Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] montaż wspomagania do 1.4 8v

Featured Replies

Napisano

witam

mam w domku astre F w idealnym stanie technicznym, auto rzadko jezdzone, szukam auta dla zonki i tak sobie pomyslalem, ze zamiast kupowac jakiegos trupa... dolozylbym wspomaganie do i tak stojacej w garazu astry, czujniki parkowania i moze moja kobietka zaczelaby nia jezdzic... aktualnie powozi seicento;) i nie chce slyszec o zadnym innym aucie..., astry nie chce bo za duza i nie ma wspomagania, ale jakby tak to do niej dolozyc;), przegladam alledrogo i widze, ze wspomaganie to koszt ok. 400 zl, duzo zabawy z montazem? Ewentualnie jaki koszt dolozenia, czy jest to mozliwe?

mam astre F, sedan z 2000 roku, 1.4 8v

Napisano

> mam astre F, sedan z 2000 roku, 1.4 8v

Jest to możliwe i to jak najbardziej.

U mnie wstawiał wspomożenie Tosh, wymiana zbiegła się wymianą całego zawieszenia.

Ja montowałem wspomożenie z opcją napinacza i tu był mały problem otwory montażowe były w dość zaawansowanej erozji i z 8 trza było robić na 10 było to dość utrudnione, gdyż aby nawiercić nowe otwory trza było podnieść silnik.

Ogólnie jak ma się sprzęt i miejsce i osobę do pomocy (montaż maglownicy) łatwa robota.

Koszt wspomożenia wyszedł mnie dość tanio, za całość wyszło mi chyba jakieś 200 pln.

PS. Tak poza tym - warto.

PZDR VEN

Napisano

Prawde napisałeś, że były probemy, ale w moim świecie niewiele rzeczy jest niemożliwych do zrobienia, jest i działa zlosnik.gif. Przy obecnych cenach części z rynku wtórnego koszt niewielki, w zasadzie do zrealizowania we własnym zakresie w jeden spokojny dzień...

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam

Wprawdzie wątek dosyć stary :-) ale zapytam bo mam zamiar zamontować w swojej Astrze wspomaganie kierownicy.

Czy oprócz montażu przekładni kierowniczej, pompy wspomagania, przewodów, zbiorniczka konieczna jest wymiana jest jeszcze innych elemntów-części? Pasek mam wieloklinowy napędza tylko alternator wraz z napinaczem oczywiście :-)

Astra F silnik X14XE bez klimy

Napisano

Przydadzą się podtrzymki na przewody, i nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z łapą alternatora ( ja musiałem wymienić), ale jeżeli masz napinacz to może pozostanie jedynie kwestia dłuższego paska.

PZDR VEN

Napisano

> Witam

> Wprawdzie wątek dosyć stary :-) ale zapytam bo mam zamiar zamontować w swojej Astrze wspomaganie

> kierownicy.

Skonstruuj jakiegoś Manual(a) nie jednemu się przyda waytogo.gif

Napisano

Witam

Panowie, a jak wygląda sprawa łapy pod pompę wspomagania czy jest konieczna czy nie? Czy pompa jest mocowana bezpośrednio do bloku silnika? Przeglądając różne wątki na forach informacje są rozbieżne. Alternator mam nadzieję, że pozostaje bez zmian w moim przypadku napędzany jest paskiem wieloklinowym.

Napisano

No lapa niestety jest potrzebna inna. W niektorych autach byla pompa montowana w miejscu napinacza na waski pasek, ale to nie bylo zbyt trwale rozwiazanie ze wzgledu na pasek: zbyt duze obciazenie na pasek (jedno) klinowy i brak stalego naciagania powodowalo szybkie zuzycie ow paska.

PZDR VEN

Napisano

Ja montowałem w poprzedniej astrze . I było tak: pompa do bloku na pasek pięciorowkowy (jest taka wystarczy poszukać montowana w pierwszych wersjach ) , na altku i kole pasowym było 6 rowków (bo znaleźć koła na 5 cud) , pasek pięciorowkowy , bez napinacza to chodziło, napinane alternatorem i było git smile.gif przewody wspomagania z vectry A i maglownica z vectry A . 7godz zabawy ale działało ok.gif

Napisano

Według etzolda i EPC to pompa do bloku miała pasek jednoklinowy chyba, że ktoś zamontował koła wielorowkowe.

A ja u siebie też mam graty z VectryA

PZDR VEN

Napisano

Osobiście widziałem pompę na szeroki pasek przykręcaną z boku bloku silnika.

Rolki na pięć rowków miała Astra G. Na pewno mam jeszcze takie dolne koło pasowe z wału korbowego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.