Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opłaty za sprowadzony niesprawny pojazd

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się na zakupem samochodu z lat. samochód jak na swój wiek w dobrym stanie ale raczej badania technicznego nie przejdzie.

Czy do akcyzy i vatu potrzebne jest badanie techniczne ? Jeżeli tak to jak się opłaca akcyze w terminie skoro nie przejdzie badani ?

Pzdr

Napisano

> Zastanawiam się na zakupem samochodu z lat. samochód jak na swój wiek w dobrym stanie ale raczej

> badania technicznego nie przejdzie.

> Czy do akcyzy i vatu potrzebne jest badanie techniczne ? Jeżeli tak to jak się opłaca akcyze w

> terminie skoro nie przejdzie badani ?

> Pzdr

Opłacasz akcyzę, ale jak nie pokażesz kwitka ze stacji diagnostycznej to nie dostaniesz potwierdzenia opłaty akcyzy.

Robisz to tak, że idziesz, w ciągu 14dni od wprowadzenia autka na polski obszar celny, do UC, wypełniasz kwity, pogadasz z celnikiem, ten pewnie zakwestionuje wpisaną na deklaracji wartość pojazdu, wyciągnie mądrą książeczkę(Eurotax), od podanej tam wartości brutto wyliczy wartość netto i taką każe Ci wpisać na deklaracji i od takiej każe naliczyć akcyzę, możesz się na to nie zgodzić i powołać rzeczoznawcę(300zł), ale pewnie nie będzie Ci się to opłacało, więc godzisz się na wartość proponowaną przez celnika, od tej wartości opłacasz niezwłocznie akcyzę, kwitek opłaty zanosisz do celnika, żeby podpiął do papierów i zapominasz o UC do czasu jak naprawisz samochód i zrobisz przegląd. Ze świstkiem od diagnosty jedziesz do UC, odbierasz potwierdzenie opłaty akcyzy i jedziesz do swojego US, gdzie składasz Vat-24(opłata 160zł) a po tygodniu odbierasz vat-25, dalej jedziesz do WK, gdzie zwykle jest jakaś agencja bankowa, gdzie płacisz 500zł opłaty recyklingowej i rejestrujesz autko.

Pozdrawiam BAS

ps. Oczywiście idąc do celnika musisz mieć przetłumaczone, przez tłumacza przysięgłego, dokumenty.

Napisano
  • Autor

tylko to jest samochód, którego restauracja zajmie z rok czasu. Ale w sumie jak juz zgłosze i zapłacę to mandatu nie dostanę. Wartości tego pojazdu raczej nie znajdzie w katalogu, zresztą wartość jest w miare realna. Czy dalej w UC sa kolejki i burdel ?

Pzdr

> Opłacasz akcyzę, ale jak nie pokażesz kwitka ze stacji diagnostycznej to nie dostaniesz

> potwierdzenia opłaty akcyzy.

> Robisz to tak, że idziesz, w ciągu 14dni od wprowadzenia autka na polski obszar celny, do UC,

> wypełniasz kwity, pogadasz z celnikiem, ten pewnie zakwestionuje wpisaną na deklaracji wartość

> pojazdu, wyciągnie mądrą książeczkę(Eurotax), od podanej tam wartości brutto wyliczy wartość

> netto i taką każe Ci wpisać na deklaracji i od takiej każe naliczyć akcyzę, możesz się na to

> nie zgodzić i powołać rzeczoznawcę(300zł), ale pewnie nie będzie Ci się to opłacało, więc

> godzisz się na wartość proponowaną przez celnika, od tej wartości opłacasz niezwłocznie

> akcyzę, kwitek opłaty zanosisz do celnika, żeby podpiął do papierów i zapominasz o UC do czasu

> jak naprawisz samochód i zrobisz przegląd. Ze świstkiem od diagnosty jedziesz do UC, odbierasz

> potwierdzenie opłaty akcyzy i jedziesz do swojego US, gdzie składasz Vat-24(opłata 160zł) a po

> tygodniu odbierasz vat-25, dalej jedziesz do WK, gdzie zwykle jest jakaś agencja bankowa,

> gdzie płacisz 500zł opłaty recyklingowej i rejestrujesz autko.

> Pozdrawiam BAS

> ps. Oczywiście idąc do celnika musisz mieć przetłumaczone, przez tłumacza przysięgłego, dokumenty.

Napisano

> Czy dalej w UC sa kolejki i burdel ?

Nie wiem, ostatnio byłem w UC w 2009r i nie było źle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Badanie techniczne do ww. czynności nie jest konieczne.

Napisano

> Opłacasz akcyzę, ale jak nie pokażesz kwitka ze stacji diagnostycznej to nie dostaniesz

> potwierdzenia opłaty akcyzy.

bzdura

badanie techniczne dopiero w WK

Napisano

> bzdura

> badanie techniczne dopiero w WK

Żyjesz w PL?

Żyjesz, to co się dziwisz, że łódzki UC ma swoją interpretację?

A przynajmniej miał w 2009roku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Żyjesz w PL?

> Żyjesz, to co się dziwisz, że łódzki UC ma swoją interpretację?

> A przynajmniej miał w 2009roku.

> Pozdrawiam BAS

Zapomniałeś, że mamy 2012 ! Przegląd jest potrzebny dopiero w WK

Napisano

> Zapomniałeś, że mamy 2012 ! Przegląd jest potrzebny dopiero w WK

cool.gif

a nawet wystarcza ważny zagraniczny .... ( ale np. wiejski WK ( LUB ) żąda potwierdzenia danych identyfikacyjnych ... a miejski ( LU ) ... bez szemrania nowe auta rejestruje blush.gif

Napisano

> Zapomniałeś, że mamy 2012 !

Nie zapomniałem, wyraźnie zaznaczałem, że ostatnio byłem w UC w 2009r, ale bardzo bym się nie zdziwił gdyby to zależało od konkretnego UC. sciana.gif

> Przegląd jest potrzebny dopiero w WK

W teorii powinien wystarczyć ważny z innego kraju a w praktyce i tak trzeba dymać do diagnosty z papierami, żeby wystawił jakiś kwit za 60zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a nawet wystarcza ważny zagraniczny .... ( ale np. wiejski WK ( LUB ) żąda potwierdzenia danych

> identyfikacyjnych ... a miejski ( LU ) ... bez szemrania nowe auta rejestruje

Jak już mówiłem: żyjemy w Polsce, czyli kraju gdzie wyrocznią jest konkretny urzędnik. sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

W listopadzie ub.r. w Warszawie w IV OC przy Alei Krakowskiej kolejka na jakieś 2 osoby. W pon. złożyłem, we środę odebrałem zaświadczenie. Pani celnik w mojej obecności wszystko wprowadziła do swojej aplikacji. Opłaciłem w okienku obok akcyzę i oddałem potwierdzenie wpłaty. Gdyby nie biurokracja, od ręki można byłoby otrzymać też zaświadczenie. Ale nie. Na nim musiał się znaleźć podpis pana naczelnika lub innej upoważnionej osoby i czas oczekiwania wzrósł a ja musiałem raz jeszcze przyjeżdżać tongue.gif

Napisano

> Zastanawiam się na zakupem samochodu z lat. samochód jak na swój wiek w dobrym stanie ale raczej

> badania technicznego nie przejdzie.

> Czy do akcyzy i vatu potrzebne jest badanie techniczne ? Jeżeli tak to jak się opłaca akcyze w

> terminie skoro nie przejdzie badani ?

> Pzdr

na zapłatę akcyzy masz (5?) dni od przekroczenia granicy, a datę przekroczenia granicy wpisujesz na deklaracji AKC-U. Nijak się to ma do daty zakupu.

Możesz kupić jutro, a obowiązku przekroczenia granicy w określonym terminie od chwili zakupu o ile mi wiadomo nie ma.

Wiesz już jak robić ?:)

Napisano

> Zapomniałeś, że mamy 2012 ! Przegląd jest potrzebny dopiero w WK

Nie pisz jak jest u ciebie bo każde miasto ma swoje procedury (chociaż w całej Polsce jedne przepisy). U mnie w UC chcieli aktualne badania. Nieważne czy polskie czy unijne.

Napisano

> na zapłatę akcyzy masz (5?) dni od przekroczenia granicy, a datę przekroczenia granicy wpisujesz na

> deklaracji AKC-U.

Nie mieszaj...jest 14 dni

Napisano

> Nie mieszaj...jest 14 dni

ok 14, co nie zmienia faktu, że termin ten liczy się do zadeklarowanej na AKC-U daty wprowadzenia pojazdu na teren RP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.