Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośna pompa wtryskowa w Scenicu I

Featured Replies

Napisano

Witam, wczoraj przyjechala do mnie kolezanka, abym zerknal jej do wiatraka dmuchawy bo chyba jej lisc wpadl. Tak powiedzial mechanik.

Poprosilem aby zaprezentowala mi ten dzwiek. No i pojawia sie on w momencie kiedy przekreci zaplaon. Wiec zaczalem szukac i okazalo sie, ze ten dzwiek jakby bulgot dochodzi z pompy paliwa z tego co na tabliczce zauwazylem jest to jakis BOSCH.

Dzwiek podpobny do tego jakby szarpala gdzies lewe powietrze albo przelewalo sie paliwo. Twierdzi, ze wczensiej tego nie bylo.

Ponoc bywa tak glosno ze slyszy to w czasie jazdy icon_eek.gif

Zastanawiam sie czy to nie jest poczatek konca tej pompy? Auto dokreca sie do konca na obrotach pali swietnie. auto to scenic I z silnikiem 1.9dci

Napisano

Ale hałasuje z pompy wysokiego ciśnienia, czy zasilającej ze zbiornika?

Przy odpalonym silniku, czy tylko po włączeniu zapłonu, a silnik nie pracuje?

Jakoś nie mogę zatrybić twojego opisu.

Napisano
  • Autor

> Ale hałasuje z pompy wysokiego ciśnienia, czy zasilającej ze zbiornika?

> Przy odpalonym silniku, czy tylko po włączeniu zapłonu, a silnik nie pracuje?

> Jakoś nie mogę zatrybić twojego opisu.

Pompa ta ktora, napedzana jest od rozrzadu. Wiec podejrzewam ze jest to pompa wysokiego cisnienia.

Pompa halasuje ponoc caly czas, ja nie jezdze tym autem i uslyszalem to na postoju gdy trwa nabijanie cisnienia. Pozniej przekaznik rozlacza pompe ale kolejne wylaczenie i wlaczenie zaplonu powoduje ten same efekt. Kolezanka twierdzi, ze slyszy to nawet w czasie jazdy autem, co samego mnie zdziwilo.

Napisano

Dopytywałem, bo to trochę nie zgadza się z moja teorią na działanie układu paliwowego silnika CR.

Normalnie jest tak, że pompa elektryczna w zbiorniku podaje ON przez filtr paliwa do do pompy wysokiego ciśnienia. Następnie właśnie pompa wysokiego ciśnienia napędzana najczęściej od rozrządu wytwarza bardzo wysokie ciśnienie i utrzymuje je w układzie wtryskowym. Wtrysk tego paliwa natępuje po impulsie na wtryskiwaczu.

I właśnie ważne jest określenie, czy hałasuje po włączeniu zapłonu( bo wtedy włącza się pompa elektryczna) , czy dopiero po uruchomieniu silnika ( wtedy pracują obie pompy).

A może to jest związane z napędem pompy wysokiego ciśnienia? Np. jakieś łożysko, układ prowadzenia paska rozrządu? Rzeczywiście pompa pracuje z różnymi obciążeniami i różnie to może być.

Napisano
  • Autor

Ja na dieslach znam sie jak niedzwiedz na gwiazdach. A to byloby ciekawe. Bo po przekreceniu zaplonu halasuje wlasnie ta pompa przy rozrzadzie.

ale sa to na tyle dziwne dzieki, ze zastanawiam sie czy to nie jest jakas nieszczelnosc na przewodzie w okolicach niej i stad takie dzieki. Ale zastanawia mnie to, ze slyszy to w aucie w czasie jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.