Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód zastępczy z OC sprawcy

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Czekam cały czas na wycenę samochodu, który uległ kolizji... Codziennię dojeżdżam do pracy (50km w jedną stronę) i auto jest mi potrzebne na codzień, a cały czas nie mogę się doprosić o notatkę z policji...

W tym momencie, jeżdżę samochodem pożyczonym od znajomego i tutaj mam pytanie- w momencie, jeśli wiem, że jak notatka z policji się znajdzie, mogę wynająć samochód za kwotę do 350zł dziennie. Czy mogę nadal jeździć samochodem pożyczonym od osoby prywatnej tak, aby ubezpieczyciel płacił mu tę górną stawkę? Czy w momencie, kiedy nie ma żadnej działalności itd, jest możliwość takiego wynajmu?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> wiem, że jak notatka z policji się znajdzie, mogę wynająć samochód za kwotę do 350zł dziennie.

A skąd ta kwota ?

> tak, aby ubezpieczyciel płacił

> mu tę górną stawkę? Czy w momencie, kiedy nie ma żadnej działalności itd, jest możliwość

> takiego wynajmu?

W teorii tak, w praktyce to tą kasę zobaczysz dopiero po prawomocnym wyroku.

Napisano

> Witajcie!

> Czekam cały czas na wycenę samochodu, który uległ kolizji... Codziennię dojeżdżam do pracy (50km w

> jedną stronę) i auto jest mi potrzebne na codzień, a cały czas nie mogę się doprosić o notatkę

> z policji...

> W tym momencie, jeżdżę samochodem pożyczonym od znajomego i tutaj mam pytanie- w momencie, jeśli

> wiem, że jak notatka z policji się znajdzie, mogę wynająć samochód za kwotę do 350zł dziennie.

A skąd wziąłeś taką stawkę?

> Czy mogę nadal jeździć samochodem pożyczonym od osoby prywatnej tak, aby ubezpieczyciel płacił

> mu tę górną stawkę?

Zapomnij.

To co podałeś to cena za samochód klasy D i wyżej i to w drogiej wypożyczalni.

> Czy w momencie, kiedy nie ma żadnej działalności itd, jest możliwość

> takiego wynajmu?

> Pozdrawiam

Możliwość jest.

Ale żeby ubezpieczyciel za to zapłacił bez f-ry i to taką stawkę - za-pom-nij.

Napisano

ale po co tak kombinujesz? Ja zwrocilem sie do ubezpieczyciela sprawcy o zalatwienie samochodu zastepczego. Auto podstawili pod ASO, w ktorym naprawialem swoje auto i tak samo odebrali. Rozliczenie bylo bezgotowkowe.

Ciezko powiedziec jak bedzie w przypadku tego ubezpieczyciela ale nie moge zrozumiec czemu czekasz na notatke? Rozumiem, ze nie dostales jej na miejscu - masz oswiadczenie sprawcy w takim razie? Jesli tak to do ubezpieczyciela niech zalatwiaja Ci auto zastepcze. Zasada jest taka, ze powinno to byc auto nielepsze niz Twoje.

Napisano
  • Autor

Skoro rozbiłem samochód klasy D Premium, to chyba mam prawo jeździć samochodem podobnym, prawda?

Te pieniądze i tak ktoś dostanie- albo ja, albo wypożyczalnia, robi to aż tak wielką różnicę?

Tą kwotę podał mi mój agent ubezpieczeniowy, że tyle mam prawo wydać na samochód zastępczy, tylko pytanie, czy mogę go wypożyczyć od osoby prywatnej.

Napisano

> nie moge zrozumiec czemu czekasz

> na notatke?

Być może w chwili odjazdu policja jeszcze nie wiedziała, jak zakończy się sprawa (mandatowo lub sądownie), więc jeszcze nie ma oficjalnych podstaw do roszczenia wobec ubezpieczyciela sprawcy.

Napisano

> Skoro rozbiłem samochód klasy D Premium, to chyba mam prawo jeździć samochodem podobnym, prawda?

Jeżeli mowa o:

Quote:

C30 T5

to wybacz, ale BUAHHAHAHAHA.

Za to to należy Ci się kompakt klasy Kija Siii-d i nawet sąd Ci to przyklepie.

Sprawdzone w praktyce.

> Te pieniądze i tak ktoś dostanie- albo ja, albo wypożyczalnia, robi to aż tak wielką różnicę?

Tak - f-ra.

Występujesz z roszczeniem o samochód zastępczy, a nie o odszkodowanie za niemożność korzystania - wystarczy, że ubezpieczyciel spełni takie świadczenie pojazdem porównywalnym pod względem funkcjonalnym i rozmiarowym.

I - znowu - sąd mu to też przyklepie.

> Tą kwotę podał mi mój agent ubezpieczeniowy, że tyle mam prawo wydać na samochód zastępczy, tylko

> pytanie, czy mogę go wypożyczyć od osoby prywatnej.

To idź do pana agenta, niech załatwia, skoro takie bzdury opowiada.

Agent jest od wciskania klientom kitu i sprzedaży polis. Jeszcze się nie spotkałem z agentem, który byłby w stanie SKUTECZNIE wspomóc swojego klienta w procesie likwidacji szkody - oni nie są od tego.

Napisano

> Być może w chwili odjazdu policja jeszcze nie wiedziała, jak zakończy się sprawa (mandatowo lub

> sądownie), więc jeszcze nie ma oficjalnych podstaw do roszczenia wobec ubezpieczyciela

> sprawcy.

racja, o tym nie pomyslalem.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli mowa o:

> Quote:

> C30 T5

> to wybacz, ale BUAHHAHAHAHA.

> Za to to należy Ci się kompakt klasy Kija Siii-d i nawet sąd Ci to przyklepie.

Myślę, że mimo wszystko, wiem lepiej jakim samochodem jechałem, a jestem święcie przekonany, że BMW F10 to takiej półki należy...

Chodziło mi głównie o to, czy mogę wynająć samochód bez faktury... Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

> Chodziło mi głównie o to, czy mogę wynająć samochód bez faktury...

Owszem możesz, ale u ubezpieczyciela wpadasz w korytko "nie płacimy bez wyroku".

Napisano

> Myślę, że mimo wszystko, wiem lepiej jakim samochodem jechałem, a jestem święcie przekonany, że

> BMW F10 to takiej półki należy...

Dlatego napisałem JEŻELI...

Natomiast co do tego "co się należy za".

Istotą pojazdu zastępczego na czas awarii/naprawy jest ZAPEWNIENIE MOBILNOŚCI.

Nie poziomu lansu - MOBILNOŚCI.

O ile np propozycja Pandy zamiast Trafika 9-osobowego (zwłaszcza jak mam podkładkę pod te 9 osób - np mam dużą rodzinę i faktycznie z tego korzystam) jest niedorzeczna, o tyle np mondeo za 5-er jest już OK i sąd też to potwierdzi.

> Chodziło mi głównie o to, czy mogę wynająć samochód bez faktury... Dzięki za odpowiedzi.

Możesz, ale wtedy od spodziewanej przez Ciebie i wymienionej wyżej propozycji odejmij jedno zero.

Napisano

> racja, o tym nie pomyslalem.

Policja nie wydaje notatki(nie ma obowiązku)i uczestnikom zdarzenia , dopiero na życzenie(pisemne) ubezpieczyciela.

Napisano

> Chodziło mi głównie o to, czy mogę wynająć samochód bez faktury... Dzięki za odpowiedzi.

NIE

Napisano

> Tą kwotę podał mi mój agent ubezpieczeniowy, że tyle mam prawo wydać na samochód zastępczy,

Musisz wiedzieć ze z reguły agent ma nie wiele wspólnego z działem szkód i plecie co mu "się wydaje"

Nie wiem skąd wzią te kwotę.

Napisano

> Policja nie wydaje notatki(nie ma obowiązku)i uczestnikom zdarzenia , dopiero na życzenie(pisemne)

> ubezpieczyciela.

no patrz zaloga z WRD Pruszkow wydala bez proszenia i to od reki na miejscu kolizji.

Napisano

> no patrz zaloga z WRD Pruszkow wydala bez proszenia i to od reki na miejscu kolizji.

więc była to tylko ich dobra wola.

Mieli kopię ??

Napisano

> no patrz zaloga z WRD Pruszkow wydala bez proszenia i to od reki na miejscu kolizji.

też od nich dostałem na miejscu, jednak od "holownika" wiem, że są KPP, która daje taki kwit od ręki, u reszty trzeba sie dopominać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.