Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PORADŹcie proszę.......

Featured Replies

Napisano

Wiam,

na cromalu nikt nie wie zatem zapytam fachowcow.

Planuje kupic felfi 8x17

Z racji homologacji chcialbym pozostac na oponach 215/50/17

Felgi firmowe to 7x17

Zatem chcialbym zapytac czy takie wlasnie opony na feldze 8" beda dobrze wygladac? i czy sie nadaje takie kombinowanie?

Z racji ODPUKAC wolenie wychodzic poza homologacje, bo w poprzednim aucie jak mialem szkode z AC to robili zdjecia opon(rozmiaru)

Napisano

> Zatem chcialbym zapytac czy takie wlasnie opony na feldze 8" beda dobrze wygladac? i czy sie nadaje

> takie kombinowanie?

A tak konkretnie to o co pytasz?

Napisano

> Z racji homologacji chcialbym pozostac na oponach 215/50/17

> Felgi firmowe to 7x17

> Zatem chcialbym zapytac czy takie wlasnie opony na feldze 8" beda dobrze wygladac? i czy sie nadaje

> takie kombinowanie?

Felga 8x17 nie jest homologowana do Twojego autka.

Homologowane felgi i opony:

285831132-ak-krowa-felgi.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-143525158486_thumb.jpg

Napisano

> takie kombinowanie?

8" dla opony 215/50R17 to jest górna granica szerokości felgi. Da się to zamontować, ale właśnie może to nieładnie wyglądać psując cały efekt. Trzeba umiejętnie dobrać opony, albo dać "oczko" szersze ale z zachowaniem średnicy, tego nikt nie będzie się czepiał.

Napisano

Będzie to źle wyglądać.

Ciekawe, że chcesz zachować "z ważnych powodów" homologowany rozmiar opon ale już felgi chcesz mieć niehomologowane wink.gif

A zdjęcia opon robili nie po to by czepiać się homologacji.

Napisano
  • Autor

> A zdjęcia opon robili nie po to by czepiać się homologacji.

Felgi ktore rozwazam to DOTZ HANZA, i oni wskazuja,ze pasuja do fiata croma wiec o co chodzi? Mozna czy nie mozna?

A po co robili zdjecia opon do szacowania szkody z mojego AC?

Napisano

> Felgi ktore rozwazam to DOTZ HANZA, i oni wskazuja,ze pasuja do fiata croma wiec o co chodzi?

> Mozna czy nie mozna?

Felgi mają homologację, pasują do Cromy, ale samochód nie ma homologacji na taki rozmiar felg. Jest to podobna sytuacja do zenonów(Xenony z alledrogo), same zenony mają homologację, ale lampy, w które się je wsadza nie mają homologacji na takie źródło światła co powoduje, że autko z zenonami nie przejdzie przeglądu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No to nie rozumiem,skoro w specyfikacji producenta felg ABE (taki ichni certyfikat) wskazuje ze do cromy platforma 194 te felgi pasuja, podchodza, to jesli zaloze opony HOMOLOGOWANE to jak moze przegladu nie przejsc?

A swoja droga ktos na przegladzie pytal kogos POPROSZE O HOMOLOGACJE OPON I FELG?

Cholera, znowu zagwozdka;(

http://www.ebay.de/itm/280842644509?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Napisano

> No to nie rozumiem,skoro w specyfikacji producenta felg ABE (taki ichni certyfikat) wskazuje ze

> do cromy platforma 194 te felgi pasuja, podchodza, to jesli zaloze opony HOMOLOGOWANE to jak

Zenony też mają swoją homologację i certyfikat.

> moze przegladu nie przejsc?

Pewnie przejdzie bo diagności nie bawią się w sprawdzanie homologacji danego autka.

> A swoja droga ktos na przegladzie pytal kogos POPROSZE O HOMOLOGACJE OPON I FELG?

Nie.

> Cholera, znowu zagwozdka;(

> http://www.ebay.de/itm/280842644509?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Układ jest taki: autko dostaje homologację na daną konfigurację, w przypadku rozmiarów felg i opon masz to rozpisane kilka postów wyżej.

VectraC(ta sama płyta, zwieszenie i silniki) ma homologację na koła 15", której Croma nie ma, da się pewnie założyć do Cromy koła 15", które same w sobie mają homologację i to nawet do prawie takiego samego autka, ale Croma nie posiada w homologacji takich felg i opon, co może stanowić pewien problem jak ubezpieczyciel AC będzie szukał pretekstu do poprawienia sobie wyników finansowych.

W skrócie:

1. Samochód posiada homologację na dany rozmiar(i inne parametry) opon i felg.

2. Należy stosować felgi i opony o parametrach z pkt.1, które same w sobie posiadają homologację.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

oczywiscie to logiczne, ale w niemczech na kazda czesc musi byc ABE do przegladu, felgi, tlumik, kierownica i na tej podstawie przechodzi badanie, zatem na logike jesli DOTZ twierdzi,ze te felgi pasuja to nie dziala wbrew prawu

Inna sprawa ze croma tego zapisanego nie ma

Chyba poczytam OWU czy jest jakis myk w warunkach AC

dzieki.

Napisano

> oczywiscie to logiczne, ale w niemczech na kazda czesc musi byc ABE do przegladu, felgi, tlumik,

> kierownica i na tej podstawie przechodzi badanie, zatem na logike jesli DOTZ twierdzi,ze te

> felgi pasuja to nie dziala wbrew prawu

> Inna sprawa ze croma tego zapisanego nie ma

> Chyba poczytam OWU czy jest jakis myk w warunkach AC

> dzieki.

I liczysz naiwnie na to, że likwidator szkody machnie na to ręką?

Napisano

> w niemczech

Miejscem rejestracji Twojego samochodu jest Polska.

> Chyba poczytam OWU czy jest jakis myk w warunkach AC

Na pewno jest zapis, że samochód ma mieć ważny przegląd i być sprawny technicznie.

Na pewno masz tam zapis, że o każdej zmianie masz obowiązek poinformować TU itd.

Zastosowanie felg/opon niezgodnych z homologacją automatycznie powoduje, że przegląd jest nieważny, nie udowodnisz, że diagnosta takie felgi Ci dopuścił a diagnosta nie da Ci na to papieru, więc można to potraktować jako samowolne wprowadzenie zmian w samochodzie, powodujących niezgodność z homologacją.

Wszystko jest kwestią tego czy ubezpieczyciel w razie szkody zauważy czy nie, jeśli zauważy to czeka Cię długie ciąganie się po sądach, żeby udowodnić, że felgi... Pozostaje kwestia czy uda Ci się znaleźć podstawę prawną czy nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> I liczysz naiwnie na to, że likwidator szkody machnie na to ręką?

Na logike jest oczywiste ze kazdy szuka powodu aby nie poniesc kosztow, jesli druga strona nie trzymala sie zasad(homologacja)

Zadzwoniew poniedzialek i podpytam bo spokoju mi nie daje fakt ze DOTZ wskazuje ze nadaja sie felgi doCROMA ale croma tegonie ma

Swoja droga byloby dziwne gdyby homologowali w 2005 r cos czego jeszcze nie ma

Wrecz DOTZwinien homologowac swoj produkt moc otrzymac certyfikat ABE do sprzedazy pod konkretny model

Napisze co powiedzieli.

Napisano

> Napisze co powiedzieli.

Nic na gębę, wszystko na papierze a na papierze tego nie dostaniesz.

Miałem z PZU taką sytuację, że ukradli mi radio razem z panelem, przy zawieraniu umowy upewniłem się, że nie muszę nosić panelu, przy wypłacie okazało się, że nie wypłacają bo czekają na zwrot panelu...

Okazało się, że w miesiącu ubezpieczenia 3 razy zmieniały się OWU i akurat miałem to szczęście, że ubezpieczałem wg OWU, które pozwalało zostawiać panel w samochodzie/radiu, ale poszarpać się musiałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

ale poszarpać się

> musiałem.

> Pozdrawiam BAS

Ja ubezpieczlaem LANOWOS wLIBERTY to pytajaprzebieg, ja ze 225000km,cos tam policzyli.

Potem mialem bum niegrozne, szkoda z AC,aoni ciach 1100zl mnie za...duzy przebieg, dzwonie i mowie motyla noga,o cho kaman?

Oni ze duzy przebieg i blabla...a ja dlaczego przy skladce nie przeszkadzalim....

Wiec opuscilemdziadostwoijestemw obu autach w LINK 4.

Kazdy szuka haka logiczne

Napisano
  • Autor

zaraz zaraz, w homologacji 8V nie ma kol wiekszych niz 16,a ja mam 17"

ulala...ktos walek zobil...;)

Napisano

1. Sprawdź OWU - jak TU podchodzi do zamontowania opon i obręczy niezgodnych z homologacją pojazdu, ale jednocześnie gdy pojazd spełnia ogólne warunki techniczne dopuszczenia do ruchu.

Gdy brak informacji w OWU napisz pytanie do TU.

2. Weź pod uwagę, że producenci felg prezentują w katalogach felgi, które "pasują" po modyfikacjach.

Moim zdaniem zakładaj koła, które Tobie odpowiadają mając na uwadze sprawdzenie ich dopasowania (warunki techniczne) do pojazdu. I oczywiście opony nie mogą mieć niższych indeksów prędkości i nośności niż zalecane w homologacji.

Napisano

> zaraz zaraz, w homologacji 8V nie ma kol wiekszych niz 16,a ja mam 17"

> ulala...ktos walek zobil...;)

Tylko pur-O2 ma ograniczenie do 16", pozostałe 8V mogą mieć 16/17/18".

Pozdrawiam BAS

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wiam,

> na cromalu nikt nie wie zatem zapytam fachowcow.

> Planuje kupic felfi 8x17

> Z racji homologacji chcialbym pozostac na oponach 215/50/17

> Felgi firmowe to 7x17

> takie kombinowanie?

> Z racji ODPUKAC wolenie wychodzic poza homologacje, bo w poprzednim aucie jak mialem szkode z AC

> to robili zdjecia opon(rozmiaru)

Pewnie 8" wejdzie tylko kwestia jakie ma ET.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.