Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozładowany do 0 aku - czym go podnieść?

Featured Replies

Napisano

Mam taki rozładowany (z przyczepy kempingowej) akumulator i narodziło się pytanie pod który prostownik go podłaczyć aby go podnieść? niewiem.gif

do tej pory aku dawał radę bardzo dobrze jednak zapomniałem na działce wyjąć bezpiecznik z przewodu głównego i radio w ciągu 2 tyg zjadło mi go całego.. beksa.gif

mam prostownik z Lidla (mikroprocesorowy) o taki (uwaga pdf z instr) oraz stary prostownik 6-12v sprzed +- 15-20 lat (sprawny)

prostownik lidlowski "migał" (ładował impulsowo) przez ok 6h i wyłączył się (załączyłem ponownie i czekam)....podpinać staruszka czy aku do wyrzucenia? sciana.gificon_rolleyes.gif

Napisano

Lidlowskim nie podniesiesz aku rozładowanego do zera. Jest o tym napisane w instrukcji. Ładuj tradycyjnym staruszkiem.

Napisano

Albo prostownik połówkowy albo BZP.

Niestety akumulator może się nie podnieść, akumulatory należy przechowywać naładowane i okresowo doładowywać, inaczej ulegają zasiarczeniu.

EDIT: Jak nie dasz rady sam to podwieź go do mnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Albo prostownik połówkowy albo BZP.

> Niestety akumulator może się nie podnieść, akumulatory należy przechowywać naładowane i okresowo

> doładowywać, inaczej ulegają zasiarczeniu.

> Pozdrawiam BAS

on zawsze był utrzymywany w dobrym stanie, ten jeden raz zapomniałem o tym cholernym bezpieczniku sciana.gif

Napisano

> on zawsze był utrzymywany w dobrym stanie, ten jeden raz zapomniałem o tym cholernym bezpieczniku

Jeden raz może wystarczyć, żeby zamordować akumulator, zwłaszcza jeśli w stanie rozładowanym akumulator przebywał długo.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jeden raz może wystarczyć, żeby zamordować akumulator, zwłaszcza jeśli w stanie rozładowanym

> akumulator przebywał długo.

> Pozdrawiam BAS

lidlowski z impulsowego przełączył się w tryb ładowania ... może się uda..

Napisano

> Jeden raz może wystarczyć, żeby zamordować akumulator, zwłaszcza jeśli w stanie rozładowanym

> akumulator przebywał długo.

> Pozdrawiam BAS

wiesz, to jeszcze nie była sytuacja skrajnie zła.

mogło to się stac zimą, aq by zamarzł i wtedy już definitywnie złom.

a teraz to pozostaje podłaczyć go do klasycznego prostownika transformatofowego, poładować małym prądem ze dwa dni i powinien przynajmniej częściowo odżyć

Napisano
  • Autor

> wiesz, to jeszcze nie była sytuacja skrajnie zła.

> mogło to się stac zimą, aq by zamarzł i wtedy już definitywnie złom.

> a teraz to pozostaje podłaczyć go do klasycznego prostownika transformatofowego, poładować małym

> prądem ze dwa dni i powinien przynajmniej częściowo odżyć

czyli przerzucić go na 6V?

Napisano

> czyli przerzucić go na 6V?

Jeśli to jest akumulator 12V to absolutnie nie.

Pod pojęciem prąd mieści się natężenie a nie napięcie, koledze chodziło o to, że jeśli masz regulację natężenia prądu w prostowniku(w praktyce dotyczy to głównie prostowników połówkowych) to masz zmniejszyć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

o tak wygląda mój "dziadek" - właśnie go załączyłem i poczekamy zobaczymy, skoro lidlowski załapał to może jeszcze pożyje ok.gif

IMG_20120524_225459.jpg

IMG_20120524_225520.jpg

IMG_20120524_225555.jpg

Napisano

Jak masz czas to ja bym podłączył go na ładowanie akumulatora motocyklowego i niech się tak ładuje najdłużej jak tylko może.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.