Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypi jak stara łajba choć....

Featured Replies

Napisano

ma nieco ponad półtora roku. Od kilku dni sporadycznie a dziś już ciągle daje się słyszeć skrzypienie przy wolnej jeździe (ruszanie z parkingu, manewry przy parkowaniu, delikatne ruszanie czy końcówka hamowania), ni to plastikowe, ni metaliczne i nie ma wyraźnego kierunku. Raz mi się zdaje, że spod tyłka, raz od kół. Nie ma związku ze skręcaniem, z hamowaniem, z dołami i dziurami w jezdni. Przy telepaniu słyszalne jest jedynie jednorazowe skrzypnięcie amortyzatorów, czy też sprężyn (?) Przy szybszej niż 20 km/h jeździe jest cisza. Panda 1,1 2010. Umówiłem się na serwis, ale panowie z mojej wioski mają czas dopiero 29.05. Czekać czy szukać w większym mieście. Pozdrawiam olo

Napisano

> ma nieco ponad półtora roku. Od kilku dni sporadycznie a dziś już ciągle daje się słyszeć

> skrzypienie przy wolnej jeździe (ruszanie z parkingu, manewry....

Poduszki amortyzatorów. Chyba. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Poszedłem jeszcze raz na rekonesans. Zatrzymałem na asfalcie i zacząłem obracać kierownicą. Przy dokręcaniu na maksa w prawo skrzypienie narastało, przy odkręcaniu w lewo słabło i przy dokręcaniu w lewo nie było słyszalne. Nie rozpoznałem kierunku, bo byłem sam, ale dałbym mały palec, że to z tyłu. A może zasugerowałem się tym, że po zaciągnięciu ręcznego nie skrzypiało prawie nic. Te same doświadczenia ponowiłem na trawniku. Cichuteńko, jak nowy. confused.gif

Napisano

> Poduszki amortyzatorów. Chyba.

tez bym je obstawial, moze niech je wstepnie troche zaleje oejem, to powinno chyba choc na chwile pomoc

Napisano

> tez bym je obstawial, moze niech je wstepnie troche zaleje oejem, to powinno chyba choc na chwile

> pomoc

moze wiecej niz na chwile

u mnie w zoltej rypialo nwstrzykiwalem oleju przekladniowego i cisza nastala do tego stopnia ze calkiem zapomnialem ze cos bylo nie tak - rok moze dluzej i.. sprzedalem a rypienia nie bylo

Napisano
  • Autor

Byłem dziś w ASO. Narobiłem trochę kilometrów, żeby się pandziocha rozgrzała bo za ciepło nie jest, a ona jęczy tylko gdy gorąco. Niestety, za słabo było słychać, żeby postawić diagnozę. Naprawić nie naprawili, ale przynajmniej umyli misia. Natomiast znajomy mechanik, zapytał: "czy tak się dzieje, gdy bardzo gorąco ?" i postawił na łączniki stabilizatorów. "Strzykawka, olej i będzie dobrze". Chyba skorzystam z rady w poniedziałek. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może przypASOwać.

Napisano

1. co do oleju i smarowania nim to jestem prawie pewnien, że nic dobrego z tego nie wyjdzie, guma nie lubi sie z olejem i... za jakiś czas guma się rozleci lub zacznie rozpuszczać, może tu mieć znaczenie jaka tam jest guma ale wg mnie nie pomoże no chyba że na chwilę (przestanie skrzypieć) a za jakiś czas się całkiem rozleci, jesli już to olej silikonowy, często zalecany do smarowania uszczelek w zimie - nie działa reakcyjnie z gumami,

2. co do odgłosów to też jakiś czas u mnie się zaczęło tylko, że ja wyraźnie słyszałem guma-guma lub guma-metal, przy skrętach na postoju, przy powolnej jeździe (ruszanie, zawracanie, parkowanie), początkowo też szukałem przyczyny, przypuszczałem, że to może opony zimowe..., zdiagnozowana jest poduszka przy mocowaniu amorka, pryskałem olejem silikonowym ale z tego co oglądałem poduszki to niewiele to pomoże jeśli łozysko jest poluzowane, wywalone lub guma straciła swoje właściwości,

sprawa "nabiera mocy urzędowej" i w końcu albo sam wymienię albo pojadę do mechesa..., jeśli ktoś jest innego zdania to chętnie się dokształcę smile.gif pozdrawiam

Napisano

Jeśli to nie górne mocowanie amorka to sprawdź tuleje wahacza na podniesionym wozie to widać wink.gif

Napisano

Ja miałem podobnie. Problemem była końcówka drążka. Mechanik wstrzyknął oleju i od roku cisza...

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszelki pomysły i domysły. Poczekam, aż zrobi się gorąco, misio się rozskrzypi i pojadę do swojego mechanika. Na razie skwaru ni ma więc i cicho jest. Odezwę się z pewnością po wszystkim.

Pozdrawiam olo

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wymienili mi w ASO gumy stabilizatora i jak na razie absolutna cisza. Mam nadzieję, że tak zostanie, choć czekam chwili kiedy z ASO będę mógł się rozstać bez żalu.

> Pozdrawiam olo

Napisano

> Wymienili mi w ASO gumy stabilizatora i jak na razie absolutna cisza. Mam nadzieję, że tak

> zostanie, choć czekam chwili kiedy z ASO będę mógł się rozstać bez żalu.

> > Pozdrawiam olo

Które ASO tak bardzo “kochasz"?

Napisano
  • Autor

Ganinex Katowice. Od zgłoszenia usterki i diagnozy do naprawy - ponad tydzień. Tyle czasu ponoć trwało sprowadzenie owych gum.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Ja mam trochę inny choć podobny problem mianowicie "stękanie" tylnego zawieszenia - hałasuje to niemiłosiernie chociaż nie ma żadnych luzów na tyle amortyzatory ok. Czemu tak "stęka". Czy da sie to jakoś wyeliminować ?

pzdr

Napisano

> Witam

> Ja mam trochę inny choć podobny problem mianowicie "stękanie" tylnego zawieszenia -

A spróbuj zapsikać wszystkie gumy silikonem w sprayu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.