcałbym na 30, maks. 40Nm.

Jeśli nie puści to nagrzać silnik, zapodać naftę na gwint, poczekać aż ostygnie i powtórka.

Napisano
  • Autor

jakiś dobry penetrator co polecacie.

Napisano

> Fabryka nakazuje dokręcać 20Nm (NGK nawet 23Nm), więc osobiście wykręcałbym na 30, maks. 40Nm.

> Jeśli nie puści to nagrzać silnik, zapodać naftę na gwint, poczekać aż ostygnie i powtórka.

To producent świeczki określa siłę max. jaką można do niej przyłożyć - żeby jej nie ukręcić. Podejrzewam że Twoje informacje dotyczą pierwszego montażu lub wytrzymałości gniazda w głowicy.

NGK (tak mi się wydaje, nie mam pod ręką), na opakowaniu świecy żarowej podaje 12/20 Nm

Napisano

> To producent świeczki określa siłę max. jaką można do niej przyłożyć - żeby jej nie ukręcić.

Zgadza się. Przykładowy poradnik Beru. Na końcu wskazówki odnośnie montażu i demontażu z podanymi momentami waytogo.gif.

arcjusz, polecam naftę.

Napisano

W odległej przeszłości rozpisywałem sie na temat wykręcania świc żarowych, podawałem momenty wykęcania, procedurę...

Pozdrawiam

Napisano

Właśnie o ten watek chodziło ok.gif-wczoraj byłem zbyt zmęczony, by go odszukac... sleeping_2.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.