Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vectra C GTS

Featured Replies

Napisano

Witam

MAM pytanko, jakie różnice standardowo miała Vectra C GTS od innych modeli ?

Poszukuje takiego samochodu i szukam jak największej ilości wiadomości na temat tego modelu.

prosze o wszelkie możliwe info

pozdro

Napisano

- zawieszenie niższe o 20mm od pozostałych,

- lampy przednie z ciemnym środkiem,

- wszystkie hatchbacki początkowo to były tylko wersje GTS,

- kratki w zderzaku inne,

- inne fotele, bardziej sportowe,

- progi w kolorze nadwozia,

- napis GTS na klapie bagażnika,

Napisano

> - zawieszenie niższe o 20mm od pozostałych,

> - lampy przednie z ciemnym środkiem,

> - wszystkie hatchbacki początkowo to były tylko wersje GTS,

> - kratki w zderzaku inne,

> - inne fotele, bardziej sportowe,

> - progi w kolorze nadwozia,

> - napis GTS na klapie bagażnika,

A czy prawdą jest to, że GTS miały krótsze przełożenia skrzyni biegów (słyszałem taką plotkę w przypadku silnika 1.8). Prawda czy fałsz ?

Napisano

> A czy prawdą jest to, że GTS miały krótsze przełożenia skrzyni biegów (słyszałem taką plotkę w

> przypadku silnika 1.8). Prawda czy fałsz ?

Nie jest to prawda, silniki i skrzynie były takie same jak w innych nadwoziach.

Napisano

Oj szukaj, szukaj. baaaaaaaaaaaaardzo porządne autko. Uwielbiam moją Viki C 1,8 GTS.

pozdro

Boa

Napisano
  • Autor

> Oj szukaj, szukaj. baaaaaaaaaaaaardzo porządne autko. Uwielbiam moją Viki C 1,8 GTS.

> pozdro

> Boa

szukam i ma być 1.9 cdti lub benzyna 1.8 aby wsadzic tam gaz. Ale jakoś opcja nr 2 do mnie słabo przemawia hmm.gif

Napisano
  • Autor

> - lampy przednie z ciemnym środkiem,

zawsze tak było ? widziałem takie z jasnymi lampami icon_rolleyes.gif

Napisano

> zawsze tak było ? widziałem takie z jasnymi lampami

Nie spotkałem jeszcze oryginalnego GTS z jasnymi lampami.

Zauważ jeszcze, że GTS ma takie wloty po bokach przedniego zderzaka. Pomijam też wyróżnik w postaci kratek o strukturze kratownicy. Zderzakowi z GTS bliżej jest temu montowanemu w Signum niż zwykłej VC.

Napisano

> szukam i ma być 1.9 cdti lub benzyna 1.8 aby wsadzic tam gaz. Ale jakoś opcja nr 2 do mnie słabo

> przemawia

Mam sekwencję omegaz. Po roku eksploatcji średni koszt paliwa wynosi 32,30 zł na 100 km. Głównie autko jest eksploatowane w mieście. Nie wiem czy taki koszt usyskasz pomykając na gnojówce yay.gif

Boa

Napisano

> Mam sekwencję omegaz. Po roku eksploatcji średni koszt paliwa wynosi 32,30 zł na 100 km. Głównie

> autko jest eksploatowane w mieście. Nie wiem czy taki koszt usyskasz pomykając na gnojówce

> Boa

Wg mnie Z18XE do VC jest trochę za słaby. Z19DTH to optimum w tym wozie jeśli chodzi o osiągi i spalanie, z noPb dosyć dobrym wyjściem byłby Z22SE, Z20NET oraz Z32SE., ale zwłaszcza te dwa ostatnie sporo palą.

Napisano

> Wg mnie Z18XE do VC jest trochę za słaby.

Nie gadaj że za słaby zlosnik.gif , w GM uważają że nawet 1.6 uciągnie tą budę zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie gadaj że za słaby , w GM uważają że nawet 1.6 uciągnie tą budę

1.6 to już w ogóle porażka w tym aucie, oni chyba montowali go po to, żeby się chwalić szeroką gamą silników grinser006.gif

1.8 dobry był w AG, czy AH (chociaż tutaj szału też nie ma wielkiego), VC nawet w podstawowej wersji waży ponad 1,3T. smile.gif

Napisano

> 1.6 to już w ogóle porażka w tym aucie, oni chyba montowali go po to, żeby się chwalić szeroką gamą

> silników

> 1.8 dobry był w AG, czy AH (chociaż tutaj szału też nie ma wielkiego), VC na podstawowej wersji

> waży ponad 1,3T.

Przypominam, ze 1.8 jest w dwoch wersjach, i ta druga, mocniejsza IMVHO dobrze sobie radzi z tym autem. Tym bardziej, ze podobno sa jakies gifty od fabryki grinser006.gif

Napisano

> Przypominam, ze 1.8 jest w dwoch wersjach, i ta druga, mocniejsza

Nie bardzo lubi LPG...

Napisano

> Przypominam, ze 1.8 jest w dwoch wersjach, i ta druga, mocniejsza IMVHO dobrze sobie radzi z tym

> autem. Tym bardziej, ze podobno sa jakies gifty od fabryki

Tylko, że Z18XER pojawił się dopiero po 2005 roku, czyli po FL, a czuję że kolega Skalek szuka auta sprzed FL, wg mnie jest to ładniejsze wydanie VC.

No i do LPG ten silnik w ogóle się nie nadaje, tak samo zresztą jak Z16XEP czy Z22YH.

Napisano

> szukam i ma być 1.9 cdti lub benzyna 1.8 aby wsadzic tam gaz. Ale jakoś opcja nr 2 do mnie słabo

> przemawia

1.8 122 konny jest nieco za słaby - elastyczność pozostawia sporo do życzenia.

Napisano

> Tylko, że Z18XER pojawił się dopiero po 2005 roku, czyli po FL, a czuję że kolega Skalek szuka auta

> sprzed FL, wg mnie jest to ładniejsze wydanie VC.

Odnosz sie do tego

Quote:

1.8 dobry był w AG, czy
AH

- AH tez byla po 2005 roku wink.gif

Dlatego wspomnialem o 1.8VVT, ktorego ujezdzam, i IMVHO jest to najlepsza rzecz w tym aucie - co do silnika (odpukac) nie mam wiekszych zastrzezen ok.gif

> No i do LPG ten silnik w ogóle się nie nadaje, tak samo zresztą jak Z16XEP czy Z22YH.

A to inna bajka. BTW - dlaczego w ogole? Przeciez nie masz tam bezposredniego wtrysku jak w 2.2 Direct...

Napisano

> Odnosz sie do tego Quote:

> 1.8 dobry był w AG, czy AH

> - AH tez byla po 2005 roku

Chodziło mi o Z18XE w AH.

> Dlatego wspomnialem o 1.8VVT, ktorego ujezdzam, i IMVHO jest to najlepsza rzecz w tym aucie - co do

> silnika (odpukac) nie mam wiekszych zastrzezen

> A to inna bajka. BTW - dlaczego w ogole? Przeciez nie masz tam bezposredniego wtrysku jak w 2.2

> Direct...

Z22YH to jest Direct, a jak wiadomo silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa bardzo ciężko się gazują, lub wcale. Z22SE to jest inna bajka, bo do tych LPG można śmiało założyć.

Tak samo jak i do Z32SE - tutaj ważny jest idealny dobór instalacji, ale wbrew opiniom również można założyć gaz do tego motoru.

Napisano

> Ja sie pytam, dlaczego 1.8 VVT sie nie da zagazowac ?

Słabe głowice - miękkie gniazda zaworowe, brak hydraulicznej kompensacji luzu. To samo jest w Z16XEP i Z16XER.

Gazownicy założyliby gaz do wszystkiego co ma silnik spalinowy bo za to mają płacone, kwestia tego ile czasu dany silnik pochodzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie gadaj że za słaby , w GM uważają że nawet 1.6 uciągnie tą budę

No AstraC miał taką i ponoć dawała rady choć szybko się jej pozbył zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko, że Z18XER pojawił się dopiero po 2005 roku, czyli po FL, a czuję że kolega Skalek szuka auta

> sprzed FL,

dobrze czujesz zlosnik.gif

>wg mnie jest to ładniejsze wydanie VC.

poliftowa ładniejsza wg mnie zlosnik.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> dobrze czujesz

> poliftowa ładniejsza wg mnie

I co z poszukiwaniami ? smile.gif

Napisano
  • Autor

> I co z poszukiwaniami ?

szukałem nie znalazłem nic co by mnie urzekło. Na wiosnę może poszukam znowu zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.