Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z nieszczelną chłodnicą

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Bawarczyków:)

Problem mam straszny ze swoją Bunią...

Miałem odwieczny problem z zapowietrzaniem się układu. Dzisiaj poszło na całego i cały czas parowało mi spod maski. Szczęśliwie dojechałem do domu i postanowiłem sprawdzić co jest nie tak z tą chłodnicą. Odkręciłem wentylator chłodnicy żeby lepiej zlokalizować nieszczelność a moim oczom ukazało się to

285775122-IMAG0004.jpg

Sprawdzając dalej znalazłem jeszcze to

285775122-IMAG0006.jpg

ewidentne pęknięcie z którym chyba nie za wiele się da zrobić i wydaje mi się że jedynym ratunkiem jest wymiana chłodnicy na nową....

Lecz zanim to uczynię proszę was o wypowiedź, Być może już się z tym spotkaliście i może jest jakiś domowy sposób aby to jakoś naprawić prowizorycznie:)

post-41640-14352515627659_thumb.jpg

Napisano

to jest po lewej stronie patrząc od zewnątrz?

Wymień chłodnicę. Skoro już płyn spuściłeś i wymontowałeś starą to nie dawaj sobie tej samej roboty 2x. Najtańsze zamienniki po 150zł, remont głowicy troszkę drożej. Nie ma co kombinować. Ciężko skleić te plastiki czymkolwiek a i tak nie masz pewności czy się za jakiś czas znowu nie rozszczelni.

edit:

sprawdź jeszcze miejsca montażu chłodnicy i czy przypadkiem coś nie jest tam za ciasno spasowane. Bo mi to wygląda na pęknięcie związane z naprężeniami przy ogrzewaniu/chłodzeniu elementu.

Edit 2

już widzę, że to po prawej, przy zbiorniku wyrównawczym. Ten element jest na stałe z chłodnicą. Kup nową/używaną jak tam wolisz. Zostaw sobie wszystki korki, uszczelki, zbiorniczek, etc. Są warte tyle co nowa chłodnica w sumie cool.gif

Napisano
  • Autor

> to jest po lewej stronie patrząc od zewnątrz?

> Wymień chłodnicę. Skoro już płyn spuściłeś i wymontowałeś starą to nie dawaj sobie tej samej roboty

> 2x. Najtańsze zamienniki po 150zł, remont głowicy troszkę drożej. Nie ma co kombinować. Ciężko

> skleić te plastiki czymkolwiek a i tak nie masz pewności czy się za jakiś czas znowu nie

> rozszczelni.

> edit:

> sprawdź jeszcze miejsca montażu chłodnicy i czy przypadkiem coś nie jest tam za ciasno spasowane.

> Bo mi to wygląda na pęknięcie związane z naprężeniami przy ogrzewaniu/chłodzeniu elementu.

> Edit 2

> już widzę, że to po prawej, przy zbiorniku wyrównawczym. Ten element jest na stałe z chłodnicą. Kup

> nową/używaną jak tam wolisz. Zostaw sobie wszystki korki, uszczelki, zbiorniczek, etc. Są

> warte tyle co nowa chłodnica w sumie

ok dzięki. właśnie się już rozglądam za nową żeby jutro kupić i od razu zamontować.

Napisano

Mi pękła dokładnie w tym samym miejscu, skleiłem naprawdę mocnym dwu składnikowym klejem z wyższej półki... rozszczelniła się i tak, także kup sobie zamiennik i będziesz miał spokój na lata. Lepiej wydać te 150-200zł i jeździć spokojnie niż martwić się przez cały czas bo nie wiadomo, kiedy i gdzie to znowu popuści...

Napisano
  • Autor

> Mi pękła dokładnie w tym samym miejscu, skleiłem naprawdę mocnym dwu składnikowym klejem z wyższej

> półki... rozszczelniła się i tak, także kup sobie zamiennik i będziesz miał spokój na lata.

> Lepiej wydać te 150-200zł i jeździć spokojnie niż martwić się przez cały czas bo nie wiadomo,

> kiedy i gdzie to znowu popuści...

cudem udało mi się kupić zamiennik w sobotę. Dzisiaj zamontowałem i okazało się że jest uszkodzona, nieszczelna. No myślałem że szlak mnie trafi!!!

Nowa chłodnica i do bani teraz muszę jechać ją wymienić i znowu kolejny dzień zmarnowany na wymianie chłodnicy.

Na zdjęciu poniżej jest pokazane uszkodzenie nowej chłodnicy. Leje się z tego miejsca płyn przy próbie odpowietrzania

285779399-IMAG0007.jpg

Nie zauważyłem tego uszkodzenia przy kupnie. Więc moja rada jest obejrzyj dokładnie 5 razy nową chłodnicę zanim ją kupisz:)

post-41640-14352515635312_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.