Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zagadkowe przepływki, dziwne zachowania JTD - ktoś rozkmini?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Od jakiegoś czasu irytowało mnie, że jak mocniej cisnę to mój JTD trochę dymi na szaro/czarno od powiedzmy 2300rpm. Zaślepiłem EGR - żadnej zmiany

Przepływkę mam całkiem świeżą, oryginalną i może ma ze 2 lata.

Fes pokazuje zgodność powietrza na postoju i w miarę przy logowaniu, ale wiadomo, że logi są zrzucane bardzo wolno.

wstępnie uznałem że moje wtryski mogą być nieteges i kiedyś się tym zajmę

założyłem dziś starą przepływkę na której auto nie przyspieszało łagodnie, czuć dziurę na 2300rpm bo jest spore przeładowanie na 2,5krpm

tak to wygląda na hamowni i tak to się czuje na plecach

wykres.jpg

no i o dziwo na leciwej przepływce nie dymi lub prawie, w każdym razie nie widać tego w lusterku jak to ma miejsce z nową przepływką.

Przyspieszanie i zbieranie się na obu przepływkach jest bardzo podobne.

przejechałem testowo tą samą drogą bardzo spokojnie 12km i na obu średnie spalanie 6,5l

przeładowanie względem info desired z fes wynosi niecałe +0,3bar przy płnym bucie i w zależoności od biegi wali od 2300-2500rpm potem czuć na plecach, że nie ciągnie tak mocno

dodatkowe info, z IC się poci i lecą krople oleju na podłogę. Zużycia oleju nie obserwuję na 15kkm ew 1kropka - olej 0w30 alien.gif

autem ciężko się rozpędzić do 180km/h od 160 raczej słabo idzie chociaż jednak pomału ale idzie

co do wtrysków, słuchałem na "kijek" jak cykają i tylko ten obok dwumasy wali i raczej nie jest to dżwięk dwumasy bo słucham na obudowie wtrysku, w każdym razie wydaje inne dźwięki niż reszta. Silnik też ma jakieś wibracje, ale wg aso w jtd115 tak już jest, że ich kultura pracy nie jest najlepsza. Piszę, bo kiedys jakś mechanik mi powiedział, że za wibracje boże być odp. wtrysk.

aha, stilo jest produkcji 2002 a progam w ecu z datą 2006 - taka ciekawostka oslabiony.gif

ecustilo.png

czy ktoś może pomóc w zrozumieniu tej sytuacji?

pozdrawiam i chętnie posłucham każdego pomysłu

Napisano
  • Autor

No to jak rozkminiam

zakładm, że nowa jest ok, jeżeli jest mała dziura np w ic to przy wysokim ciśnieniu powietrze ucieka, ecu stara się korygować doładowaniem dlatego buja się ciśnienie i nie zgadza się ilość powietrza zmierzonego dlatego trochę dymi, chociaż niewiele bo nieszcezlnosć raczej jest mała.

przepływka stara, pewnie jest mocno zmęczona, możliwe, że zawyża/zaniża ilość powietrza co nie jest optymalne dla składu paliwo-powietrze ale efektem jest brak dymu i nienajlepsze odejście przy 2krpm

ic kupiłem drugi, suchy bo ten mój na dole cały jest wilgotny i raczej nie była to wina połączenia rura ic tylko połączenie aluminiowego korpusu z plastikową częścią

wczoraj pomęczyłem auto czego generalnie nie robię bo to auto i tak nie idzie ale nowością jest dochodzący do mnie dwięk coć ala wycia, możliwe, że to nie szczelności bo to coś ala wycie i jest to związane z pracą turbiny. Czym goręcej tym nieco głośniej, po odpuszczeniu gazu słychać jakby blowoff ale w wersji zaworu DV i raczej przy delikatnym przyspieszaniu niż pełnym bucie, no chyba że wszystko inne zagłusza.

jutro wywalam cały dolot, sprawdzę każdą część, być moze coś bardziej pękło niż było pęknięte

zastanawiam się, czy przy bardzo niewielkich nieszczelnościach auto może mieć tendencję do dymienia, czy może to musi być już konkretna dziura.

pozdrawiam

Napisano

Przy nadciśnieniu nawet mini dziurką może ucieć sporo zmierzonego wcześniej powietraz wg którego więcej dolewa = więcej dymu wink.gif

Druga opcja to trochę inna ch-ka nowego maf-a , gdzie mapa się lekko rozjeżdża i efekty są.

Napisano
  • Autor

Jakiś czas temu kupiłem drugi ic z głównym celem - suchy i chyba się udało

stary miał już niezłą dziurkę, aż się bardzo zdziwiłem, bo jakiś czas temu go oglądałem no i wstyd, ze zostawiam plamy blush.gif

IMAG0863.jpg

po wymianie czas na moją testową przejażdżkę, w miarę normalnym tempem i wynik spalania 5,8 - no takiego wyniku jeszcze nie widziałem grinser006.gif

jutro robię test przelewowy a wtryskach, mam już całą niezbędną graciarnie.

wynik z przejażdżki claps.gif

IMAG0864.jpg

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No niestety, dalej dymi jak się przyciśnie. Zastanawiam się, czy to nie jednak przepływomierz. Ciekawe ile czasu gwarancji ma przepływka.

czy jak odłączę przepływomierz nie powinien dymić przy przyspieszaniu?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.