Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Seicento 1,1 - blokada fotela

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam problem z dostaniem się do tylnych foteli, tzn, podnośnik, który powoduje zgięcie fotela w pół nie działa, raczej coś z linką, która prowadzi do sprężyn dolnych, które uruchamiają otwarcie blokad i fotel się "otwiera". Mam pytanie, jak dostać się w najszybszy sposób do tego problemu, tzn. trzeba zdjąć tapicerkę, czy jest jakiś prostszy sposób rozwiązać ten problem. Jak w ogóle ta linka jest umocowana ? Z góry dziękuję za sugestie

Napisano

Cięgno Ci strzeliło jedziesz do aso kupujesz linkę mnie to z wymianą kosztowało to 50zł.

Napisano
  • Autor

> Cięgno Ci strzeliło jedziesz do aso kupujesz linkę mnie to z wymianą kosztowało to 50zł.

Aha, takie cięgno kosztuje 23-24 zł z przesyłką, a do ASO mam albo 50 km, albo 150 km smile.gif, więc wolałbym sam te cięgno założyć. Muszę całą tapicerkę ściągać, jak byłeś w ASO to wyjmowali cały fotel, czy mieli inny sposób ?

Napisano

tak wyjmowali bo tak było wygodniej, odkręcasz 4 imbusy od podłogi i fotel jest twój.

Dalej od spodu idąc podciągasz tapicerkę wsadzasz łapkę i szukasz cięgna.

Pokombinujesz to się uda ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak wyjmowali bo tak było wygodniej, odkręcasz 4 imbusy od podłogi i fotel jest twój.

> Dalej od spodu idąc podciągasz tapicerkę wsadzasz łapkę i szukasz cięgna.

> Pokombinujesz to się uda

Ok, wielkie dzięki, o to chodziło idea.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> tak wyjmowali bo tak było wygodniej, odkręcasz 4 imbusy od podłogi i fotel jest twój.

> Dalej od spodu idąc podciągasz tapicerkę wsadzasz łapkę i szukasz cięgna.

> Pokombinujesz to się uda

Witam ponownie, faktycznie 4 imbusy i po robocie, jeżeli chodzi o to. Teraz należy zdjąć tapicerkę, na końcu których znajdują się plastikowe końcówki, które są zaciągnięte na część metalową...teraz czekam na część, którą za 20 zł z przesyłką zamówiłem i to by było na tyle. Cięgno jest w plastikowej obudowie (prawie przez całą długość) więc jest to komplet. Stare cięgno pękło i się z tej obudowy wydostało, więc pozostało wyciągnąć tę plastikowa część, włożyć nowy komplet cięgna i po robocie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;-)

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Witam ponownie, faktycznie 4 imbusy i po robocie, jeżeli chodzi o to. Teraz należy zdjąć tapicerkę,

> na końcu których znajdują się plastikowe końcówki, które są zaciągnięte na część

> metalową...teraz czekam na część, którą za 20 zł z przesyłką zamówiłem i to by było na tyle.

> Cięgno jest w plastikowej obudowie (prawie przez całą długość) więc jest to komplet. Stare

> cięgno pękło i się z tej obudowy wydostało, więc pozostało wyciągnąć tę plastikowa część,

> włożyć nowy komplet cięgna i po robocie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;-)

odgrzewam temat...

w sejaku mojej zonki nie zawsze dziala blokada fotela pasazera, jak czasami jade jako pasazer z przodu to jak wpuszcze ludkow do tylu i siadam to fotel blokuje sie z lewej strony, a prawa blokada nie dziala i musze sie ruszyc przod, tyl, przod tyl by zaskoczylo i zablokowalo fotel, raz podobo pasazer polecial do przodu podczas hamowania...

jeszcze tam nie zagladalem... widzialem tylko, ze szyna od fotela sie rusza...

wystarczy dokreic owe 4 srubki o ktorych piszesz?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> odgrzewam temat...

> w sejaku mojej zonki nie zawsze dziala blokada fotela pasazera, jak czasami jade jako pasazer z

> przodu to jak wpuszcze ludkow do tylu i siadam to fotel blokuje sie z lewej strony, a prawa

> blokada nie dziala i musze sie ruszyc przod, tyl, przod tyl by zaskoczylo i zablokowalo

> fotel, raz podobo pasazer polecial do przodu podczas hamowania...

> jeszcze tam nie zagladalem... widzialem tylko, ze szyna od fotela sie rusza...

> wystarczy dokreic owe 4 srubki o ktorych piszesz?

Witam, moim zdaniem Twoje cięgno jest już na wymarciu i trzeba je wymienić (ono podnosi zaczepy, z obu stron, zresztą te zaczepy możesz sprawdzić, czyli podnieść je ręcznie i zobaczysz jak chodzą), albo inaczej, sprawdź owe zaczepy, bo możliwe że o tym co piszesz już się "starł" i nie jest odpowiednio "zakrzywiony", dlatego masz tam luz. Można też sprawdzić 4 imbusy, bo możliwe że cały fotel jest luźny. Jeżeli chcesz wymienić takie cięgno, to lepiej jak będą 2 osoby. Najpierw trzeba wyjąć fotel, później ściągnąć tapicerkę (musisz wysunąć listwę plastikową z plastikowego mocowania, tapicerka jest naciągnięta na fotel. Później rozwiązać sznureczki, ściągnąć tapicerkę i gąbkę i tu jest moment, w którym przyda się pomoc 2 osoby, czyli mocowanie cięgna, najlepiej od góry, bo później łatwiej na dole, przy pomocy np. kombinerek trzeba ją z lekką siła naciągnąć i wsadzić w "oczko", tyle z mojego doświadczenia, pozdrawiam ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.