Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Signum - czujnik temp zewnetrznej

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Czy ktos sie moze orientuje jak i ktoredy biegnie wiazka od czujnika temperatury w zderzaku? Czujnik zmieniany kilka razy a wskazuje temp pomiedzy -21.5C do -40.0C!

OpCom mowi, ze jest za niskie napiecie - chetnie sprawdze ale nie mam pojecia gdzie sie konczy wiazka z drugiej strony a EPC milczy... albo ja zle szukam wink.gif

Problemem jest, ze jak temp spadnie do -40.0C to klima chyba mysli, ze aby utzrymac 19.0C wewnatrz musi grzac na maxa...

Jakies pomysly, moze ktos mial podobny problem?

Pozdrawiam,

Michal

Napisano

Przy -40 to sie na pewno klima nie wlaczy.

Przydalby ci sie schemat lub dostep do TISa.

Napisano
  • Autor

> Przy -40 to sie na pewno klima nie wlaczy.

> Przydalby ci sie schemat lub dostep do TISa.

Sorki - duzy skrot myslowy :D

Klima mialo oznaczac Climate Control. Gdzeje na maxa nawet jak skrece na 16.0C...

Help bo upiecze mnie zywcem! smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych i calej reszty z podobnym problemem:

Wyglada na to, ze Opel/Vauxhall przyoszczedzil bo winna okazala sie byc wtyczka pod silnikiem, do ktorej wchodzi wiazka od czujnika temp zewnetrznej.

Owa wtyczka wisi luzno pod silnikiem i nie jest zabezpieczona niczym poza plastikowa obudowa! Woda przeplywa przez nia jak przez sitko. Po rozebraniu okazalo sie, ze wszystkie styki sa zasniedziale! Wystarczy je dokladnie oczyszcic, poskladac do kupy i juz! Polecam zabezpieczyc tasma izolacyjna ok.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Dla potomnych i calej reszty z podobnym problemem:

> Wyglada na to, ze Opel/Vauxhall przyoszczedzil bo winna okazala sie byc wtyczka pod silnikiem, do

> ktorej wchodzi wiazka od czujnika temp zewnetrznej.

> Owa wtyczka wisi luzno pod silnikiem i nie jest zabezpieczona niczym poza plastikowa obudowa! Woda

> przeplywa przez nia jak przez sitko. Po rozebraniu okazalo sie, ze wszystkie styki sa

> zasniedziale! Wystarczy je dokladnie oczyszcic, poskladac do kupy i juz! Polecam zabezpieczyc

> tasma izolacyjna

Gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik bo mam ten sam problem niestety

Napisano

> Gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik bo mam ten sam problem niestety

286599437-Bez%A0tytu%B3u%28Small%29.jpg

Napisano
  • Autor

> Hmm to wiem zle sie okreslilem

> moze tak co to za czujnik wolno zwisajacy pod silnikiem

To nie czujnik ale cala wtyczka. Wchodza i wychodza z nia polaczenia czujnika temp, halogenow itp. Jak zdejmiesz srodkowa kratke w zderzaku (ta z czujnikiem) to idac 'po kablach' znajziesz grinser006.gifok.gif

Napisano

> To nie czujnik ale cala wtyczka. Wchodza i wychodza z nia polaczenia czujnika temp, halogenow itp.

> Jak zdejmiesz srodkowa kratke w zderzaku (ta z czujnikiem) to idac 'po kablach' znajziesz

Czy trzeba demontować zderzak, aby zdjąć tę kratkę?

Elektryk mi wymienił czujnik temp. zewnętrznej [pokazywał 69,5 stopni], ale temperatura cieczy chłodzącej jest wciąż zerowa.

Napisano

> Czy trzeba demontować zderzak, aby zdjąć tę kratkę?

> Elektryk mi wymienił czujnik temp. zewnętrznej [pokazywał 69,5 stopni], ale temperatura cieczy

> chłodzącej jest wciąż zerowa.

juro go oddam do elektryka, ale nie będę wiedział co faktycznie zrobił...

Napisano
  • Autor

> dziekuje juz zrobione

> okazala sie ta wtyczka co pisales

Ciesze sie, ze pomoglo! ok.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> juro go oddam do elektryka, ale nie będę wiedział co faktycznie zrobił...

Ta wtyczka nie ma nic wspolnego z temp cieczy chlodzacej wic musisz szukac dalej oslabiony.gif

Napisano

> Ta wtyczka nie ma nic wspolnego z temp cieczy chlodzacej wic musisz szukac dalej

A jednak ma. Cytując z elektrody:

"Re: Opel Vectra C 1.8 140km błąd P2182-14 czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Witam ponownie i z góry przepraszam że tak późno odpisuję, termostat też wymieniłem tak jak pisał xxxplodxxx za 450zł i nic z tego a problem był w kostce w zderzaku i nie łączyła. Kto by sie spodziewał???

Zamykam temat i dziękuje za odpowiedzi. Re: Opel Vectra C 1.8 140km błąd P2182-14 czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Witam ponownie i z góry przepraszam że tak późno odpisuję, termostat też wymieniłem tak jak pisał xxxplodxxx za 450zł i nic z tego a problem był w kostce w zderzaku i nie łączyła. Kto by sie spodziewał???

Zamykam temat i dziękuje za odpowiedzi. "

---

więc ponawiam pytanie, jak się dostać do tej cholernej kostki?

Napisano
  • Autor

> więc ponawiam pytanie, jak się dostać do tej cholernej kostki?

A to zwracam honor wink.gif

Ja zdjalem srodkowa kratke w zderzaku. Wlozylem reke od strony chodnicy, poluzowalem zaczepy i wepchnalem do srodka.

U mnie kostka wisiala luzno pod silnikiem - doszedlem do niej po kablu od czujnika temperaury.

Powodzenia ok.gif

Napisano

Termostat wymieniony wraz z płynem chłodniczym. 350PLN zostało u elektryka.

Napisano

No i kiszka.

Drugi wyjazd po kilku godzinach i znów zero reakcji wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej.

Przynajmniej mam teraz pewność, że to ta cholerna wtyczka.

Chyba pojadę do mechanika z reklamacją.

Napisano

Zrobiłem trzy testy.

Całkowicie zmniejszyłem ogrzewanie w kabinie [Lo].

Przy wyłączonym ogrzewaniu silnik się nagrzewa, a wskaźnik cieczy chłodzącej pokazuje nagrzewanie silnika w czasie jazdy.