Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brava 1.2 lewe powietrze?

Featured Replies

Napisano

Drodzy forumowicze!

W mojej niedawno kupionej bravie stwierdziłem standardowy problem - falujące wolne obroty. Czyszczenie przepustnicy, adaptacja prawdopodobnie rozwiązały problem, chociaż nie jestem pewien czy do końca. W kolektorze coś świszczy, jakby dostawał lewe powietrze. Szukałem i znalazłem możliwego winowajce - rurkę, tzw. odmę odpowietrzającą skrzynie korbową.

Zastanawiam się jak ona powinna działać: wg opisu service manual'a fiata na wolnych obrotach powinna odciągać gazy ze skrzyni korbowej poprzez rurę 4 i "kalibrowany port 3". Za to przy otwartej przepustnicy gazy są zasysane przez rurę 1. U mnie działa to troszkę inaczej: Na wolnych obrotach poprzez rurkę 1 i 4 dodatkowe powietrze trafia do kolektora omijając przepustnicę, powodując świst w kolektorze. Gdy zdjąłem całą tą rurkę z kolektora i zatkałem otwór 3 świst ustał, a obroty lekko spadły ładnie się stabilizując. Zastanawiam się, czy w rurze 1 nie powinno być jakiegoś zaworu zwrotnego aby nie ciągnęło powietrza z przed przepustnicy. A może pewna ilość powietrza powinna docierać do kolektora poprzez "kalibrowany port 3" ,lecz w moim aucie został on przez kogoś urwany i zastąpiony czymś w rodzaju wentyla, co prawdopodobnie zwiększyło przekrój otworu... Będę wdzięczny za jakieś pomysły. Czy takie lewe powietrze może zwiększyć zużycie paliwa?

post-154552-14352516268001_thumb.gif

Napisano

Rurka nie ma żadnych zaworów i kompletnie nic z cyrkulacją gazów tam nie zrobisz bo wymuszone to jest pracą silnika. Jeśli gazów jest za dużo to możliwe, że kończą Ci się albo pierścienie, UPG albo uszczelniacze zaworowe i masz przedmuchy

Napisano

> Zastanawiam się, czy w

> rurze 1 nie powinno być jakiegoś zaworu zwrotnego aby nie ciągnęło powietrza z przed

> przepustnicy.

Nie.

> A może pewna ilość powietrza powinna docierać do kolektora poprzez "kalibrowany

> port 3"

Tak. Jak sama nazwa wskazuje został on skalibrowany fabrycznie. Służy on tylko do pracy na biegu jałowym.

> ,lecz w moim aucie został on przez kogoś urwany i zastąpiony czymś w rodzaju wentyla,

> co prawdopodobnie zwiększyło przekrój otworu... Będę wdzięczny za jakieś pomysły.

Zostaw jak jest.

> Czy takie

> lewe powietrze może zwiększyć zużycie paliwa?

Nie.

Napisano
  • Autor

Po dzisiejszych testach dochodzę do wniosku, że ktoś skopał mocno mój kolektor... ten wklejony wentyl ma 4mm średnicy, ssie powietrze jak głupi a obroty oscylują kolo 950... częściowe przysłonięcie palcem daje spadek obrotów do 800, zwiększenie podciśnienia w kolektorze i zmniejszenie czasu wtrysku, więc może warto kupić używany kompletny kolektor i wymienić?

Napisano

> zmniejszenie czasu wtrysku, więc może warto kupić używany kompletny kolektor i wymienić?

Nie prościej zmniejszyć ten otwór?

Napisano
  • Autor

> Nie prościej zmniejszyć ten otwór?

Ryzykować wciągnięcie czegoś do silnika? Używany kolektor (część plastikową) można kupić za 50 zł na szrocie... Poza tym nie wiem jaką on powinien mieć dokładnie średnicę...

Napisano

> Kolektor wymieniony, wszystko teraz gra ;d

A gzie dokładnie miałeś tą dziurkę ? można jakies foto ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.