Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko o przepisy RD, kwestia przystanku tramwajowego

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pytanko jak w temacie dołączam załacznik, a konkretnie chodzi mi o to czy jak tramwaj stoi na przystanku ja jadę z DOŁU to mam obowiązek sie zatrzymać ???

Dodam, że tak jak jest na obrazku tramwaj ma wysepkę jest tylko przejście, nie ma wykreskowanych pól do zatrzymania się tak jak to jest kiedy ludzie wysiadają na ulicę, a znak "Przystanek Tramwajowy" jest po drugiej stronie drogi (lewej).

już się da, sposobem, bo sposobem ale się da zlosnik.gif

276296659-100_0001.JPG

post-40970-14352467709088_thumb.jpg

Napisano

> tia, obrazka nie da się wstawić

da się wink.gif

dziwny ten tramwaj niewiem.gif

276296659-70875721.jpg

Napisano
  • Autor

> da się

> dziwny ten tramwaj

to akurat było foto testowe, właściwe jest w paincie wymalowane ale zapisane w .jpg nie wiem czemu wyskakuje, że plik czy foto zawiera bład ???

Napisano

Nie musisz, ale zachowanie szczególnej ostrożności jest na miejscu ok.gif

Tramwaj jest na osobnym torze jazdy i oddzielony wysepką. Przystanek znajduje się poza drogą, ludzie wysiadają na wysepk, z której prowadzi przejście dla pieszych. Tak więc zachowujesz się tak jak przejeżdżając przez przejście dla pieszych. Tramwaj Ciebie nie dotyczy.

Napisano
  • Autor

> Nie musisz, ale zachowanie szczególnej ostrożności jest na miejscu

> Tramwaj jest na osobnym torze jazdy i oddzielony wysepką. Przystanek

> znajduje się poza drogą, ludzie wysiadają na wysepk, z której

> prowadzi przejście dla pieszych. Tak więc zachowujesz się tak

> jak przejeżdżając przez przejście dla pieszych. Tramwaj Ciebie

> nie dotyczy.

tak tez mi sie wydawało, bo kilkaset metrów dalej ludzie wysiadają wprost na jezdnię i tam ewidentnie są wymalowane zygzaki na drodze i linia zatrzymania, z tym, że znak Przystanku jest tak samo po drugiej stronie drogi, no i nie ma wyznaczonego przejścia.

aha to dopytam innej sytuacji dla pewności, torowisko jest na jezdni na środku tramwaj wysadza ludzi na druga stronę (jechał z przeciwka, wtedy nie mam obowiązku się zatrzymać, poprostu chciałem się upewnić.

Napisano

> aha to dopytam innej sytuacji dla pewności, torowisko jest na jezdni

> na środku tramwaj wysadza ludzi na druga stronę (jechał z

> przeciwka, wtedy nie mam obowiązku się zatrzymać, poprostu

> chciałem się upewnić.

Wtedy również się nie zatrzymujesz - tylko jeżeli jesteś za tramwajem jadącym w Twoim kierunku, tak by pasażerowie mogli bezpiecznie wysiąść. Ale wychodzą oni z prawej strony i mają obowiązek wyjść na chodnik. Jeżeli jedziesz z naprzeciwka to Cię to nie dotyczy. Ale w praktyce lepiej zwolnić i tutaj też zachować szczególną ostrożność, bo piesi mają tendencję do olewania przepisów (narażając własne życie) i mogą zaczą od razu przechodzić na drugą stronę jezdni i co gorsza zza tramwaju.

Napisano
  • Autor

> Wtedy również się nie zatrzymujesz - tylko jeżeli jesteś za tramwajem

> jadącym w Twoim kierunku, tak by pasażerowie mogli bezpiecznie

> wysiąść. Ale wychodzą oni z prawej strony i mają obowiązek wyjść

> na chodnik. Jeżeli jedziesz z naprzeciwka to Cię to nie dotyczy.

> Ale w praktyce lepiej zwolnić i tutaj też zachować szczególną

> ostrożność, bo piesi mają tendencję do olewania przepisów

> (narażając własne życie) i mogą zaczą od razu przechodzić na

> drugą stronę jezdni i co gorsza zza tramwaju.

no to czyli pokrywa się to z moją wiedzą, jeżeli chodzi o pieszych to jestem bardzo wyczulony, tym bardziej, że byłem świadkiem jak autobus wysadzał ludzi po przeciwnej stronie (pod górkę) ja jechałem z górki, przede mną Sejek śmigał bardzo szybko (teren zabudowany) no i zza autobusu wyskoczył pieszy, chciał przebiec, ale na jego szczęście miał refleks i zdążył sie schować w ostatniej sekundzie, bo Sejek nawet nie błysnął STOPem, byłem w szoku normalnie, koleś zrobił poze jak w Matrixie i zniknął za autobusem zlosnik.gif.

Czyli jednak wysepka zobowiązuje ludzi do wysiadania typowa na nią, no a mnie wiadomo do zachowania ostrożności, dobrze wiedzieć, bo miałem dzisiaj mieszane uczucia, ale ponieważ tramwaj miał zamknięte drzwi to bardzo ostrożnie przejechałem, tym bardziej, że facet stojący przy przejściu nie wykazywał zainteresowania przejsciem przez drogę smile.gif.

Dzięki 20.GIF

Napisano

Jeżeli chodzi o autobusy, to jest jeszcze gorzej niż z tramwajami, szczególnie gdy nie ma zatoczki i przystanek jest na ulicy (normalnym pasie). Wtedy najczęściej dochodzi właśnie do takich sytuacji. Pół biedy kiedy przechodzą za autobusem, bo jadąc w stronę autobusu już ich widzisz, a jadąc z naprzeciwka dzieli was jeszcze jeden pas. Ale piesi potrafią też wychodzić zza autobusu z przodu i to jest najbardziej niebezpieczne, bo jadąc w stronę autobusu i go wtedy mijając nie masz szansy ich widzieć, ąz do ostatniej chwili, gdy już wyjdą na Twój pas. Pomijając już fakt, że jeżeli ruch samochodowy nie umożliwi im przejścia i się nie cofną spowrotem to blokują autobus...

Miałem już takie sytuacje z pieszymi i teraz jak mijam taki autobus to zawsze zwalniam gdy zbliżam się do jego początku i wypatruję pieszych. Warto też patrzeć tam pod autobus, można wypatrzeć ich buty.

> Dzięki

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.