Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso 2.0 mHDI 2003r. - skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Kilka pytań odnośnie skrzyni biegów:

1- jest korek kontrolny do kontroli poziomu oleju w skrzyni (jak sprawdzić poziom)?

2- jaki tam powinien być dolany olej?

3- którędy dolać oleju?

Napisano

> Kilka pytań odnośnie skrzyni biegów:

> 1- jest korek kontrolny do kontroli poziomu oleju w skrzyni (jak sprawdzić poziom)?

> 2- jaki tam powinien być dolany olej?

> 3- którędy dolać oleju?

Jest, nr 2 na focie, dostęp po zdjęciu lewego koła.

285890484-skrzynia.JPG

Olej to SAE 75W-80 API GL5 i wlewa się go tym samym otworem.

post-91846-14352516076892_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jest, nr 2 na focie, dostęp po zdjęciu lewego koła.

> Olej to SAE 75W-80 API GL5 i wlewa się go tym samym otworem.

Dzięki 20.GIF

Z czego jest fotka?

Napisano

> Dzięki

> Z czego jest fotka?

Z takiej instrukcji.

285890501-instrukcja.JPG

post-91846-14352516077317_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dzienx.

A trzeba ściągnąć nadkole?

Napisano

> Jeszcze raz dzienx.

> A trzeba ściągnąć nadkole?

Nie.

Napisano
  • Autor

No to w wolnej chwili będę walczył...

Napisano

> No to w wolnej chwili będę walczył...

Jak będziesz musiał dolać. To kup taki olej.

285899612-olej-elf-tranself-nfp-75_734.jpg

W zakrętce ma wysuwaną rurkę ok 15cm która rozwiązuje problem nalewania.

BTW. czemu gmyrasz w skrzyni?

post-91846-14352516108074_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dokładnie taki zakupiłem.

Wymiana simeringa na półosi lewej...

Napisano

> Dokładnie taki zakupiłem.

> Wymiana simeringa na półosi lewej...

Ja bym tego nie lal do skrzyn aut PSA...

Napisano

> Ja bym tego nie lal do skrzyn aut PSA...

Ponieważ Gdyż ?

Napisano

> Ponieważ Gdyż ?

Poniewaz jest to olej dedykowany a nie typowy olej uniwersalny i jest skomponowany pod konkretne skrzynie koncernu Renault-Nissan. Oleje Elf 75W-80 dedykowane skrzyniom Renault-Nissan nie do konca sprawdzaja sie w skrzyniach PSA. Radze stosowac oleje spelniajace wymagania PSA lub takie ktorych producent zapewnia, ze nadaje sie do skrzyn Citroen/Peugeot (co bedzie oznaczalo, ze posiada odpowiednie dodatki wymagane w skrzyniach koncernu PSA). Najlepiej kupic w ASO 2 litrowa srebrna banke (naklejka z logami Citroena i Peugeota) z dedykowanym olejem 75W-80 lub np Motula Motylgear 75W-80 Technosynthese.

Napisano
  • Autor

Pytanie: dlaczego?

Przecież są rekomendowane do francuzów...

Napisano

> Pytanie: dlaczego?

> Przecież są rekomendowane do francuzów...

tak ale francuskie renault a nie psa

rekomendowane dla PSA w zasadzie jest Total.

parę lat temu wyglądało to tak:

Peugoet - shell

Citroen - Total

Napisano
  • Autor

Możesz uzasadnić?

Gęstość/lepkość/klasa zgodna z zaleceniami producenta (SAE 75W-80 API GL5) więc o co kaman?

Napisano

> Gęstość/lepkość/klasa zgodna z zaleceniami producenta (SAE 75W-80 API GL5) więc o co kaman?

Daj spokój.

To jak ze szklankami, do tych dedykowana jest whisky a do innych burbon, jak pomylisz to masz kaca giganta. biglaugh.gif

Napisano

> Możesz uzasadnić?

> Gęstość/lepkość/klasa zgodna z zaleceniami producenta (SAE 75W-80 API GL5) więc o co kaman?

Uzasadnilem 3 dni temu w tym watku, wiec nie wiem skad to pytanie ponownie.

Napisano

> Pytanie: dlaczego?

> Przecież są rekomendowane do francuzów...

Do skrzyn Renualt-Nissan a nie do skrzyn Citroen-Peugeot.

Napisano

> Daj spokój.

> To jak ze szklankami, do tych dedykowana jest whisky a do innych burbon, jak pomylisz to masz kaca

> giganta.

Kazdy robi jak chce jesli uwaza, ze zjadl wszystkie rozumy. Tylko zeby potem nie bylo tu lamentu i szukania sprawnej skrzyn...

Napisano
  • Autor

> Uzasadnilem 3 dni temu w tym watku, wiec nie wiem skad to pytanie ponownie.

Owszem, pisałeś: Poniewaz jest to olej dedykowany a nie typowy olej uniwersalny i jest skomponowany pod konkretne skrzynie koncernu Renault-Nissan. Oleje Elf 75W-80 dedykowane skrzyniom Renault-Nissan nie do konca sprawdzaja sie w skrzyniach PSA. Radze stosowac oleje spelniajace wymagania PSA lub takie ktorych producent zapewnia, ze nadaje sie do skrzyn Citroen/Peugeot (co bedzie oznaczalo, ze posiada odpowiednie dodatki wymagane w skrzyniach koncernu PSA). Najlepiej kupic w ASO 2 litrowa srebrna banke (naklejka z logami Citroena i Peugeota) z dedykowanym olejem 75W-80 lub np Motula Motylgear 75W-80 Technosynthese.

Przytoczę rekomendację PSA: SAE 75W-80 API GL5, więc specyfikacja identyczna z podanymi przez Ciebie.

Gdzie jest różnica?

Napisano

> Kazdy robi jak chce jesli uwaza, ze zjadl wszystkie rozumy. Tylko zeby potem nie bylo tu lamentu i

> szukania sprawnej skrzyn...

Na takim oleju przejechałem 2 lata i około 40000 km. i nie zauważyłem żeby coś złego się działo.

Napisano

> Owszem, pisałeś: Poniewaz jest to olej dedykowany a nie typowy olej uniwersalny i jest skomponowany

> pod konkretne skrzynie koncernu Renault-Nissan. Oleje Elf 75W-80 dedykowane skrzyniom

> Renault-Nissan nie do konca sprawdzaja sie w skrzyniach PSA. Radze stosowac oleje spelniajace

> wymagania PSA lub takie ktorych producent zapewnia, ze nadaje sie do skrzyn Citroen/Peugeot

> (co bedzie oznaczalo, ze posiada odpowiednie dodatki wymagane w skrzyniach koncernu PSA).

> Najlepiej kupic w ASO 2 litrowa srebrna banke (naklejka z logami Citroena i Peugeota) z

> dedykowanym olejem 75W-80 lub np Motula Motylgear 75W-80 Technosynthese.

> Przytoczę rekomendację PSA: SAE 75W-80 API GL5, więc specyfikacja identyczna z podanymi przez

> Ciebie.

Nie, nie jest identyczna. Tak samo jak oleje silnikow SAE 5W-30 API SM/CF nie sa identyczne, jedne spelniaja ACEA A3/B4, inne ACEA A1/B1 a jeszcze inne ACEA A5/B5, jedne spelniaja ACEA C1, inne ACEA C2 a jeszcze inne ACEA C3, jedne spelniaja norme BMW LL-04 a inne normy VW itd. A wszystkie one beda mialy lepkosc SAE 5W-30 i API SM/CF ale to nie znaczy, ze wszystkie bede sie nadawaly do absolutnie kazdego silnika, ktorego powinno sie zalewac olejem SAE 5W-30 API SM/CF. Tak samo z olejem przekladniowym, nie konczy i nie zaczyna sie na samym SAE 75W-80 API GL-5.

Napisano
  • Autor

> Nie, nie jest identyczna. Tak samo jak oleje silnikow SAE 5W-30 API SM/CF nie sa identyczne, jedne

> spelniaja ACEA A3/B4, inne ACEA A1/B1 a jeszcze inne ACEA A5/B5, jedne spelniaja ACEA C1, inne

> ACEA C2 a jeszcze inne ACEA C3, jedne spelniaja norme BMW LL-04 a inne normy VW itd. A

> wszystkie one beda mialy lepkosc SAE 5W-30 i API SM/CF ale to nie znaczy, ze wszystkie bede

> sie nadawaly do absolutnie kazdego silnika, ktorego powinno sie zalewac olejem SAE 5W-30 API

> SM/CF. Tak samo z olejem przekladniowym, nie konczy i nie zaczyna sie na samym SAE 75W-80 API

> GL-5.

Tak sobie piszemy i piszemy, a żadnych konkretnych różnic między tymi olejami nie podałeś...

Nie żebym był upierdliwy, po prostu chciałbym wiedzieć.

Napisano

> Nie żebym był upierdliwy, po prostu chciałbym wiedzieć.

I ja też yaya.gif

Napisano

> I ja też

Wlasciwosci fizyko-chemiczne wynikajace np ze specyficznych dodatkow jakie sa wymagane w oleju dla tego aby spelniac normy okreslone przez danego producenta auta.

Napisano
  • Autor

> Wlasciwosci fizyko-chemiczne wynikajace np ze specyficznych dodatkow jakie sa wymagane w oleju dla

> tego aby spelniac normy okreslone przez danego producenta auta.

Przedstaw proszę (bo nie wiem dzie to znaleźć) jakie to są dodatki...

Akurat pracuję w automotiv'ie i niestety nie znam takich norm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.