Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny objaw - dławienie silnika na pierwszym kilometrze

Featured Replies

Napisano

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł, czego szukać?

Pacjent to Uno 1,4i, objaw pojawia się bardzo rzadko, ale jest wkurzający. Samochód jest zapalany w garażu z temperaturą dodatnią, przez pierwsze kilkaset metrów jedzie normalnie, z tym że jadę je wolno, bo to uliczki osiedlowe. Potem wyjeżdżam na drogę z ograniczeniem 90 km/h i tu już kilka razy pojawił mi się problem.

Przy dodaniu gazu na niskim biegu samochód najpierw ładnie przyśpiesza, ale potem nagle zaczyna słabnąć - dodanie gazu powoduje reakcję jak na hamulce - silnik zdycha. Pomaga wtedy wysprzęglenie i lekkie przegazowanie silnika na luzie. Ale nie od razu, bo przy próbie zasprzęglenia znowu słabnie. Trzeba go tak poprzegazowywać kilkanaście do kilkudziesięciu sekund, aż "zaskoczy" i potem już jeździ całkowicie normalnie.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że to przypomina objaw nadmiernego wzbogacania mieszanki paliwa, co może być powodowane przez sondę lambda, ale objaw jest losowy i sporadyczny. Nie da się go "wywołać na żądanie", zdarza się ze dwa-trzy razy do roku.

Napisano

Zobacz w jakim stanie jest kopułka i palec.

Napisano
  • Autor

> Zobacz w jakim stanie jest kopułka i palec.

Sugerujesz wykroplenie wody po nagłej zmianie temperatury? Niegłupie, bo nie pamiętam, czy ją od nowości wymieniałem.

Napisano

> Sugerujesz wykroplenie wody po nagłej zmianie temperatury? Niegłupie, bo nie pamiętam,

ale ja nie pamiętam, czy tak się dzieje, że coś "się moczy" oink.gif przy wystawieniu ciepłego na zimno, czy też wjazd/wejście czegoś zimnego do ciepłego oink.gif (sorry za skojarzenia).

sądząc jednak np. po okularach, to parują one, gdy zimne znajdą się w ciepłym - wyjściu na mróz nie towarzyszą "atrakcje"...

no ale spróbować nie zaszkodzi niewiem.gif

Napisano

> Sugerujesz wykroplenie wody po nagłej zmianie temperatury? Niegłupie, bo nie pamiętam, czy ją od

> nowości wymieniałem.

Warto sprawdzić - dużo roboty nie ma, a skoro twierdzisz, że nie pamiętasz czy zmieniałeś to czas najwyższy wink.gif

Tylko uzbroj się w cierpliwość przy zakupie, bo większość sprzedawców ma mgliste pojęcie na temat częsci do UNO 1.4 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Warto sprawdzić - dużo roboty nie ma, a skoro twierdzisz, że nie pamiętasz czy zmieniałeś to czas

> najwyższy

> Tylko uzbroj się w cierpliwość przy zakupie, bo większość sprzedawców ma mgliste pojęcie na temat

> częsci do UNO 1.4

Ale wiesz co? Dziś odpaliłem go i pojechałem w zbliżonych warunkach (bo temperatura na dworzu była o kilka stopni wyższa) i nic, żadnych wczorajszych objawów.

A jakby co, to po palec i kopułkę podjadę do ASO, ale najpierw sprawdzę, czy nie mam na półce w garażu albo piwnicy zlosnik.gif

Napisano

> Ale wiesz co? Dziś odpaliłem go i pojechałem w zbliżonych warunkach (bo temperatura na dworzu była

> o kilka stopni wyższa) i nic, żadnych wczorajszych objawów.

Za to kochałem swoje UNO zlosnik.gif

> A jakby co, to po palec i kopułkę podjadę do ASO

Tu bym był daleki od optymizmu grinser006.gif

>, ale najpierw sprawdzę, czy nie mam na półce w

> garażu albo piwnicy

Od tego należy zacząć wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.