Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy, zwiększone spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od pewnego czasu mam problem ze swoim Punto. Samochód ma spore problemy z przyspieszaniem - brak mocy. Do tego spalanie również się zwiększyło o około 1-2 litrów/setkę. Mam kabelek VAG-KKL i Fiat Ecu Scan. Podłączyłem auto do komputera, zrobiłem wykres pracy sond, zczytałem parametry, błędów nie było. Nie wiem jednak (i nigdzie nie mogę znaleźć) jakie powinny być właściwe wartości tych parametrów.

Dane do wykresu (Excel): http://www.sendspace.pl/file/e1e732ce9c5d83b4439d718

Log z FES (txt): http://www.sendspace.pl/file/b88692662097ca0131ee701

Sprawdziłem też opór uzwojeń pierwotnego i wtórnego cewek zapłonowych, były w porządku. Próbowałem też różnych środków czyszczących układ paliwowy (dolewanych do paliwa). Świece były wymieniane około 20 tys. km temu, przewody WN około 10 tys. km (poprzednie świece i kable były od nowości, czyli przez około 80 tys. km). Sonda lambda górna została wymieniona rok temu, ze względu na błąd podgrzewacza. Proszę o porady co jeszcze mogę sprawdzić, wymienić i czy z parametrów zczytanych przez FES coś wynika.

Napisano

sprawdzilbym czy ktore kolo nie trzyma na hamulcu, w uniaku to czesta przypadlosc ale i w innych modelach po zimie moze sie zdarzyc

Napisano
  • Autor

> sprawdzilbym czy ktore kolo nie trzyma na hamulcu, w uniaku to czesta przypadlosc ale i w innych

> modelach po zimie moze sie zdarzyc

To już sprawdzone. Po 100 km przednie felgi są lekko ciepłe, tylne zimne, także chyba ok.

Jak sprawdzić szczelność wydechu?

Napisano

Witam.

Około 150kkm pada MapSensor. To jego górna granica. Początek padu to właśnie zwiększone spalanie, następnie błąd podgrzewania, a sam początek, początek to błąd czujnika ciśnienia w dolocie. Piszę to na podstawie 1.216V, ale liczę że 8v też tak ma.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Około 150kkm pada MapSensor. To jego górna granica. Początek padu to właśnie zwiększone spalanie,

> następnie błąd podgrzewania, a sam początek, początek to błąd czujnika ciśnienia w dolocie.

> Piszę to na podstawie 1.216V, ale liczę że 8v też tak ma.

Gdzie jest ten map sensor i jak mogę go sprawdzić?

Błędów żadnych komputer nie pokazuje.

Napisano

Masz lpg zamontowane?

Mi po montażu lpg zaczęły dziać się takie cuda na benzynie. Okazało się że popsuty był emulator od gazu i rozjeżdżał mi mapę benzyny co skutkowało spalaniem 12-13l/100km. Wywalało mi również checka na desce ale po kasacji błędów było wszystko w porządku .... aż do czasu włączenia znowu lpg. Dopiero wymiana emulatora lpg pomogła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.