Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MkIII automat

Featured Replies

Napisano

Zaliczyłem pad skrzynki. Mam założoną używkę z mniejszym przebiegiem, niż była moja.

Po wymianie biegi zmieniają się płynniej a auto reaguje na kick-down tak samo. Przy wybieraniu pozycji na wybieraku czuć, że wszystko zmienia się płynnie, bez jakiś szarpnięć.

Porównując starą i "nową" skrzynię - zauważyłem, że teraz nie zdarzają się szarpnięcia przy zmianie z 1 na 2. W starej skrzyni potrafiło tak szarpnąć, że aż niemiło się w plecach robiło.

Jak wrzucam D czy R auto od razu chce do przodu/tyłu. Ale jedna rzecz mnie niepokoi - gdy mam cofnąć pod górkę, to auto po zatrzymaniu się i zwolnieniu hamulca powolutku stacza się do przodu. Wystarczy lekko dodać gazu i auto jedzie do tyłu. Sam moment rozpoczęcia pełzania do tyłu jest ok - zaczynam na równym, wrzucam R, popuszczam hamulec, auto pełza. Dodaję gazu w miarę jak górka rośnie. Zatrzymam się i puszczę hamulec - auto się stacza. Kolega, który ma Corollę, chyba rocznik 95 z automatem (nalatane grubo ponad 200 tys km) twierdzi, że to normalne. Czy rzeczywiście?

Porównując to do starej skrzyni - przy cofaniu i zatrzymaniu się - auto się nie stoczyło ani o milimetr (testowane na tym samym podjeździe pod domem). Dopiero tuż przed padem skrzyni auto potrafiło wogóle nie zareagować na R. Dopiero po chwili zaczynało pełzać. Przy ruszaniu na wstecznym przy niewielkim wzniesieniu auto staczało się zanim zaczęło pełzać.

"Nowa" skrzynia zalana nowym olejem, 7,5 litra.

Mam się znowu bać i zmieniać już auto czy też może poczekać i poobserwować jeszcze?

Napisano

Wygląda mi to na normalne zachowanie hydraulicznego automatu, u mnie zawsze tak było.

Pełzanie następuje z pewna stałą siłą, jeśli pochyłość jest większa to grawitacja pokonuje siłę pełzania.

Napisano
  • Autor

> Wygląda mi to na normalne zachowanie hydraulicznego automatu, u mnie zawsze tak było.

> Pełzanie następuje z pewna stałą siłą, jeśli pochyłość jest większa to grawitacja pokonuje siłę

> pełzania.

Też o tym myślałem, ale porównując to do poprzedniej skrzynki, to na tym samym podjeździe auto się nie staczało. Dopiero przed padem zaczęło się to dziać, ale jednocześnie z brakiem pełzania nawet po równym.

EDIT: Dzis w pracy spotkalem kupmla, ktory od lat jezdzi automatami. Twierdzi on podobnie, ze wieksza gorka potrafi pokonac pelzanie i nie jest to nic niepokojacego. Wiec chyba bede spal spokojnie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.