Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebuje porady, skrzynia biegów F13 opel astra C14SE

Featured Replies

Napisano

Witam potrzebna mi porada, chodzi o to że w moim opelku skrzynia już siada (dopiero 150 tys km). Na luzie szumi coś w skrzyni, wciskam sprzęgło przestaje szumieć, ponoć te objawy to jakieś łożysko w środku skrzyni, nie oporowe. Dodatkowo przy ruszaniu z 1 i szybszym puszczeniu sprzegła coś napierdziela w tej misce pod dyferencjałem, sprawdzane na kanale na ręcznym, wiec chyba dyfer się kończy albo przegłuby, ogólnie jak podniosłem samochód na lewarku tylko prawa stona i kręciłem rękoma kołem, lewo prawo wyczuwam ogromne luzy i oczywiście słychać stuki w skrzyni. Moje pytanie czy może wymienić tylko mechanizm dyferencjału? Czy z tym łożyskiem w środku skrzyni to nie przelewki i raczej coś z tym zrobic czy jeszcze pośmiga troche?

Mam inną skrzynie F13, przebieg 90 tys km ale niestety dostało się do niej trochę piasku i wody, w oleju nie zaobserwowałem opiłków i czesci skrzyni wiec z tej strony powinno byc ok. Ale co zrobić z tym piaskiem w srodku? Czy tylko demontaz wchodzi w grę, czy można jakoś przepłukać skrzynie? Bo tak jak jest teraz to słychac jak piasek prupie gdy przekrecam walkiem sprzeglowym, raczej nie ma co takiej wstawiac bo przejedzie ze 2km i sie sypnie. Prosze o porade, dzieki

Napisano

Witam.

Możesz wymienić sam dyfer, o ile to jego wina. Okaże się po zdjęciu dolnego dekla. Drugą skrzynię możesz np: zalać ropą i pokręcić wałkiem, żeby się umyła. Ja osobiście wolałbym ją rozebrać i umyć porządnie.

Co do łożyska to różnie bywa. Może przeżyć jeszcze 100tyś km, ale im wcześniej je wymienisz tym mniejsze zużycie zębów i mniejsze wycie po wymianie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.