Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

foka TDCI

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich 20.GIF.

Ja przelotem z kącika Punto.

Chciałem zadać pytania i w razie możliwości uzyskać pomoc (rozważam kupno foki MK1 2004-2005).

Czy:

-foki mają problemy z korozją?

-czy awaryjność układów wtryskowych silników TDCI i zaworów EGR jest tak duża jak się słyszy???

-co ewentualnie się psuje?

Dzięki i pozdrawiam boozing.gif

Napisano

> Witam wszystkich .

> Ja przelotem z kącika Punto.

> Chciałem zadać pytania i w razie możliwości uzyskać pomoc (rozważam

> kupno foki MK1 2004-2005).

> Czy:

> -foki mają problemy z korozją?

> -czy awaryjność układów wtryskowych silników TDCI i zaworów EGR jest

> tak duża jak się słyszy???

> -co ewentualnie się psuje?

> Dzięki i pozdrawiam

Słyszałem o przypadkach korozji (jak w większości aut) ale nigdy nie miałem z nimi do czynienia więc nie jest to regułą.

Wytrzymałość wtrysków zależy od paliwa jakie się zalewa.

Wydaje mi się,że po zakupie takiego auta należy tankować tylko na BP,Shelu,Orlenie i nie będzie problemów.

Bo jak się zaleje jakiś syf to żaden silnik z systemem common-rail tego nie przetrwa. icon_rolleyes.gif

Poza tym nie ma reguł co do usterek konkretnych elementów.

Za to dostajesz niezłą dynamikę i najlepsze zawiesznie w klasie-bardzo wytrzymałe!

Napisano

j.w.

> Za to dostajesz niezłą dynamikę i najlepsze zawiesznie w

> klasie-bardzo wytrzymałe!

Wczoraj siadłem 1.8TDCi na ogonie - tak do 80-100km/h moja foczencja brała się za wyprzedzanie, ale powyżej 100 zacząłem czuć, że momentu brak biglaugh.gif

Podobno bardziej niezawodnym silnikiem jest TDDi, ale 90KM to troszku mało i najlepszym wariantem jest 1.8TDCI (115KM), które wymiata dość przyjemnie smile.gif.

A zresztą w ramach reklamy, zapraszamy z RSSSem tutaj - tylko najpierw poczytaj, a potem pytaj grinser006.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> j.w.

> Wczoraj siadłem 1.8TDCi na ogonie - tak do 80-100km/h moja foczencja

> brała się za wyprzedzanie, ale powyżej 100 zacząłem czuć, że

> momentu brak

> Podobno bardziej niezawodnym silnikiem jest TDDi, ale 90KM to troszku

> mało i najlepszym wariantem jest 1.8TDCI (115KM), które wymiata

> dość przyjemnie .

> A zresztą w ramach reklamy, zapraszamy z RSSSem tutaj - tylko

> najpierw poczytaj, a potem pytaj

Wielkie dzięki 20.GIF. Wszystko napisane 893goodvibes.gif.

Napisano

Moj wujek sprzedał jakis miesiąc temu TDCI 100 PS. Kupil nowke sztuke z salonu 2003 r, pełen wypas, seria X100. Zdazyl nim zrobic cos ok 50-60 tkm.

Jak sie teraz dopiero przyznał- dopóki była gwarancja dało się jakoś tym jeździć, jak sie skonczyła już nie wyrabiał finansowo na naprawy. Usterek nie bede wymienial, a z grubszych spraw wymieniane w tym aucie było 3 razy koło zamachowe w silniku (2 x gwarancja, raz juz poza) crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif Bardzo mi sie to auto podoba, ale po rodzinnych doświadczeniach ciezko mi myslec o nim cokolwiek dobrego... oslabiony.gif

Napisano

Sztuka sztuce nierowna.

Z kolei moj znajomy ma TDCi 115KM pelne wyposazenie lacznie ze skora zrobilym tym juz mnostwo kilometrow i jest z auta bardzo zadowolony teraz zmienia Focusa na Mondeo z tym samym silnikiem. I bardzo sobie chwali te auta.

Doświadczenia sa rozne a na jaki model sie trafi to juz loteria. Mozesz jezdzic i nic nie robic lub faktycznie dokladac co chwile pieniazki a zgodze sie z tym ze czesci do nowych diesli nie sa tanie.

Napisano

13 grudnia moja foczka TDCI został unicestwiona w kolizji oslabiony.gif nad czym bardzo ubolewam. Przejechałem nią 68.000 km (kupiona w 2002 roku) i nie miałem żadnych problemów technicznych, żadnych awarii przez te 3 lata. Nie było też żadnych problemów z korozją. Natomiast dwóch znajomych mających foki, miało problemy. Jednemu po pół roku lakier spuchł, a więc potwierdza się to co ktoś napisał, foka foce nie równa i zalezy na co się trafi. Osobiście gorąco polecam.

Napisano

> Sztuka sztuce nierowna.

Świeta prawda, zgadzam sie waytogo.gif

> Z kolei moj znajomy ma TDCi 115KM pelne wyposazenie lacznie ze skora

> zrobilym tym juz mnostwo kilometrow i jest z auta bardzo

> zadowolony teraz zmienia Focusa na Mondeo z tym samym silnikiem.

> I bardzo sobie chwali te auta.

Mam nadzieje ze tak jest naprawde, moj wujek tez sobie chwalil bo wstyd mu bylo, prawda wyszla dopiero jak sprzedal grinser006.gif Jego zona sie wygadala dlaczego poszlo na sprzedaz blah.gifhahaha.gif

> Doświadczenia sa rozne a na jaki model sie trafi to juz loteria.

> Mozesz jezdzic i nic nie robic lub faktycznie dokladac co chwile

> pieniazki a zgodze sie z tym ze czesci do nowych diesli nie sa

> tanie.

oslabiony.gif

Napisano

> Mam nadzieje ze tak jest naprawde, moj wujek tez sobie chwalil bo

> wstyd mu bylo, prawda wyszla dopiero jak sprzedal Jego zona sie

> wygadala dlaczego poszlo na sprzedaz

Nie musial klamac bo to auto sluzbowe ktorym jezdzi nacodzien prywatnie ma fiata punto.

A co do tego Focusika to jezdil tylko na przeglady. Teraz skonczy sie okres leasingu 3 lata i zmienil auto na mondeo TDCi.

Na poczatku wyszlu tam jakies drobne awarie ale nic zwiazanego z silnikiem.

Wiec gdyby bylo cos nie tak z Focusem moglby na niego klac ile wlezie a tak wybral auto tej samej marki tylko wieksze.

Jezeli to wazne nadmienie ze firma niemiecka z siedziba w niemczech dlatego auta przeznaczone sa na tamtejszy rynek, inaczej sprawa moze sie miec z autami sprzedawanymi na nasz rynek.

Nie wiem dlaczego ale zawsze wydaje mi sie ze na nasz rynek trafiaja jakies wybrakowane egzemplarze wink.gif dlatego jest taniej niz w europie:)

Napisano

> Nie wiem dlaczego ale zawsze wydaje mi sie ze na nasz rynek trafiaja jakies wybrakowane egzemplarze dlatego jest taniej niz w europie

Pewien znajomy miał dziwny przypadek.

Kupił Golfa IV, gdzieś tam był za granicą wracał do Polski wstąpił do qmpla niedaleko granicy (Zgorzelca). Pech chciał, że coś tam w aucie się posypało i stanęło. No to serwis. Gwarancja co tam. Ale tam w serwisie stwierdzili, że auto na koszt VW na lawecie idzie do Polski! icon_eek.gif . Ci zdziwieni co jest grane, na swoje pytania słyszą odpowiedź, "że ten egzemplarz jest wyprodukowany na rynek wschodni i oni nawet nie tykają się tego szmelcu". (mniej więcej tak to brzmi w tłumaczeniu).

Dwóch moich znajomych targało nowe auta z Austrii (tam coś łatwili i wychodziły ich taniej niż w Niemczech). Iszy VW Borą zrobił prawie 100 tys w niecałe 2 lata i jak na razie nie ma żadnego problemu, drugi Mondeo mniej jeździ ale twierdzi, że o Fordzie nie da złego słowa powiedzieć.

Zresztą jakby mnie kiedyś było stać to też pewnie brałbym nowe auto stamtąd. Niby wychodzi drożej, ale w sumie może wyjść taniej smile.gif

Napisano

Jeżlei mogę dodać swoje "3 grosze". Zasadniczo są 4 diesle w Foczkach 2TDDi(75KM i 90KM) i 2TDCi(100KM i 115KM). Jeżeli chodzi o dwa pierwsze są troche strarsze konstrukcyjnie, ale oszczędniejsze i mniej zawodne. Jeżeli chodzi o te drugie-to nowe common rail'e, lepsze parametry, ale wymagają większej dbałości o jakość paliwa!!!

Typowe niedomoagania; przednia szyba ogrzewana czasem nawal wink.gif , tylne zawieszenie - jeden podłużny wahacz czasem nawala wink.gif . Ogólnie Klienci chwalą!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.