Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednie wycieraczki - awaria?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam mały problem z wycieraczkami przednimi w Seicento,

Mianowicie zaczęły wychodzić poza przednią szybę i dosłownie kończyły prace na bocznej szybie kierowcy. Więc rozebrałem podszybie przesmarowałem wszystko. I okazuje się, że problem nadal pozostał i jeszcze do tego po pewnym czasie doszło blokowanie ich w pozycji pionowej na szybie.

Wiec myślę ze skoro blokują się to może, dlatego że wychodzą poza przednią szybę i odkręciłem ramiona wycieraczek i przekręciłem tak, aby na spodzie szyby były równolegle do niej, i co? I nadal to samo blokują się i wychodzą poza szybę. Więc co mogło trafić szlak?

Aha silniczek chodzi jak złoto, i jeszcze jedno w chwili blokowania się wygina się to podszybie metalowe przy wycieraczce kierowcy. Ma ktoś jakiś pomysł, od czego zacząć wymiany?

Napisano

odkręcić ramiona i zobaczyć jak będzie działał sam silniczek bez nich

Napisano
  • Autor

> odkręcić ramiona i zobaczyć jak będzie działał sam silniczek bez nich

Sam Silniczek chodzi super, odłączyłem go od mechanizmu i lata aż miło.

Napisano

zobacz w jakim zakresie, albo podnieś wycieraczki do góry i załącz. Wtedy będziesz widział co się będzie działo

Napisano
  • Autor

albo podnieś wycieraczki do góry i załącz. Wtedy będziesz widział co się

> będzie działo

Też blokuje

Napisano

Najlepiej to wymontować całkiem z auta i podłączyć pod aku/prostownik ale przy wkręconym mechanizmie w imadło. Wiem co piszę zlosnik.gif

Na silniczku masz takie krotkie ramie przykręcone, działa jak mechanizm mimośrodowy. Dobrze masz tam to ustawione? Tam jest wieloklin i może przeskoczyło?

Napisano
  • Autor

> Na silniczku masz takie krotkie ramie przykręcone, działa jak mechanizm mimośrodowy. Dobrze masz

> tam to ustawione? Tam jest wieloklin i może przeskoczyło?

Może masz racje zlosnik.gif

Z tym imadłem to wiem coś o tym hehe.gif palce do teraz bolą sciana.gif

Napisano

Jak będziesz miał źle ustawione ramie na tym wieloklinie to zauważysz, że praca wycieraczek zacznie się np. od pójścia w dół i dopiero do góry przez miejsce początkowe do góry i wróci i zatrzyma się w połowie szyby.

Skoro silniczek kręci się pięknie w jedną stronę, mechanizm dźwigienkowy działa bez zarzutu, to pozostaje jedynie kwestia ustawienia.

Jest z tym trochę zabawy, ale da się to ogarnąć. Ja opanowałem to do perfekcji przerabiając/spawając mechanizm zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.